Как да внесете повече цвят в дома и живота си

Как да внесете повече цвят в дома и живота си
Pexels

Вероятно сте попадали на публикации в интернет пространството, които гласят: "Цветът изчезва от света". Донякъде тревожното заглавие е последвано от графики и примери, които изглежда сочат тенденциите в продуктите и дизайна, които стават все по-сиви и по-малко цветни с течение на времето.

Публикацията е съсредоточена върху документ от 2020 г., в който изследователите са използвали компютърно зрение, за да проследят промените в цветовете в над 7000 снимки на обикновени обекти през годините – от 1800 г. до сега – и са заключили, че нюанси като кафяво и жълто са намалели, докато сивото е нараснало по популярност.

Макар че изследването вече е на няколко години, то стимулира по-скорошни разговори в TikTok, като потребителите споделят мислите си относно тази идея за изчезващ цвят и как тя се прилага към интериорния дизайн. Много от дискусиите сочат масовото производство и потребление, което води до по-неутрален и минималистичен интериор на дома, за да се хареса на по-голяма аудитория. 

Експертите по дизайн обаче имат различни мнения по темата. Въпреки че няма съмнение, че неутралните, минималистични пространства са основна тенденция в дизайна през последните години, не е нужно ярките цветове да изчезват напълно от живота ни. 

Научете повече относно цветовите тенденции в дизайна и съвети как да включите повече цвят в дома си, за да направите и живота си по-цветен. 

Интериорният дизайн става ли по-малко цветен?

Мери Патън, интериорен дизайнер, забеляза преминаването към по-малко цветни домове, като каза, че е имала много клиенти, които искат бели и кремави цветови схеми и минималистични мебели. Ейвъри Кокс, интериорен дизайнер от Тексас, вярва, че тенденцията към по-минималистичен интериор се простира отвъд цвета. "Цялата идея е да се осмелиш да бъдеш индивидуалист, независимо дали чрез модел, мащаб, текстура, форма и т.н.", казва тя. "Нашите инстинкти за принадлежност и стаден манталитет вече са в глобален мащаб с навлизането на социалните медии." 

Джесика Нелсън, интериорна дизайнерка от Сиатъл, обаче смята, че обръщаме ъгъла на тенденцията на минимализма и сивата гама. "През последните 18 месеца имаме все повече и повече клиенти, които искат цвят в домовете си и това е толкова освежаващо", казва тя. "Виждаме също възраждане на шарките." Прогнозите за дизайна на дома за 2023 г. също сочат тенденция към като цяло по-максималистични интериори. 

Ако предпочитате дома си в по-неутрални тонове, няма нищо лошо в това. Но ако искате да добавите повече цвят към дома си, Кокс казва, че си струва да излезете извън зоната на комфорт. 

Как да добавите цвят към дома си

Намерете своето вдъхновение

Преди да обновите напълно пространството си, отделете малко време, за да се запознаете с това, което харесвате. "Започнете да събирате снимки на интериори, които ви харесват. Събирайте ги в папка и след време отворете и разгледайте, за да добиете представа какво харесвате." Въз основа на изображенията, които сте събрали, опитайте се да определите обща цветова палитра и да я използвате като основа, когато започнете да добавяте цвят в интериора си.

Започнете с един цвят

Добавянето на повече цвят към вашия дом не трябва да означава добавяне на цялата дъга. "Изберете цвят и се ангажирайте с него", казва Патън. "Изборът на един цвят и създаването на едноцветна визия е лесно и елегантно."
Ако обичате синия цвят, например, можете да започнете да включвате нюанси на синьото в дома си, като същевременно запазите другите аспекти неутрални.

"Изберете цвят, който ви прави щастливи, когато влезете в дома си", казва Патън. "Не се напрягайте и не го обмисляйте, дизайнът е артистична форма на себеизразяване и трябва да бъде нещо, което ви носи радост."

Използвайте малки предмети за декорация

Ако не сте готови за големи промени, започнете, като замените някои малки декорации с по-цветни алтернативи. Можете да започнете например с цветни лампи и абажури.

За клиенти, които са особено колебливи относно цвета в дизайна, Нелсън използва възглавници като супер лесен и евтин начин за включване на повече цвят.

Тапети или боя

Ако обаче сте готови за по-голяма трансформация, боята и тапетите могат да бъдат добър вариант. "Тапетът и боята, често в тандем, са един от любимите ни начини наистина да направим една стая специална", казва Нелсън. 

Боядисването е голям ангажимент, признава Нелсън, но това е един от по-евтините начини за обновяване на стая, всравнение с подмяната на всичките мебели.

Оставете природата да води вашата палитра

Да разберете кои цветове си подхождат може да бъде един от най-плашещите аспекти на обновяването на вашето пространство. Но Патън казва, че всичко, което трябва да направите, е да погледнете света около вас. "Изберете цвят, който харесвате, и след това помислете кои цветове в природата изглеждат добре с този цвят", казва тя. "Например, да кажем, че цветът, който харесвате, е зелен. Помислете за зелената трева и това, което е около нея – почва, цветя, синьо небе – всички тези цветове си подхождат. Майката природа е най-добрият източник на вдъхновение."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay