7 неща, които все още са загадка дори за учените

7 неща, които все още са загадка дори за учените

Учени от цял свят се оказват губещи пред някои загадъчни открития. Неизвестни цивилизации от миналото, загадъчни артефакти и дори необясними монолити са се появили и все още не е намерено обяснение. 

1. Тайнствени монолити с неизвестен произход

2 метални монолита бяха открити по отделни поводи през ноември 2020 г. Един в отдалечен район на държавния парк Red Rock Canyon, Юта, който оттогава изчезна толкова мистериозно, колкото се появи. Другият в Пиатра Нямц, Румъния.

Никой не е поел отговорност за тяхното инсталиране. Някои смятат, че прилича на монолита в романа 2001: Космическа одисея, инсталиран на Земята преди 3 милиона години от извънземна раса за развитие на интелигентен живот. Независимо дали става дума за тип поп-арт инсталация или нещо от извънземен произход, това предизвика голям интерес и дискусии по цялата планета.

2. Тропическото минало на Антарктида

Антарктида е добре известна като най-студения и отдалечен континент в света. Така че наистина е неестествено да си представяме, че някога е бил топъл регион с буйна зеленина, обитаван от птици, морски животни и дори динозаври. И все пак точно това сочат последните открития на фосили и тропически гори. Някои от вкаменените останки, събрани на остров Джеймс Рос на Антарктическия полуостров, датират от преди 71 милиона години.

3. Изгубена цивилизация в пустинята Калахари

В края на 19-ти век Уилям Леонард Хънт (известен още като Великият Фарини) се отправя на експедиция до пустинята Калахари, придружен от осиновения си син Лулу. Те направили снимки и скицирали района, който открили. По време на пътуването си Фарини твърди, че е срещнал древните руини на изгубена цивилизация. Това предполагаемо откритие предизвика голям интерес сред изследователите. Започнаха множество експедиции в търсене на изгубения град, но нито една не беше успешна.

4. Древни гравюри на брега на Мексико

Известни на обществеността петроглифи на Синалоа се намират на брега на Тихия океан, в южната част на щата Синалоа, Мексико. Представлява група заоблени скали от вулканичен произход. Те са покрити с гравюри и изобразяват човешки, животински и абстрактни фигури, както и кръгове, спирали и кръстове.

Произходът, както и значението на гравюрите, тепърва ще бъдат дешифрирани, тъй като те датират между 1000 г. пр. н. е. И 300 г. сл. н. е. Това оставя голям потенциал за днешните ловци на мистерии да оставят своя отпечатък в историята и да разрешат тази съвременна енигма. 

5. Отпечатъци от гигантско същество в сирийски храм

Сирийският храм Айн Дара е известен, наред с други неща, с няколкото огромни издълбани отпечатъци, намерени през целия му вход. Размерът на отпечатъците е 3 пъти по-голям от човешкия крак, но е спорно дали те трябва да са от гигант, човек или животно. Все още не е ясно кого би трябвало да представляват издълбаните отпечатъци, но мнозина вярват, че те са белезите на божествено същество, което е влизало в храма по пътя си към трона вътре.

6. Каменни сфери в Коста Рика

Тези гигантски паметници, представляващи каменна сфера са дело на предколумбийска цивилизация, която  може дори датира от 600 г. пр. н. е. Според археолога, който е намерил тези камъни, те са били издълбани с помощта на други по-малки камъни. Някои неспециалисти дори предполагат, че тези камъни са били използвани, за да показват посоки или за астрономически цели. Истинската им цел все още е загадка, защото цивилизацията, която всъщност е създала тези сфери, е изчезнала отдавна.

7. Гобекли Тепе

Археолозите откриха селище в Турция, наречено Гобекли Тепе, което изглежда е храм. Това може да е знак, че хората всъщност са започнали да строят храмове много преди да започнат да се установяват в постоянните градове. Гобекли Тепе има каменни стълбове с издълбани сцени на животни, които дори датират от 10-то хилядолетие пр.н.е.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

8 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay