8 грешки при поставянето на мебелите, които прави почти всеки

8 грешки при поставянето на мебелите, които прави почти всеки

Всеки от нас е имал нужда да купи нови мебели и след това се е опитал да ги подреди добре, когато проектира и обновява пространство. Но малцина от нас успяват да превърнат дома си в уютно гнездо и вместо това се озоваваме със студена, неудобна жилищна площ.

Ето какви грешки допускаме, когато подреждаме мебелите и как да ги коригираме:

1. Подреждате мебели на килима, без да спазвате правилата

Дизайнерите очертават 3 метода за това как правилно да поставите мебели върху килим:

Поставете мебелите точно на килима, така че да останат около 12-18 инча между ръба на мебелите и ръба на килима.

Подредете нещата така, че на килима изобщо да не стоят мебели. В този случай е важно килимът да не е твърде малък. 

Поставете мебелите така, че само предните им крака да стоят на килима. С помощта на този трик можете визуално да комбинирате няколко неща в една група, като например няколко фотьойла и маса. 

2. Избирате кухненски мебели преди да сте купили кухненските уреди

Когато проектирате кухня, по-добре е първо да изберете кухненски уреди (като хладилник, печка, миялна машина, микровълнова фурна и други необходими елементи), да ги поставите на правилните места и след това да изберете кухненски модули, като маса за хранене, шкафове и т.н. В противен случай може да се окажете, че нямате място за поставяне на кухненски уреди и пространството ще изглежда претрупано. 

3. Разстоянието между кухненския остров и основния модул е по-малко от 100 см

Кухненският остров е идеалното решение за увеличаване на пространството за съхранение и работното пространство. Той обаче работи само в случаите, когато кухнята е наистина голяма. Ако стаята е малка, островът ще заема само място и по никакъв начин няма да ви помогне. Смята се, че около острова трябва да има около 1 метър празно пространство. Ако не спазвате това правило, ще бъде трудно да се движите из кухнята.

4. Вашата голяма баня не е разделена на зони

Когато площта на банята е наистина голяма, собствениците често поставят всички мебели и водопровод по стените и в крайна сметка имат много празно пространство в средата. Това просто не изглежда добре. В този случай дизайнерите препоръчват разделянето на стаята на зони. Това може да се направи с помощта на стъклена стена, прегради или дори сгъваеми паравани. Най-добрият вариант е да разделите стаята на 2 или 3 части: зона за измиване, тоалетна и зона за душ.

5. В стаята липсва фокусна точка

Невъзможно е да обзаведете стая добре, ако няма център, който да служи като отправна точка за дизайнера. Неща като изглед от прозорец, камина, акцентна стена (ако е ръчно рисувана), произведение на изкуството или дори масичка за кафе могат да служат като фокусни точки. Ако е необходимо - и ако размерът на помещението позволява - може да има 2 (но не повече от това) фокусни точки. По-голям брой фокусни точки ще направят стаята да изглежда претрупана.

Често телевизорът се превръща в центъра на стаята. Дизайнерите обаче не препоръчват това. Ако приятели или семейство дойдат да ви видят, ще седите близо до екрана и това изобщо не допринася за добър разговор. Но ако все пак искате да направите телевизора централен обект на стая, поставете дивана и фотьойлите не в права линия, противоположна на екрана, а в полукръг, така че да е по-удобно да общувате и да гледате един към друг, а не да гледате какво се случва на екрана.

След като сте определили кой обект ще бъде централен във вашата стая, трябва да започнете да поставяте големи мебели около него. По правило всички тези мебели ще пренебрегват фокусната точка. Само след като направите това, можете да насочите фокуса си към по-малки детайли.

6. Предмети с приблизително еднаква височина стоят точно един до друг

Има правило, което казва, че когато оглеждате стая, окото ви трябва да "скочи", а не да се движи по една линия. Това може да се получи чрез поставяне на мебели с различна височина в цялата стая. Ако например имате 2 високи шкафа, поставете единия от тях в левия ъгъл на стаята, а втория в противоположния ъгъл - това ще им помогне да се "балансират" помежду си. Не поставяйте тези шкафове точно един до друг, тъй като стаята ще изглежда претрупана и тясна.

7. Масата в кухнята заема твърде много място

Голямата маса за хранене е едно от най-лошите решения за малка кухня. Но понякога искаме да се съберем с приятели, но нямаме достатъчно място. В този случай е по-добре да използвате следния трик: заложете на пейки или столове без облегалка вместо типични дивани и стандартни столове. Пейките и столовете без облегалка могат да се прибират под масата, което ще ви помогне да спечелите повече място.

8. Диванът е разположен с гръб към вратата

Дизайнерите не препоръчват поставянето на дивана с гръб към вратата, тъй като такова оформление създава голям дискомфорт за човек. Няма да можете да се отпуснете, ако седите с гръб към вратата и вероятно ще се почувствате нервни (съзнателно или подсъзнателно), че някой може да се промъкне.

Ако нямате възможност да преместите дивана или просто не искате да го правите, създайте изкуствена бариера. Поставете малка маса точно зад гърба на дивана и поставете цветя или лампи върху нея - само бъдете сигурни, че е нещо високо, което ще огради човека, който седи на дивана, от всеки, който влезе в стаята.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay