14 клишета за различните нации, които са далеч от истината

14 клишета за различните нации, които са далеч от истината

Изследователите твърдят, че колкото по-близо 2 държави са една до друга, толкова повече стереотипи създават една за друга. Фактът, че изглежда така, сякаш сме придобили някакви очаквания за почти всяка нация, вероятно говори колко взаимосвързан е светът около нас. Чуваме тези клишета толкова често...

1. "В Мексико всичко е жълто."

Това е нещо, на което се натъкваме отново и отново, когато гледаме филми, снимани в Мексико. Режисьорите обичат да използват корекция на цветовете с жълт оттенък, за да драматизират пейзажа и да го накарат да изглежда горещ и сух. В действителност обаче Мексико е много разнообразно: в някои части всъщност е пустинно, но има зелени гори, сини езера, модерни градове и бели пясъчни плажове.

2. "Канадците са прекалено учтиви и скучни."

За да бъдем честни, изглежда има известна истина в известната канадска учтивост или поне те са склонни да бъдат оптимисти. Проучване анализира думите, които американците и канадците използват в публикациите си в Twitter и установи, че в САЩ потребителите на тази социална мрежа предпочитат емоционално заредени отрицателни думи, докато любимите на техните северни съседи са неутрални или положителни изрази.

Що се отнася до това, че е скучно, това вероятно е причинено от факта, че канадските зими са дълги и сурови, така че хората не прекарват толкова време навън, както хората в някои други страни. И макар да е вярно, че през зимата в Канада е студено, лятото е топло и влажно. Нещо повече, канадците харесват зимните спортове, особено хокея, а националният им отбор е известен като един от най-добрите в световен мащаб.

3. "Във Великобритания хората са луди по футбола."

Футболът е най-популярният спорт в света и се играе от повече от 250 милиона души по целия свят. Някои страни са известни с любовта си към този спорт повече от други, а Великобритания със сигурност е сред фанатиците. Въпреки че според статистиката Великобритания далеч не е водеща тук: страната зае 17-то място с малко над половината от населението, което се интересува от футбол.

4. "Испанците са мързеливи."

Този несправедлив стереотип вероятно се корени в испанската традиция да се прави сиеста. Тази кратка дрямка, в средата на деня, е често срещана и в Близкия изток, Китай и други региони, където температурата по това време на деня е висока. Това обаче не означава, че испанците работят по -малко: средното им работно време е по-дълго, отколкото в страни като Германия, Великобритания и т.н.

5. "Африка е само савана или пустиня."

Когато мислим за Африка, повечето от нас веднага си представят савана със зебри, лъвове и жирафи. Този огромен континент обаче е много повече: от внушаващия страхопочитание водопад Виктория до гъстите тропически гори, от Нил, най-дългата река в света до Сахара, най-голямата гореща пустиня на планетата-Африка е изключително разнообразна.

6. "Американците говорят само английски."

САЩ са огромна държава с хетерогенно население: през 2018 г. повече от 67 милиона американци (това представлява почти 22% от световното население) говорят език, различен от английски. Междувременно броят на учениците, които учат втори език в училище или колеж, намалява, което може да доведе до влошаване на положението в бъдеще.

7. "Германците са дръпнати и студени."

Може би сте чували този широко разпространен стереотип, свързан с много хора, живеещи в студен и умерен климат, включително Германия с нейните северни ширини. Това може да има обяснение: проучване установи, че хората, които живеят в по-топъл климат, са по-склонни да излизат. Но това не означава, че германците са студени или не са забавни: погледнете броя на фестивалите и тържествата в тази страна!

8. "Повечето млади хора са принудени да се оженят в семействата си в Индия."

Древната традиция за уреден брак е все още жива: около 75% от индийците предпочитат да бъдат уредени от някой, за да сключат брак, през 2013 г. Това обаче не означава, че младите хора са принудени да участват в това или нямат дума при избора на партньор: проучване установи, че случаите, в които родителите са взели решението сами, стават редки: мнението на булката и младоженеца също се взема предвид.

Същото проучване също така установи, че младите хора нямат нищо против традицията: те смятат, че родителите им имат повече мъдрост и са в състояние да помогнат с такъв важен избор.

9. "Африка е опасна за посещение."

Портретът на Африка, нарисуван от медиите, често е отрицателен, но на втория по големина континент на нашата планета има 54 различни държави, някои от които всъщност не се препоръчват да се посещават; други обаче са напълно подходящи за това (след като пътуването обикновено е безопасно, разбира се). Например Мавриций е на 28-о място в Глобалния индекс на мира, над държави като Испания, Италия, Великобритания и много други.

10. "Хората в Япония са срамежливи и тихи."

На външни лица японската култура често изглежда странна и трудна за разбиране, но все пак стереотипите са добре установени. В действителност хората в тази страна, както навсякъде, са различни. Причината, поради която японците може да не са много нетърпеливи да говорят с чужденци, може да бъде фактът, че не много хора умеят да говорят английски: страната е #55 в световната класация за владеене на английски език.

11. "В Австралия през цялото време сте заобиколени от опасни животни."

Страната на кенгурутата има лоша репутация, но не заради очарователните кенгура. Австралия е дом на много отровни змии, медузи, паяци и др. Като се има предвид това, специалистите подчертават, че броят на случаите на нападения от тези животни има значение и тук страната е далеч зад региони като Африка, Азия и Латинска Америка. Всъщност конете изглеждат по-скоро рисков фактор, отколкото змиите.

12. "В Русия е студено през цялата година."

Когато тази страна се появява във филми или по телевизията, виждате Червения площад в Москва да бъде затрупан под снега, независимо от сезона. Това разбиране е толкова старо, че сме свикнали с него и дори не смятаме, че най-голямата страна по площ има много различни климатични зони, от степи на юг до тундра на север.

13. "Всички латиноамерикански семейства имат много деца."

Този мит може би е бил справедлив преди няколко десетилетия. Например през 1960 г. в Латинска Америка и Карибите имаше средно почти 6 раждания на жена. Ситуацията обаче се промени драстично и сега средният брой раждания е малко над 2.

14. "В Азия всяка храна е пикантна."

Кухнята е естествена част от всяка култура и е много вълнуваща за откриване. Азия, като най-гъсто населеният регион, има голямо разнообразие от уникални стилове и традиции на готвене, поради което ограничаването на описанието му до "пикантно" е просто несправедливо. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay