Акушер Бойка Димитрова: "С нищо не мога да сравня емоцията от това здраво бебе да се роди в ръцете ти"

Акушер Бойка Димитрова: "С нищо не мога да сравня емоцията от това здраво бебе да се роди в ръцете ти"

Акушерството е може би една от най-благородните професии. Днес решихме да ви срещнем с акушерката Бойка Димитрова, която ни разказа за пътя към тази професия, трудностите и емоциите в родилното отделение.

Здравейте г-жо Димитрова. Как решихте да станете акушерка?

Винаги съм искала да работя  медицинска дисциплина и то оперативна. Тогава кандидатствах медицина. Имаше райониран прием и не ми достигна бал. Реших да не губя годината и прехвърлих документите си в специалността "Акушерство и гинекология". Приеха ме веднага. Започнах обучението и специалността  ме привлече, но истинската любов към тази професия усетих, когато започнах работа в Майчин дом - Медицинска Академия и това изобщо не е случайно. Учих се от най-добрите - тези, които написаха учебниците по специалността, от които и до сега се обучават лекари и акушери. Благодарна съм им за всичко, което  научих от тях. За съжаление някои от тях не са между живите, но учениците им продължават тяхното дело.

Кои са най-хубавите и кои най-трудните аспекти на Вашата професия?

Аз съм работила основно акушерство - в родилна зала и операционна към нея. Специалността е тежка, защото се работи на 12-часов график. Всяка четвърта нощ си на нощно дежурство. Както често се шегуваме с колеги, бебетата не се научиха да се раждат от понеделник  до петък, от 08:00 до 17:00 часа. Това е трудно когато си семеен и искаш да си при семейството си нощем или по празниците. А относно положителната страната, не знам с какво мога да сравня емоцията да се роди в ръцете ти едно здраво бебе и да видиш щастието на тази майка, която за първи път прегръща детето си.

Уважавана ли е достатъчно професията в България?

Този въпрос е много труден. Преди акушерката е била много уважавана и е имала достойно място в обществото. Имаше период, в който пациентите не ни забелязваха особено и това доведе до сериозен отлив от кандидати за обучение. Сега забелязвам, че акушерската професия възвръща своето място като важно звено в процеса на работа за раждането и наблюдението на родилките и бебетата. Надявам се, че тази тенденция ще продължи.

Акушер Бойка Димитрова: "С нищо не мога да сравня емоцията от това здраво бебе да се роди в ръцете ти"

Какво е усещането да държите в ръцете си нов живот и то толкова често?

По-горе в текста споменах, че няма нищо, което може да се сравни с тази емоция да проплаче за първи път в живота си едно малко човече и да видиш сълзи от радост в очите на майка му. Това е най-хубавата част от нашата  професия. Да осъзнаеш, че си помогнал на тази майка и това бебе да направят тази първа среща един с друг по най-добрия начин и да чуеш от майката: "много ви благодаря". Това е  удовлетворението, че си си свършил  работата добре.

Знаете ли колко новородени са проплакали именно при Вас?

Не и няма как. Като млада акушерка първата година ги броих, но тогава в Майчин дом имаше повече от 6000 раждания годишно. И в един момент прецених, че е по-важно да си върша добре работата, а статистиката да оставя на статистиците.

В последните години майките разчитат много на информацията, получена от интернет. Какво бихте посъветвали Вие всяка една бъдеща майка?

Истина е, че информацията, която  получават бъдещите майки, понякога  е нееднозначна и ги обърква. Аз самата доста дълго време имах лекции в училището за бременни към болницата, в която работя. Бих посъветвала жените, на които им предстои раждане, да получават информация от специалисти лекари и акушерки, а не от Интернет и градинките, защото освен, че не са обективни, са и доста украсени с негативни коментари. Понякога  пациенти са ми казвали, че са били толкова наплашени от предстоящото раждане, че буквално са блокирали. Хиляди години се раждат деца и процесът продължава. Все пак живеем в 21 век и правим всичко възможно бебетата и майките да се чувстват комфортно.

Наблюдава се тенденция към избора на раждане със секцио пред нормалното без това да се налага по каквито и да било здравословни причини. Притеснява ли Ви тази тенденция и какви съвети давате на бъдещите родилки?

Такава тенденция съществува в България. В много страни естественото раждане е приоритет. Аз не се притеснявам особено. Винаги бих посъветвала майките да опитат да родят нормално, вместо да раждат със секцио.Но смятам, че е добре една жена да прецени сама как иска да роди.Има жени, които искат нормално  раждане, но понякога има причини, които пречат това да стане. Всяка жена, обаче, трябва да получи точна информация за състоянието на бебето и възможностите, които стоят пред нея и съответно - бъдещата майка, заедно с акушер-гинеколога, който я следи, да реши и да е убедена, че това е правилното решение за нея и бебето.

Трябва ли майката да прави избора за вида на раждането или лекарят трябва да реши?

Мисля, че почти отговорих на този въпрос, но имам и друго предвид. Преди години акушер-гинекологът взимаше решение за протичане на раждането. Сега, обаче, майката подписва много документи за съгласия с една или друга  манипулация в хода на раждането. Това вече е споделена отговорност между нея и водещите раждането. Затова аз смятам, че всяка жена трябва да заяви как иска да протече раждането ѝ и екипът да се съобрази с нейното желание, стига това да е в интерес и на бебето, и на майката.

Все по-популярни стават курсовете за майки и родители. Има ли нужда от тях и Вие лично препоръчвате ли ги?

Да, курсовете за бъдещи родители са популярни и полезни. Още по-добре би било ако жената посещава тези, които се изнасят от лектори, които работят в здравното заведение, където ще премине раждането й - тогава няма да има разминаване в очакванията й, а и почти всички  родилни домове в София правят такива курсове с опитни специалисти.

Какво бихте посъветвали всички млади момичета, които ще изберат Вашата професия?

Бих посъветвала тези момичета да помислят добре. Много започват да учат и се отказват, други завършват, но работят друго. Човек трябва да прецени сам. Професията е отговорна, изискваща много от този, който я практикува. Ако човек иска да усети магията на раждането, ако човек иска да е съпричастен с тази велика емоция, едва ли има друго място освен родилната зала. В мига, в който покажеш на майката дългоочакваното бебе, сякаш всичко лошо отива назад и осъзнаваш, че това е Животът! Уникално изживяване. Не бих го сменила, поне аз.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay