Разходка в Лувъра - танц на съзнанието

Разходка в Лувъра - танц на съзнанието

Париж - град, извезан от обещания за вечна любов и романтични разходки по калдъръмените улици.

Едно от най-емблематичните места за града е Лувъра. Той пази дълга и интересна история, в която ще се потопите изцяло при посещението му.

Някога Лувъра е бил най-големият дворец в света, а сега се е превърнал в една от най-известните галерии. Нарежда се на челни позиции по посещаемост и определено има защо. Площта му е 73 000 кв.м. Над 35 000 произведения на изкуството са изложени там и всеки ден събират погледите на хиляди туристи. Шедьоври на великите Леонардо да Винчи и Делакроа красят стените на музея. Най-известната в световен мащаб картина - "Мона Лиза", както и най-голямата картина, отново могат да бъдат разгледани там.

Разходка в Лувъра - танц на съзнанието

Самата сграда отвън буди възхищение. Стъклената пирамида е част от красивите неща, които всеки човек трябва да зърне поне веднъж в живота. И тук роматичната атмосфера е пресъздадена, архитектурата е смайваща, а самата разходка в музея е танц на съзнанието в различни епохи и светове.

Историята на Лувъра започва от Средновековието. През далечната 1190 г. построява построява първия замък на това място. Сградата е била създадена като укрепление на Париж от вражески набези. Останки от укреплението могат да бъдат видяни и днес под залата на Кариатидите.

Разходка в Лувъра - танц на съзнанието

През следващия век се издига огромна крепост, която отново служи за укрепление и има за цел да предпазва най-слабата част на града. По-нататък в годините обаче Лувъра спира да бъде използва за военни цели. Причина за това е и изграждането на крепостна стена, която обхваща доста голяма част от столицата. Карл V прави преустройство и превръща мястото в своя резиденция, като пренася прочутата си библиотека в една от кулите. Франсоа I пък разпорежда да се разрушат главната кула и предните укрепления и да се създадат на тяхно място градини. През 1546 г. започва строителството на модерен дворец върху основите на крепостта. С избухването на Френската револция, мястото се превръща в национален музей, известен по онова време като Френския музей.

Още за Лувъра може да прочетете в peika.bg

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay