Защо сме толкова гладни по време на менструация?

Ето какво обясняват лекарите

Защо сме толкова гладни по време на менструация?

При повечето жени има ясен показател, че точно това време от месеца е дошло. Искаме да изпразним хладилника и да погълнем абсолютно всичко, което има в него. Винаги сте гладни по време на менструация? Не сте сами. И не винете себе си. Просто тялото ни така е устроено.

Виновниците за неконтролируемия глад са промените в нивата на кортизол, серотонин, прогестерон и магнезии. Ето какво се случва в тялото ви по време на менструация и защо матката ви е решила да саботира диетата ви.

Кортизол

Вероятно вече сте запознати с кортизола- той е по-известен като хормона на стреса. По време на менструация, тялото произвежда повече кортизол, за да ви помогне да се справите с ефектите, които причинява менструацията. И освен повишаване на теглото, той причинява и повишаване на апетита, особено за сладкиши. Кортизолът води до повишаване на инсулиновата чувствителност, което означа, че се използва повече захар, количеството ѝ намалява и тялото е жадно за захар.

Серотонин

С увеличаването на кортизола, се намалява серотонина- вашият "чувствам се добре" хормон, който се произвежда в мозъка. Поради намаляването на серотонина, изпитвате по-голяма нужда от храна. Въглехидратите повишават нивото на серотонин, затова колкото повече сладко ядете, толкова по-добре се чувствате.

Прогестерон

Нивото на прогестерон също се понижава през това време от месеца. Понижението на прогестерона предизвиква симптомите на ПМС, както и известна степен на депресия. Серотонинът може да се справи с тази промяна на настроението. Както вече разбрахте, въглехидратите увеличават нивото на серотонин, което означа, че пак стигаме до сладкишите.

Магнезии

Като споменахме въглехидрати, искате ли да ядете много шоколад по време на менструация? Това се дължи на изчерпването на магнезия в организма.

Хормоналните промени и физическия стрес разрушават магнезия. В тези моменти, тялото има тенденцията да изгаря повече калории.

Познайте кой продукт е богат на магнезии? Какаото! Не се чувствайте зле да изядете един шоколад. Колкото повече шоколад ядете, толкова повече магнезий получавате и тялото ви се чувства по-добре.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!    

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay