6 неща за Древен Египет, на които вярваме, благодарение на филмите

6 неща за Древен Египет, на които вярваме, благодарение на филмите

Киното е един от най-популярните видове изкуство и на това често се основава цялата масова култура. Благодарение на филмите ние развиваме определени идеи за известни хора, държави и периоди от време. Но не всички от тях са верни.

Ние обичаме да разрушаваме митовете, в които много хора вярват, благодарение на филмите. И този път решихме да премахнем няколко стереотипа за Древен Египет.

Йероглифите са таен код

В Древен Египет са използвали 3 системи за писане: йероглифна, йератична и демотична. Най-красивият и сложен от тях, йероглифите, е бил използван за украса на паметници. Текстът, написан върху камък или дърво, може да бъде свещен. Така че, ако древните египтяни искаха да шифроват тайни знания, те нямаше да използват йероглифи, които много хора могат да четат.

Има много легенди за йероглифите. Последното йероглифно писане датира от 394 г. пр.н.е. Известно време по-късно починал последният човек, който можел да пише с йероглифи.

В продължение на много години никой не знаел какво представляват йероглифите, докато френският лингвист Жан-Франсоа Шамполион не дешифрирал писането през 1822 г.

Археолозите могат да разберат езика на древните египтяни

Почти всеки филм за Древен Египет съдържа сцена, в която главният герой (обикновено авантюристичен археолог) намира древен свитък и започва да чете текста върху него. Но въпросът е, че няма такова нещо като древноегипетския език. Египтяните говорели на много различни диалекти. Така че колкото и образован да е ученият, няма как да познава всички диалекти.

Друг проблем е, че не знаем как всъщност е звучал езикът.

Фараоните не носели шапки, а Клеопатра използвала перуки

През почти всички периоди на Древен Египет шапките и перуките са били най-важните аксесоари за мъже и жени. Шапките предпазвали хората от слънцето и въшките, а също така били показател за състояние и сила. Например Рамзес II никога не се е появявал на публично място без шапка. Дори в стаите си, той винаги носел една от шапките си.

И все пак в "Изход: Богове и царе" Джоел Еджъртън, който играе египетския владетел, нямаше нищо на главата си през целия филм.

Съдейки по изображенията, Клеопатра имала много коса. Тя нямала перуки със сребро и злато.

Тутанкамон е бил силен владетел

През 2015 г. излезе мини сериал, Tut. Той разказва историята на египетския фараон Тутанкамон. Аван Джогия играе главната роля. Актьорът е мощен и силен човек, но учените смятат, че Тутанкамон не е бил толкова добре изглеждащ.

Поради списък с болести, Тутанкамон бил наистина слабо развит и можел да ходи само с бастун. Той също изглеждал женствен и имал лоша захапка.

Книгата на мъртвите е пълна с древна египетска магия и заклинания

Благодарение на филмите имаме погрешна представа за Книгата на мъртвите. Повечето филми я показват като древна книга, която, когато бъде отворена, събужда спящите зли духове.

Книгите на мъртвите наистина са съществували. Но идеята на тези книги била, че те имат сила само в отвъдното. Преди смъртта, богатите египтяни поръчвали списък с магии от книжници. Заклинанията трябвало да им помогнат да преодолеят световните пречки и опасности. Това било списък с отговори и пароли, които мъртвите хора ще използват, за да постигнат вечен живот.

Тази книга е поставяна в гробниците на нейните собственици. Всяка книга е направена индивидуално за собственика и няма копия. Клиентите решавали колко глави трябва да има в книгата и кои заклинания трябва да бъдат включени.

Имхотеп и Анхесенамон били любовници

Историята на Древен Египет е дълга около 30 века. През това време имало много владетели и дори различни богове.

Но това не попречи на холивудските продуценти да смесват исторически личности от различни периоди от време в едни и същи филми. Например, първият филм във франчайза "Мумията" е базиран на трагичната любов между Имхотеп и Анхесенамон.

Но смешното е, че тези двамата не биха могли да се срещнат в реалния живот, защото са живели през повече от 1000 години. Имхотеп е роден през двадесет и седми век пр. н. е., А Анхесенамон е родена през 1348 г. пр. н. е. и е съпруга на Тутанкамон.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay