Учените са разработили технология, която ще помогне за лекуване на слепотата

Учените са разработили технология, която ще помогне за лекуване на слепотата
pixabay

Според Световната здравна организация в света има 285 милиона души, които са напълно или частично слепи. За щастие, науката продължава да се развива и учените вече се научават да развиват тъканите на очите с новооткритата технология за препрограмиране на клетките. Самата идея принадлежи на Шиня Яманака, професор в университета в Киото. Яманака и британският биолог Джон Гърдън спечелиха Нобеловата награда за работата си през 2012 г.

Същността на това откритие е следната: Яманака, заедно със своите колеги, открива способността на клетките със свои собствени роли в тялото да се върнат в ембрионалното състояние чрез препрограмиране. Тези препрограмирани клетки, от своя страна, могат да бъдат използвани за "отглеждане" на необходимите органи и тъкани за по-нататъшна употреба при трансплантация и регенеративна медицина.

По този начин учените "отглеждат" тъкани за очи, за да лекуват слепота. В момента се провеждат клинични опити за трансплантация на очни тъкани в различни страни. Учените в Кардифския университет и университета в Осака трансплантират роговичния епител на слепи зайци, за да възстановят предната част на окото.

Подобни тестове бяха проведени в Руския Федерален научно-изследователски институт по физикохимична медицина и те научиха как да се възстановява ретината на окото от кожните клетки. Очаква се клиничните проучвания, включващи хора, да бъдат проведени още през тази година. Операцията за трансплантация на ретината ще бъде извършена на семейство с генетична дегенерация на макулата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Пресичам на червено и един полицай ми подвиква:- Госпожо, Вие накъде?- Отивам на гости у Мимето, теб какво те интересува, мъжът ми знае!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти