10 често срещани грешки, които трябва да избягвате при декорирането на спалнята на вашето дете

10 често срещани грешки, които трябва да избягвате при декорирането на спалнята на вашето дете

Независимо дали очаквате бебе, премествате се или просто искате да обновите, детските стаи обикновено са пространства, за които родителите се вълнуват много. Но има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, така че тази област да е не само красива, но и идеална за децата и практична за вас.

Събрахме 10 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато планират и декорират детска стая.

1. Не избирайте многофункционално креватче

За много родители първото и най-добро нещо, което трябва да вземат, е многофункционално креватче. Това е така, защото първоначално може да се използва като креватче, след това може да се превърне в малко легло за малки деца, което кара родителите да вярват, че ще успеят да спестят малко пари. Трябва обаче да имате предвид, че през повечето време тази опция всъщност е по-скъпа и заема повече място. Освен това малките ще се нуждаят бързо от ново легло, тъй като растат толкова бързо, така че така или иначе ще трябва да инвестирате два пъти.

Добро алтернативно решение на този проблем е преминаването от детско креватче към голямо легло с подвижни релси. 

2. Запълване на пространството с мебели и неща

Децата често имат много вещи, включително леглото, скрина, кутията за играчки и в някои случаи бюро, столове и маси. Но често забравяме, че те всъщност имат малка стая и в повечето случаи няма да оставим достатъчно място на децата да играят свободно и да имат собствено място в стаята си.

3. Сигурността трябва да бъде приоритет

В детската стая трябва да обмислите дори най-малките детайли, за да сте сигурни, че това място е възможно най-безопасно. Не забравяйте, че децата винаги намират начин да "злоупотребяват" с неща, които понякога могат да бъдат опасни.

Разхлабените шнурове и завеси, например, могат да бъдат опасни, ако някой, включително и вие, се заплете в тях или ако децата ви ги дръпнат. Незащитените мебели и килими могат да причинят падания и да създадат неравности. Също така ключалките за прозорци и врати също трябва да бъдат защитени от деца, така че децата да не се наранят или заключат случайно.

4. Наличие на един източник на светлина

Осветлението е от ключово значение при определянето на всяко пространство у дома, а детската стая не прави изключение от правилото. Помислете, че точно както в хола например, светлините могат да бъдат част от декорацията. Трябва също да вземете предвид, че много пъти ще е необходима приглушена нощна светлина или всяка малка лампа, която може да изпълнява същата функция, особено ако децата ви се страхуват от тъмното. Те също ще се нуждаят от добро осветление, насочено към основното пространства, като например тяхната игрална или учебна зона.

5. Избор на килим, само защото е красив

В днешно време има безкрай видове, цветове, форми и материали на килимите, които ги правят универсален и идеален елемент за всяка стая. Но винаги трябва да вземете предвид размера на спалнята, за да изберете перфектния килим за стаята. Помислете също, че в много случаи килимът може да има функция, освен че е просто приятен за окото. Освен това намерете нещо, което е лесно за почистване и пране.

6. Оставяне на стените незащитени

Когато декорираме стая, не трябва да забравяме, че стените трябва не само да изглеждат добре, но и да са достатъчно устойчиви на всичко, с което детето смята, че е добра идея да украси стаята си. Специална боя, миещи се тапети или тапицерия са идеални варианти, така че всеки експеримент, проведен от малките, да може лесно да се почисти. В противен случай може да се наложи да инвестирате още повече в поправянето на стаята.

7. Изпълване на стаята с цветове или с определена тема

Точно когато децата растат и надрастват дрехите си буквално за седмици или месеци, вкусът им се променя също толкова бързо. Ето защо, когато избирате цвят или тапет за стая, може да не е най-добрата идея да се увлечете. Същото важи и ако мислите да декорирате цялата стая с определена тема или много силен цвят.

Ключът е да поддържате стените в неутрални тонове и да придавате цветни акценти с елементи като възглавници, спално бельо или картини, които могат лесно да бъдат заменени според развитието и вкуса на детето.

8. Не планирате място за съхранение по стратегически начин

В допълнение към дрехите, децата имат много други неща за съхранение, като книги и играчки. Ето защо е важно за тях да имат шкафове, скрин, кошници или рафтове, така че всичко да има свое място. По този начин детето от най-ранна възраст може да развие чувство за ред.

Не трябва да забравяме, че бебетата трябва да си набавят нови дрехи много бързо, защото те продължават да растат и ако в началото изглежда, че имате достатъчно място в килера, това скоро ще се промени. Поради това гардеробът трябва да може да се адаптира и към тези промени.

9. Дръжте нещата извън обсега им

За да може едно дете наистина да се наслаждава на стаята си, важно е тя да бъде проектирана така, че да е удобна, не само за вас, но и за детето. Детето трябва да може лесно да се движи из стаята. Според методологията Монтесори, която насърчава творчеството и независимостта на децата, е идеално играчките и книгите им да са на достъпно място, тоест до навършване на 6-годишна възраст, близо до нивото на пода, за да могат лесно да ги достигат.

10. Не оставяте място за творчество и личен вкус на децата

Като родители, ние винаги сме развълнувани да украсим и обзаведем стаята за нашите деца, но не трябва да забравяме, че това пространство ще бъде тяхно и само за тях. Следователно техните нужди и вкусове трябва да бъдат приоритет вместо нашите.

Оставянето на място за игра може лесно да се направи, като добавите някои забавни предмети като типи или висящи звезди, или да имате дъска за деца, за да развиват въображението и творчеството си, така че те винаги да се чувстват спокойни в стаята си. В крайна сметка те може да прекарват много време там, така че това трябва да бъде място, където те могат да разгърнат творчеството си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay