За проблемите в речевото развитие на децата говори логопед Илиана Кочева (II-ра част)

Да засегнем този така важен въпрос

За проблемите в речевото развитие на децата говори логопед Илиана Кочева (II-ра част)

Както ви обещахме, публикуваме продължение на вашите въпроси и отговорите на логопед Илиана Кочева. Първа част можете да видите тук. 

По какво мога да различа, че детето ми има нужда от логопед? То е на 6 години и все още не може да формулира думите правилно в изречения?

Правилното структуриране на думите в изречения следва да се случи още на 3-годишна възраст. Възможно най-скоро Ви съветвам да се свържете с логопед, за да се преодолеят дефицитите, колкото се може по-рано. Неглижирането им може да доведе до затруднения в обучението в училищна възраст, както и до емоционални и поведенчески проблеми.

Детето ми е в първи клас. Говори добре, но все още изпозлва бебешки думи. Нормално ли е това?

На 7-годишна възраст не би следвало да се използват "бебешки думи". Въпреки това е необходимо специализирано мнение, за да се определи в каква степен се използват те и каква е причината за това. Направете консултация с логопед.

След като сложихме шини на детето, говорът му се влоши. Проблем ли е това и ще се оправи ли след като ги махнем?

Напълно нормално е говорът да се влоши след поставянето на шините. Те създават изкуствена преграда при зъбите, което променя позицията на езика и устните при контакт с тях, както и измества нормалния път на озвучаване на издишната струя при артикулиране (произнасяне) на звуковете. При наличие на нормална реч преди това, няма причина за притеснение. След премахването им речта би трябвало да възвърне нормалното си звучене.

Детето ми не може да изговаря звуците ш, ч, ц.. трябва ли да го водя на специалист?

Да, препоръчително е да го заведете при специалист. Ако детето не ги произнася изобщо или ги замества с друг звук, е възможно в процеса на ограмотяване ( и конкретно - писането), да се появят затруднения, изразяващи се в пропускането на буквата , отговаряща на съответния труден звук или заместването и с друга. Например в диктовка е възможно вместо да напише "шапка" , да изписва "сапка" ( ако има замяна на звукове).

Проблем ли е, че детето ми не може да казва буквичката "р"?

Ако детето Ви изговаря неправилно звукът "Р" , проблемът би бил чисто естетически - речта ще звучи по-различно , заради наличието на звукът "р" в голяма част от думите в нашият език. От друга гледна точка, също би могло да предизвика смущение, особено ако детето е доста емоционално.

Липсата или замяната с друг звук в устната реч, рефлектира по-късно и в писмената реч. При изписване на дума, която съдържа трудният звук, може да се наблюдава изпускане или замяна на буквата , която отговаря на него. Като пример - вместо "риба" , детето изписва " 'иба" , а при замяна с друг звук ( най-често "л" ) - да изпише "лак" , вместо "рак". Това ще доведе до качествени затруднения в ограмотяването.

Моето дете не може да изговаря някои букви.. това може ли да бъде симптом за някакво по-сериозно заболяване?

Ако езиковото развитие на детето Ви отговаря на неговата възраст, то неспособността за изговарянето на определени звукове би следвало да е чисто артикулационен проблем. В този случай трябва да се консултирате с логопед, който да помогне на детето Ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay