Няколко неща, които не бива да казвате в различните държави, ако искате да бъдете любезни

Няколко неща, които не бива да казвате в различните държави, ако искате да бъдете любезни

За много туристи комуникацията с местните хора е важна част от пътуването им. Позволява им наистина да усетят атмосферата на страната или града, който посещават. Когато разговаряме с хората около нас, ние създаваме нови приятели, гмуркаме се в местната култура, научаваме за местните традиции и получаваме повече полезна информация, отколкото може да ни даде всеки пътеводител.

Но понякога, въпреки нашия искрен интерес и доброта, разговорът не отива в най-добрата посока. Разбира се, всеки знае, че не бива да се говори за политика и религия и не бива да се подиграваме на местните традиции. И въпреки това допускаме някаква грешка.

Ето няколко неща, които не бива да казвате в различните държави:

Италия

Не бива да питате дали могат да ви направят капучино, мокачино и т.н. Единственото кафе, което италианците уважават е еспресото.

Не разказвайте на италианец как сте експериментирали с италианска храна и например сте сложили кетчуп в пастата си. Те уважават кухнята си и не приемат, че могат да  бъдат необходими някакви допълнителни сосове.

Не се оплаквайте от начина, по който шофират. Безсмилено е да опитвате да убедите италианец, че шофирането според правилата е важно.

Не бива да отказвате на някой да ви целуне, когато се срещнете. Италианците винаги се целуват по два пъти, когато се срещнат. Това е също толкова необходимо, колкото ръкостискането в други страни.

Гърция

Не питайте да безглутенова храна, веган меню и т.н. Гърците смятат, че кухнята им е перфектно балансирана и подходяща за всеки.

Не бива да говорите с грък за финансовата криза. Това е неприятна тема и никой не иска да си спомня за този период.

Не се подигравайте на дългите им имена.

Франция

Не питайте французите дали обичат жабешки бутчета или миди. Това е най-популярният стереотип за Франция и французите, които се срещат с много туристи, наистина са уморени от тези въпроси.

Не им напомняйте за нацистката окупация. Окупацията на Франция е огромен удар върху гордостта им и нещо, за което французите предпочитат да не говорят пред чужди хора.

Не казвайте, че британците са измислили шампанското. Дори да е така, французите са го подобрили и са го направили напитката, която познаваме днес.

Бразилия

Не казвайте, че Аржентина е страхотна или че сте фен на Лионел Меси. Бразилия и Аржентина са дългогодишни съперници.

Не говорете за "бразилско дупе". Много съвременни бразилски жени се дразнят от сексисткия израз "бразилско дупе".

Не споменавайте бразилските телевизионни сериали. Много хора ги обвиняват, че създават грешен образ на Бразилия, а бразилците мразят факта, че филмовата индустрия на страната е представена от толкова нискокачествен тип сериали.

Япония

Не питайте нищо за разводи. Японците, особено възрастните хора, смятат, че разводът е голям срам.

Не говорете за осиновяване. Осиновяването е много интимен процес в Япония и е една от темите, които не се обсъждат извън семейството.

Не коментирайте заплати и финанси. Това е много груб въпрос в много страни, но в Япония се смята за табу да се говори за пари.

Не говорете за Якудза. За нас това е нещо екзотично и интересно, но за обикновен японски човек те са престъпници, които създават много неприятности в обществото.

Не бива да кихате или кашляте без маска. В Япония хората много се страхуват от вируси.

Не давайте съвети. В Япония може да обидите някого.

Индия

Не питайте от коя каста е някой. Въпросът за кастата е много по-интимен от въпроса колко пари изкарва някой и поставя хората в много неудобни ситуации.

Не критикувайте уредените бракове.

Не питайте защо Индия е толкова ужасно мръсна. Хвърлянето на боклука навсякъде е част от индийския манталитет. И можете да сте сигурни, че са им задавали този въпрос поне 1000 пъти преди.

Турция

Не се карайте на децата си и не ги наказвайте. Турският народ наистина обича децата, там им позволяват да правят всичко, което искат.

Не казвайте на някой, че не прилича на турчин, например ако е с руса коса и сини очи. Истината е, че в Турция има много разнообразно изглеждащи хора.

Виетнам

Не правете комплимент на малко бебе и не го докосвайте. Виетнамците се плашат от "лош късмет" и главата в Югоизточна Азия е мястото, където живеят духове.

Не се съмнявайте във виетнамските суеверия и не казвайте, че са глупави. Дори най-високо образованите хора вярват в тях.

Не коментирайте войната със САЩ, ако не знаете достатъчно по темата. По-добре би било да посетите Музея на остатъците от войната в Хо Ши Мин и други запомнящи се места и да зададете всички въпроси, които имате на екскурзоводите там.

Канада

Не казвайте, че Канада и САЩ са почти еднакви. Канадците са много горди с националната си идентичност.

Не наричайте местните хора ескимоси. Това е много унизително понятие. 

Испания

Не споменавайте думата "мачо". Думата мачо се свързва с дискриминацията на жените и насилието в семейството.

Не се изненадвайте, че боевете с бикове още не са забранени.

Не говорете за диктатурата на Франко и Гражданската война. След като диктаторът умря, хората приеха "пакта за забрава”. Противоположните политически сили се съгласиха да оставят всичко, което се е случило по времето на Франко, в миналото.

Не питайте възрастен човек защо все още живее с родителите си. Първо, това не е против испанската традиция. И второ, след финансовата криза стана много скъпо за много млади испанци да плащат ипотека или да наемат апартамент, така че много от тях трябва да се върнат у дома, за да живеят с родителите си.

Великобритания

Не започвайте разговор за Кралското семейство. Британците просто не обичат да говорят за това. Всички те имат различни причини.

Не давайте подробен отговор на въпроса "Как си?" Дори не е необходимо да отговаряте.

Не говорете за британски акцент. Няма такова нещо като "британски акцент". Ако искате да говорите за акцента, бъдете по-конкретни - кокни, шотландски, северни, южни и т.н.

Не наричайте всички хора във Великобритания "англичани". Не всички са такива, има шотландци, ирландци и т.н.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay