8 мистериозни малки неща в самолетите, които са много важни за вашата безопасност

8 мистериозни малки неща в самолетите, които са много важни за вашата безопасност

Пътуването със самолет е може би най-безопасният начин на транспорт и за това има много основателни причини. Самолетните инциденти са много редки в сравнение с други видове катастрофи. И това е така, защото самолетът разполага с безброй мерки за безопасност, за които може дори да не сме наясно. Кислородните маски и предпазните колани са само началото на предпазните мерки, които авиационната индустрия ни е поставила.

1. Малките стикери с триъгълник над определени седалки

Обикновено черни или червени на цвят, тези малки триъгълници са перфектно подравнени с крилата на самолета. Ето защо, ако екипажът трябва да провери крилата, те ще знаят кое място е най-добро за тях да изпълнят тази задача. Гледката от тези прозорци се фокусира право върху крилата, така че стюардесите няма да имат нужда да притесняват пътниците. Това означава, че гледката за всеки, който седи на тези места, ще бъде спираща дъха. 

8 мистериозни малки неща в самолетите, които са много важни за вашата безопасност

2. Горното отделение (за багаж) разполага с парапет

Има причина, поради която понякога стюардесите се разхождат с ръце, поставени на горните отделения. Това е така, защото в дъното им има парапет, което им помага да поддържат равновесие. Този парапет трябва да се използва и от пътници, които искат да станат, за да не хващат седалката пред тях. Така че сега знаете какво да правите следващия път, когато трябва да се задържите, за да запазите равновесие.

3. Има бутон, който повдига подлакътника ви

Ако сте седнали на седалката до пътеката и отчаяно се нуждаете от малко място, тогава този бутон ще спаси пътуването ви. Ако погледнете под подлакътника си, може да намерите малък бутон или лост, който да премести подлакътника нагоре. Не всички самолети имат тази функция, но определено трябва да се опитате да я намерите, ако имате нужда от допълнително пространство. Ако обаче вдигнете подлакътника си, стюардесите ще ви помолят да го пуснете по време на излитане и кацане от съображения за безопасност.

8 мистериозни малки неща в самолетите, които са много важни за вашата безопасност

4. Седалката ви е огнеупорна

От десетилетия насам FAA прие правило, че всичко в пътнически самолет трябва да бъде направено от огнеупорни материали. Възглавниците на седалките понякога се самозагасват. Това означава, че дори и да влязат в близък контакт с огъня, те няма да изгорят и следователно сами ще загасят огъня.

5. Стюардите носят свински опашки, които могат да използват като белезници при нужда

Свинските опашки са това, което законно е разрешено да се използва от екипажите на самолетите, в случай че трябва да ограничат пътник. Това е крайна мярка, която те ще използват, в случай че някой е извън контрол. 

6. Малката жълта кука на крилата има предназначение

В случай на аварийно кацане, пътниците, седнали в средата на самолета, може да трябва да излязат през аварийните врати. За тях обаче е твърде високо и опасно да скочат на земята. Ето защо стюардесите ще закачат въже от вратата и през тези куки. По този начин всеки може безопасно да излезе от самолета, без да падне на земята и евентуално да се нарани. 

7. Панелът над главата ви е пълен с химикали

Самолетите нямат резервоари за кислород, за да снабдяват пътниците при загуба на налягане. Вместо това над всяка седалка се намира смес от химикали, която създава кислород при изгаряне. Трябва също да знаете, че това създава достатъчно кислород, за да можете да дишате за няколко минути, докато пилотът отведе самолета на по-ниска височина.

8 мистериозни малки неща в самолетите, които са много важни за вашата безопасност

8. Самолетите имат клаксон

Да, самолетите имат клаксон, който може да бъде намерен на таблото в пилотската кабина и ако бъде натиснат, звучи като параход. Въпреки това клаксонът е изключен по време на полети, тъй като пилотите го използват само на земята като комуникационен сигнал. Те имат различни сирени, които показват различни проблеми, така че механиците на земята да знаят какво не е наред.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay