Д-р Бисер Тодоров говори за имунитета и крехката детска психика във времената на Covid-19

Д-р Бисер Тодоров говори за имунитета и крехката детска психика във времената на Covid-19

Навън става все по-студено и все повече започваме да се грижим за подсилването на имунитета на нашите деца. С циркулиращите около нас коронавирусна инфекция и други вирусни заболявания всеки от нас е изложен на сериозен риск за здравето си.

Затова се срещнахме с д-р Бисер Тодоров, който е педиатър в МБАЛ "Христо Ботев" град Враца. Как да подсилим имунитета на децата на прага на зимния сезон, нужно ли е да носят маски, трябва ли да се ваксинират срещу КОВИД и как протича инфекцията при малките, са част от въпросите, на които обърнахме внимание.

Зимата чука на вратата. Как да подсилим имунитета на детето на прага на новия сезон?

Подсилването имунитета на децата е нещо, което трябва да се прави през цялата година, не само преди сезона. Предпочитам да не говоря за медикаменти, тъй като не е редно, когато имунитета функционира нормално, да бъде подсилван по какъвто и да било начин изкуствено, защото той е съвършен. Ще говоря обаче за децата, които боледуват по-рядко. Хората забравят, че децата особено в ранната възрастова група (под 4 години) трябва ежедневно да прекарват навън на открито не по-малко от 2-3 часа, независимо от климатичните условия, защото устойчивостта на лигавицата означава и тяхната правилна реакция на температурните изменения, на които е подложена лигавицата на горните дихателни пътища. Особено в това време, свързано с изолация и дълъг престой вкъщи, не бива да забравяме, че децата трябва да прекарват време навън. Това важи за ученици и особено силно важи за малките деца, защото стоенето вкъщи срива имунитета на човека. Останалите неща са правилното хранене, но не само яденето на зеленчуци и плодове. Ясно е, че трябва да има разнообразен режим на хранене. В периода на най-бързия растеж, белтъците са особено важни за правилното функциониране на имунната система, не само на растежа.

Дайте пример за белтъци, които задължително трябва да приемат малките и според Вас пропускаме ли нещо важно при храненето на децата?

Месото е достатъчен и комплексен източник на всички белтъци в човешкото тяло. Боба е една от супер храните, от които човек се нуждае и също съдържа достатъчно белтъци. Няма специален белтък, който трябва да се приема, всички са важни и необходими, особено източниците на храна, които носят незаменими аминокиселини, които са комплексно застъпени само в месото. Незаменими аминокиселини са тези, които човек не може да синтезира сам. Така нареченото девиантно хранене или хранене с определени неща, които не съдържат достатъчно белтъци, не е здравословно.

Ще дам пример: Има някои деца, които пият само мляко, но то не е достатъчен източник на белтъци за дете, което е над кърмаческа възраст. Има някои деца, които родителите определят като "злояди", а всъщност са с наднормено тегло. Оказва се, че тези деца ядат много мляко, но не приемат други белтъци, т.е. те са ощетени по отношение на белтъчното си хранене и същевременно има наднормена телесна маса.

Така че правилното хранене е другата основа за стабилен имунитет при децата. Разбира се, без да пропускаме престоя на открито. Натоварването на имунната система трябва да бъде в съответствие с възрастта на детето. Имунната система на деца до 3-4 годишна възраст е незряла. Много хора бъркат и твърдят, че тя е слаба, но това не е така. Тя не е слаба, а незряла. Не е пораснала, за да достигне достатъчното ниво, за да пази организма. Контактите трябва да съответстват на нивото на зрялост на имунната система. Бебетата, които посещават ясла, винаги боледуват повече от тези, които не посещават.

Децата с прекалено големи контакти, съответно са по-често болни. Пример за правилното отглеждане на имунната система в тези времена, свързано даже и с коронавирусната инфекция, е избягването на големите търговски обекти. Големите хранителни вериги и молове не са места за посещение от деца под 3-4 годишна възраст, където има хиляди хора, климатиците въртят един и същи въздух и контактността е максимална. Имунната система на едно малко дете не е съответна на имунната система на един зрял индивид.

Какви са най-често срещаните оплаквания на децата в есенно-зимния сезон?

Оплакванията съответстват на вида вирус, който циркулира в момента в дадения район. Понеже напоследък цялото внимание е насочено към коронавирусната инфекция, ние забравяме, че циркулират и други вируси, които също могат да причинят сериозни проблеми. Идват и сезонните вирусни инфекции, които са инфекции на горни дихателни пътища, свързани с хрема, кашлица, температура. Всички видове вируси могат да имат различни изяви, но обикновено са общите характерни за сезона.

Какво  мислите за ваксинирането на деца под 18 години срещу коронавирус?

Продължавам да смятам, че ваксината срещу КОВИД е въпрос на лична отговорност и свободен избор на човека. Тук не включвам ваксините, които са от държавния ваксинационен календар, които са абсолючно необходими и които ако не бъдат извършени, човек извършва престъпление спрямо децата си. Тъй като знаете, че ваксините срещу коронавирус са разрешени срещу подписване на декларация за безопасност и снемане на отговорност от фирмата производител, моето мнение е, че човек сам трябва да вземе решение дали да имунизира детето или не.

Задължително трябва да бъдат имунизирани децата с хронични заболявания, при които коронавируса би донесъл неблагоприятен изход, а това са всички видове сърдечни, бъбречни, диабетни проблеми и наднормено тегло. При нас има дете на 14-годишна възраст, което тежи 120 кг и е с коронавирусна пневмония. Трябва да се съобразява съответно възрастта, придружаващите заболявания, но и личният избор на хората. Истината е, че ваксините ще намалят натиска върху здравната система, защото тази болест видимо  причинява доста висока смъртност. За съжаление държавата изостава с просветителната кампания, която трябваше да бъде проведена, за да не се стига до ситуацията, в която се намираме в момента. 

Носенето на маски от малките нужно ли е и създава ли предпоставки за здравословни проблеми?

От една страна е доказано, че разпространението на вируса се ограничава от носенето на маски, но от друга страна има и негативни ефекти. Действително, когато хората са в близък контакт едни с други или са на места, където не може да има разстояние повече от метър и половина помежду  им, носенето на маски предпазва до голяма степен, но зависи и от самите маски. Това е позитива - доказано е, че маските намаляват разпространението, това е безусловно така. В началото те бяха единствената ни защита. Сега нашата защита е и профилактиката, която включва ваксините. В никакъв случай не отричам използването на маските, но истината е, че те не могат да бъдат носени от деца под 3-годишна възраст. Те нарушават т.нар. невербален контакт с възрастния човек. Оказва влияние върху нервно-психическото развитие на малките деца. В 80 % от случаите ние хората общуваме невербално, т.е. не са нужни думи, за да се разберем, а когато сме си скрили лицата, това представлява проблем за децата с недостатъчен жизнен опит.  

В последните седмици  все по-често чуваме за най-висок процент от случаи на КОВИД до сега в България, но как стои въпроса при децата? Колко често са засегнати те, има ли тежки случаи и усложнения?

Да, засегнати са и децата. В момента в нашето отделение всички КОВИД легла за деца са заети. Най-малкият пациент е на 18 дни. За щастие, за момента мога да кажа, че всички деца, които са били хоспитализирани при нас, са се оправили на 100%.

Да, засяга всички възрастови групи и да, всички легла са запълнени при нас. За щастие усложненията са по-малко и за щастие няма фатални изходи от вируса при нас. Има деца, особено тези с придружаващи заболявания, които карат тежко пневмонията и самата инфекция. Така или иначе за времето, което измина, този вирус стана познат и лекарите се научиха как да менажират и мониторират заболяването. Разпространението при децата е равнопропорционално на това при възрастните хора. 

Какво съветвате родителите?

Сега не е време за масови мероприятия! Като педиатър с болка мога да кажа, че децата са принудени да учат дистанционно. Това също е аспект, който трябва да бъде много сериозно обсъждан сред всички институции в държавата. Негативният ефект от дистанционното обучение ще се прояви след 5 или 10 години. Всички цивилизовани нации обръщат специално внимание и боравят с особено прецизни инструменти, за да менажират това отделяне на децата от учебната среда, особено за най-ранната училищна възраст. Това буквално има унищожителен ефект върху образованието и самите деца.

Като човек познаващ физиологията мога да кажа, че има едни периоди в човешкия живот, които ако бъдат пропуснати, после е невъзможно да бъдат наваксани. Това са най-ранната възраст - до 3 години и тази, която е между 7 и 12- годишна възраст, защото тя също е уникална и не се повтаря. Тогава мозъка завършва развитието си. Липсата на човешки контакт се отразява много негативно. Ние сме социални същества и изолацията играе лоша шега на поколението, което расте и последствията ще са много сериозни. Тази тема трябва да бъде обект на сериозни дебати.

Освен това в много страни, в които епидемията протича по аналогичен начин, затварянето на училищата винаги е последна мярка. За мен училищата трябва да са последното звено, което да бъде затворено. Не може да работи мол, ресторант или игрална зала, а училището да не работи. Да не говорим за детските градини, които вече оказват тежък икономически ефект върху държавата и затова както виждате те продължават да бъдат отворени. Има много други неща, които трябва да бъдат затворени преди да се затворят училищата.

Какво могат да направят родителите, така че да опазят поне до някаква степен психиката на децата в тези тежки времена?

Отговорът на въпроса Ви е за нобелова награда, така че надали ще успея да отговоря изчерпателно, но съветвам да запазят човешкия контакт с децата си. Да се стараят той да бъде поддържан и да се стараят постоянно да контактуват с децата си. Трудно постижимо е, защото родителите ходят на работа, но без тях децата губят изцяло човешкия контакт. С учениците, когато са в клас, те контактуват очи в очи и по този начин оформят психиката си. Когато останат у дома те продължават да контактуват, но виртуално. А двете неща са несъизмерими и виртуалното не може да замести по никакъв начин личния контакт. В революционен аспект ние не сме адаптирани към такъв тип общуване. На него се учим тепърва. Трябва да се стремим да запазим социалния контакт на нашите деца, за да може да се избегнат психическите проблеми. А как това ще се отрази на самото протичане на пандемията е въпрос на съвсем друг вид организация. Истината е, че всички трябва да бъдем отговорни!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay