9 факта за такситата, които трябва да знаете преди следващото пътуване

9 факта за такситата, които трябва да знаете преди следващото пътуване

Невъзможно е да се знае колко таксита съществуват по света, като възможният брой е някъде между 17 милиона и 32 милиона автомобила. Както можете да си представите, таксиметровите шофьори се срещат с хиляди хора всеки месец. Ако сте редовен пътник, може би си мислите, че знаете всичко за техния бизнес. Съществуват обаче някои факти, които не са широко известни на обществеността, а определено трябва да бъдат.

1. Могат да ви вземат повече пари, като минат по по-дълъг маршрут 

Ако влезете в такси и шофьорът ви попита дали някога сте ходили там, където отивате, не е нужно да отговаряте искрено. Причината, поради която шофьорът може да ви пита това, е, за да знае дали може да поеме по по-дългия маршрут. Ако отговорите с "да", тогава му е ясно, че познавате града и не може да ви измами. Ето защо е добре да лъжете, дори ако никога преди не сте били на това място. В крайна сметка това ще ви спести малко пари.

2. Трябва да се притеснявате, ако ви кажат, че ще закъснеете

Вие бързате ужасно, таксито ви не е точно навреме и когато влезете в колата, казвате на шофьора да побърза. Първото нещо, което трябва да знаете, е, че няма да го направи, тъй като се грижи за безопасността както на вас, така и на колата. Второ, шофьорът ще разбере от първия момент дали ще успеете навреме или не. Така че, ако ви каже, че ще закъснеете, има вероятност да казва истината.

3. Таксиметровите шофьори имат право да ви откажат превоз, ако не им хареса отношението ви

Шофьорите имат право да ви изгонят, ако сте груби или ако се притесняват, че може да съсипете колата им. 

4. Някои таксита имат паник бутон

В Банкок паник бутоните съществуват от 2018 г., като над 2000 таксиметрови коли имат такава функция. Тези бутони са направени да предпазват предимно пътниците. 

5. Има интелигентен начин да спрете такси

Първата стъпка би била да застанете в началото на тротоара, точно зад ъгъла, така че таксиметровият шофьор да ви забележи по-лесно. Трябва да стоите на ръба на тротоара и да махате с ръка в момента, в който видите приближаване на такси.

6. Ако не искате да разговаряте с шофьора или искате да смени станцията на радиото, кажете

Няма нужда да се държите грубо с шофьора или да го игнорирате, като през цялото време гледате надолу към телефона си, просто кажете, че не искате да разговаряте. Също така, ако не ви харесва музиката, кажете на шофьора да я смени. 

7. Те чакат пред летищата и клубовете, дори и да не трябва

Много таксита чакат пред силно натоварени места, като жп гари и летища, за да получат повече пътници. Те обаче не винаги трябва да чакат там. Не е непременно лошо да се качите на неоторизирано такси на летище, но като го направите, насърчавате тази практика. 

8. Техните тарифи не винаги са супер точни

В някои случаи шофьорите ще ви дадат по-ниска цена, когато ги попитате колко ще струва пътуването. Много хора могат да се усъмнят и да предположат, че шофьорите се опитват да ги заблудят. Шофьорите обаче могат да допускат грешки, тъй като не могат да знаят със сигурност колко ще бъде крайната цена, така че следващия път, когато поискате цена предварително, бъдете подготвени, че пътуването ще ви струва повече от това, което казва вашият шофьор.

9. Ако плащате в брой, може да ви дадат по-добра цена

Много компании за таксита биват таксуват 2% до 4% за плащане с карта, което означава, че шофьорът губи пари. Така че, ако искате да получите малка отстъпка, уведомете шофьора си, че можете да платите в брой. Повечето от тях с удоволствие ще се съгласят да ви таксуват малко по-малко и да избегнат таксите за банкови преводи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay