11 неща, които ще се случат с нашата планета, ако тропическата гора в Амазонка изгори

11 неща, които ще се случат с нашата планета, ако тропическата гора в Амазонка изгори

Тропическата гора в Амазонка започва да изчезва изключително бързо. В момента губим по едно "футболно игрище" от гората всяка минута. Бушуващите пожари, обезлесяването и глобалното затопляне унищожават мощната тропическа гора. Само тази година в Бразилия имаше рекордните 74 000 пожара. "Белите дробове на Земята" са застрашени от изчезване... Ето какво ще се случи с планетата, ако тропическата гора в Амазонка изчезне напълно.

1. Почти половината от видовете растения, животни и микроорганизми в света ще бъдат унищожени

Амазонските тропически гори са дом на 10% от видовете в света, включително 40 000 растителни вида, 3000 вида сладководни риби, над 370 вида влечуги и 2,5 милиона вида насекоми. Според много експерти в момента губим 137 вида животни, растения и насекоми всеки ден. Това прави около 50 000 вида за една година, което е катастрофа за биологичното разнообразие в света. Ако тази тенденция се запази със сегашната скорост, ще загубим почти половината от видовете в света, включително 118 застрашени вида.

2. Ще има огромна загуба на медицински възможности, тъй като 90% от човешките заболявания се лекуват с лекарства, извлечени от природата на Амазонка

Съвременният медицински свят буквално зависи от богатствата на тропическите гори на Амазонка. Ако тропическите гори изчезнат, ще изчезнат и много потенциални лекарства. Понастоящем 121 лекарства, отпускани по лекарско предписание, включително лекарства, които лекуват глаукома, левкемия, сърдечни заболявания и малария, са получени от растения, открити в тропическите гори на Амазонка. И като се има предвид, че тропическите гори на Амазонка са дом на 80 000 растителни вида, от които само 1% са били тествани за техния лекарствен потенциал, бихме загубили всички природни източници, които биха могли да бъдат лечението на много смъртоносни заболявания.

3. Ще има по-дълги периоди на суша и огромни наводнения

Ако тропическите гори на Амазонка бъдат унищожени, валежите ще намалят. Това ще доведе до допълнително изменение на климатичните промени, което би довело до повече периоди на суша и огромни опасни наводнения. В крайна сметка последствията ще се усетят във всяко кътче на нашата планета, тъй като силните суши и екстремните наводнения ще доведат до масово унищожаване на животинския свят, увеличена ерозия и разпространение на инфекциозни заболявания. За съжаление в тропическите гори на Амазонка вече се наблюдава намаляване на валежите с 25% в някои региони.

4. Ще се отделят 5 до 6 пъти повече парникови газове, което би ускорило процеса на глобално затопляне

Дърветата и растенията абсорбират въглероден диоксид и ако загинат растенията в тропическите гори на Амазонка, те ще отделят милиарди тонове въглерод, които съхраняват от години. Потенциалното унищожаване би отделило 5 до 6 пъти повече парникови газове от нормалното, което би повлияло на качеството на въздуха и температурите и евентуално би ускорило процеса на глобално затопляне.

5. По-малкото валежи и увеличената суша биха застрашили земеделието, водата и производството на храна

По-високите температури, продължителните сухи периоди и честите наводнения също ще имат своето влияние върху селското стопанство, водата и храната. Намаляването на валежите би довело до увеличаване на разпространяването на вредители и болести, а по-малкото вода означава по-малко ресурси за сеитба и поддържане на културите. Това би ограничило храната.

6. Бихме загубили 80% от видовете храна

В тропическите гори на Амазонка има над 3000 плода, които са годни за консумация. Горите произвеждат 80% от храната в света, включително авокадо, смокини, портокали, грейпфрут, лимони, банани, манго, ананаси, кафе, кокосови орехи, шоколад и домати. Загубата на тропическите гори на Амазонка значително би намалила храната.

7. Качеството на въздуха ще спадне и ще започнем да дишаме повече CO2

Според Световната организация за дивата природа, тропическите гори в Амазонка съхраняват около 100 милиарда метрични тона въглерод. Ако тропическите гори на Амазонка изгорят, тя ще се превърне в източник, а не в склад за въглероден диоксид. Потенциалното му унищожаване би означавало, че тропическите гори ще спрат да превръщат CO2 в кислород и това ще се отрази на качеството на въздуха на цялата планета.

8. Намаляването на валежите ще доведе до повече горски пожари

Като оставим настрана факта, че причинените от човека пожари съсипват тропическите гори на Амазонка, ако температурите се увеличат, естествените пожари ще заличат 75% от Амазонка. Освен това, това би създало верижна реакция и загубата на дървета би довела до намаляване на валежите, което би довело до по-сурово време, което в крайна сметка ще доведе до повече горски пожари по целия свят.

9. Около 30 милиона души, които се подслонят в тропическите гори, биха загубили домовете си

Амазонка е дом на повече от 30 милиона души, 2,7 милиона от тях са местни. Повече от 350 етнически групи зависят единствено от тропическите гори на Амазонка. Въпреки че много от тях живеят в градски условия, всички жители разчитат единствено на природните ресурси на Амазонка за храна, подслон и традиционна медицина.

10. Ще загубим 20% от сладките води в света

Река Амазонка съдържа 1/5 от сладката вода на планетата, което носи много ползи както за хората от Бразилия, така и за околната среда. Всяка секунда от река Амазонка в Атлантическия океан се изхвърля приблизително 175 000 кубически метра сладководна вода. Сладката вода е важна, защото осигурява хранителни вещества на растенията, животните, гъбичките и минералите. Липсата на валежи би имала пагубно въздействие върху сладководната система и постъпването на хранителни вещества в реката.

11. Бихме загубили 70% от 3000 растения, които могат да се борят с рака

От 3000 растения, които са активни срещу раковите клетки, 70% от тях се намират в тропическите гори, включително Periwinkle, най-мощното лекарство против рак в света. От откриването си само това лекарство драстично увеличи процента на преживяемост при деца, страдащи от остра левкемия. Лекарството се извлича от растението Винкристин, което има корени в тропическите гори.

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay