6 ползи за здравето от хапването на червени боровинки

6 ползи за здравето от хапването на червени боровинки
Pexels

Като част от балансирана и здравословна диета трябва да ядем различни плодове и зеленчуци, за да сме сигурни, че получаваме всички необходими витамини и минерали.

Червените боровинки са важен плод за здравето на нашето тяло и консумацията им има определени ползи за здравето.

Червените боровинки са родом от Северна Америка, но се намират в магазините по цял свят.

Ето шест ползи за здравето от яденето на червени боровинки, които трябва да знаете:

1. Червените боровинки съдържат над 15 полезни витамина и минерала

Червените боровинки са пълни с много витамини, минерали и антиоксиданти. За да имаме здраво, функциониращо тяло, се нуждаем от ежедневни дози витамини и минерали.

Червените боровинки съдържат витамини A, B-1, B-1, B-3, B-6, C, E и K. Те също така съдържат протеини, калций, магнезий, калий, желязо, цинк, натрий и фосфор.

Те също са добре известни с антиоксиданта, наречен проантоцианидини (PAC). Антиоксидантите са важни за човешкото тяло, тъй като помагат за разграждането и борбата с нежеланите клетки.

2. Те могат да помогнат за предотвратяване на развитието на определени заболявания

Червените боровинки съдържат много елементи, от които тялото се нуждае, за да функционира и да бъде здраво, но скорошни проучвания показват как тези елементи могат също да забавят дългосрочните ефекти от болестта.

Предклинични проучвания, проведени през 2016 г., тествали някои елементи от червените боровинки срещу ракови клетки.

Тези експерименти показват, че някои съединения в червените боровинки могат да предизвикат смъртта или да забавят растежа на раковите клетки. Въпреки че са проведени много малко тестове върху хора, има надежда червените боровинки да бъдат полезен плод, който да се консумира заедно със съответното лечение.

Червените боровинки могат да забавят ефектите или да отложат хроничните страдания, свързани с възрастта, като загуба на памет и стареене на кожата.

3. Яденето на боровинки може да намали кръвното налягане

Някои от полифенолите, открити в червените боровинки, могат да бъдат много полезни за намаляване на кръвното налягане.

Когато се консумират редовно, също е възможно те да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Изследванията показват, че някои елементи от червената боровинка могат да помогнат за поддържане на добро ниво на холестерол и подобряване на нивата на липопротеините с висока плътност (HDL).

Проучване наблюдава 78 участници с наднормено тегло, които консумират една дневна доза от нискокалорична напитка от червени боровинки, и резултатите са положителни.

Всички участници показали подобрение в регулирането на кръвната захар и повишени нива на HDL.

4. Червените боровинки съдържат елементи, които могат да помогнат за подобряване на имунната функция

Елементите на червените боровинки могат да защитят имунната ви система, като предлагат подкрепа на червата ви.
Техните антиоксидантни качества помагат на човешкото тяло да се отърве от нежеланите клетки, които навлизат в тялото ни най-вече чрез храната.

Когато често смиламе и разграждаме храната, тялото произвежда молекули, известни като свободни радикали.
Антиоксидантите помагат на тялото да се отърве от тези нежелани молекули и предпазва клетките от вредни бактерии.

Високите нива на витамин С в боровинките помагат на човешкото тяло да поддържа имунната си система подсилена, за да се бори с настинките.

5. Червените боровинки могат да помогнат при алергии

За повечето алергии приемаме антихистамини и понякога противовъзпалителни лекарства.

Червените боровинки съдържат съединение, наречено кверцетин, за което се смята, че помага за намаляване на възпалението.

Ако изпитвате възпаление като отговор на алергия, тогава е възможно, като консумирате боровинки, да помогнете за намаляване на резултатите от алергична реакция в бъдеще.

6. Те са известни с това, че намаляват риска от инфекция на пикочните пътища 

Червените боровинки са родом от Северна Америка и местните американци са консумирали боровинки, за да помогнат при заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

Основният антиоксидант проантоцианидини (PACS), който се намира в червените боровинки, спира някои бактерии да се прикрепят към стените на пикочните пътища.

Това намалява риска от развитие на инфекция на пикочните пътища. Трябва обаче да има висока концентрация на този антиоксидант.

Следователно пиенето на сок от червена боровинка няма да бъде толкова ефективно, колкото приемането на някакво лекарство с червена боровинка.

Това се отнася и за здравето на устната кухина, тъй като PACS ще помогне за намаляване на бактериите, прикрепени към зъбите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay