Вирусът на ХИВ и неговата присъда

Информираността е първата стъпка към превенция

Вирусът на ХИВ и неговата присъда

Преди повече от месец ви разказахме за старта на една кампания, насочена към сексуалната култура и информираност на българите относно заразяването с ХИВ вирус. За да се включите в нея, можете да попълните анкетата, като последвате този линк.

Срещнахме се с един от организаторите на инициативата, за да ни разкаже повече за идеите, осъществяването и резултатите на програмата "И Аз Знам".

Веселин Георгиев се занимава с информационни технологии и по-конкретно: с разработка на уеб базирани системи. Освен това обаче е член на Ротаракт клуб от 2009 година. Разказва, че целите на клуба са насочени към благотворителност и служба на обществото, като идеята е участниците да предоставят част от свободното си време за реализиране на проекти, които ще бъдат от полза на нуждаещите се.

Кампанията "И Аз Знам" е само една от инициативите на ентусиазираните млади хора. Част от дейността им са даренията в домове за деца, закупуване на носилки за спешната медицинска помощ, както и насърчаване на младите таланти, посредством конкурса за ученици "Творим изкуство" и ежегодния турнир по шахмат.

Кога и защо решихте да стартирате кампанията "И Аз Знам”?
Кампанията "И Аз Знам!" стартира преди около 5 години, в партньорство с Национална Пациентска Организация, в отговор на притеснителна тенденция на неинформираност и незнание на обществото за тази болест. По това време в България процента на изследвали се хора беше изключително нисък спрямо западна Европа, а дори и съседните ни страни.

Вирусът на ХИВ и неговата присъдаРеално хората не знаеха своя HIV статус. Това беше и основната причина да кръстим кампанията "И аз знам!", тъй като не е толкова страшно човек да разбере, че е носител на вируса, отколкото ако не знае и продължава да рискува здравето на своите партньори. 

Изключително важно е да се знае, че лечението на тази болест в България е напълно безплатно и ако бъде диагностициран навреме, на практика вирусът бива овладян напълно и човек може живее нормално, взимайки едно хапче дневно.

Също така е изключително важно да се знае и ако HIV статусът ни е отрицателен, защото това ще премахне едно напрежение, което съществува с незнанието и притеснението, особено сред по-младите хора, които имат рискови сексуални контакти.

Инициативата се провежда за трета поредна година. Какви бяха целите през първите две
години и постигнахте ли ги?
Всъщност кампанията съществува вече 5 години, като през последните 3 съществува уеб порталът www.hivtest.bg, където се стараем да поддържаме актуална най-важната информация, която хората трябва да знаят относно болестта. Интересно е, че през 2008 година Vip Brother подкрепи кампанията ни, като една от седмичните мисии на съквартирантите беше посветена на информираността на обществото и мисиите им бяха свързани с наболели проблеми около болестта. Това се отрази изключително положително върху поставянето на проблема и насочването на вниманието на населението в тази посока.

Стараем се всяка година да правим нещо различно при реализирането на нашата кампания. Всъщност тя не е еднократна, опитваме се да правим събития регулярно през цялата година. До този момент, през изминалите години, сме организирали шествие в центъра на София, раздавали сме информационни материали на възлови места в големите градове, организирали сме тестване за HIV/СПИН и хепатит чрез мобилни кабинети в София, организираме лекции и дискусии на тема СПИН в университети в София и страната, правим онлайн кампании и популяризиране на информационния уеб портал.

През настоящата година сме започнали проучване на осведомеността на българина в тази деликатна област.

А какви са целите за настоящата година?Вирусът на ХИВ и неговата присъдаличен архив Веселин Георгиев
Проучването, което провеждаме тази година, има за цел да събере една представителна извадка от обществото, на базата на която да можем да анализираме нивото на осведоменост на гражданите, също така да проверим какъв процент знае своя HIV статус.

Проучването се състои от 8 въпроса и не отнема повече от 3 минути, като е напълно анонимно и може да бъде попълнено от всеки имащ интернет достъп.

Интересно е, че можем да направим анализ как са се променили нагласите в обществото през последните 5 години, тъй като през 2007 година със старта на кампанията направихме аналогично проучване, което по това време имаше за цел да анализира информираността на обществото при старта на кампанията.

Резултатите от проучването и съпоставката ще бъдат важни за вземане на решение на
къде ще поеме кампанията ни след това. Данните от изследването ще бъдат обявени на 14 февруари на уеб портала www.hivtest.bg и публично на пресконференция в БТА. Като цяло, тази година ще се опитаме да проведем повече беседи и лекции в университетите и да представим резултатите и последните новини около СПИН.

Да си поговорим в цифри. Колко човека са се изследвали за ХИВ през трите години на
кампанията и колко от тях са били заразени?
На практика нямаме такава информация, като цяло е много важно да се гарантира анонимността на хората при тяхното тестване в кабинетите за анонимно и безплатно тестване за HIV и СПИН и поради тази причина ние няма как да знаем какво е подтикнало дадения човек да се изследва и от къде е научил. Можем да разгледаме официалната информация за обобщените данни за регистрирани HIV позитивни и брой лица, преминали през кабинетите за анонимно и безплатно тестване, която е публикувана от Министерство
на здравеопазването.

През 2012 година има 139 новорегистрирани HIV позитивни, а общият брой на всички регистрирани е около 1600 души. През КАБКИС са преминали над 50 000 души. Радваща информация е, че по време на тестването в мобилните кабинети, които сме осигурявали в партньорство с Национална Пациентска Организация не сме открили HIV позитивни граждани през всичките години на провеждане на кампанията, като в тези мобилни кабинети са били тествани над 600 души.

Как се стремите да достигнете до вниманието на младите хора?
Това е много интересен въпрос, тъй като, като цяло, младежите смятат, че знаят всичко и не проявяват интерес при провеждането на кампанията, което е доста наивно от тяхна страна. Това е и основната причина да се опитваме постоянно да променяме насоките, целите и начините на поднасяне на информацията на кампанията, така че да бъдем интересни на младежите.

Изключително интересни са срещите, които провеждаме в университетите, тъй като се опитваме това да не са стандартни лекции, а по-скоро дискусии с присъстващите в залата. Много сме благодарни за нестандартното поднасяне на информацията пред студентите на др. Станимир Хасърджиев, който е председател на Национална Пациентска Организация, тъй като успява да привлече интереса на аудиторията по време на лекцията и да накара студентите да се интересуват и да вземат участие с въпроси и мнения по темата.Вирусът на ХИВ и неговата присъда

ХИВ е вирус,който атакува имунната система на човека,така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции.СПИН е крайната фаза на ХИВ инфекцията.

СПИН означава синдром на придобитата имунна недостатъчност - развива се при инфектиране с човешки имунодефицитен вирус или ХИВ.След инфектирането с ХИВ, човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма.

Заболяването е пандемично разпространено в целия свят. Счита се, че в света заразените с HIV са около 40 милиона, като най-голям е броят на заразените в страни от Африка, Азия и Латинска Америка. В България броят на регистрираните случаи през последните години се увеличава, като броят на официално регистрираните HIV- позитивни лица у нас към месец май 2010 г. е 1240.

Тази статистика не отразява

реалната картина на разпространение на HIV в страната. Счита се, че вероятният брой на инфектираните е около 4 000.

Какви са симптомите на HIV/СПИН
ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и
прогресиращо заболяване,което преминава през
няколко стадия, докато причини ХИВ.

Най-честите симптоми при СПИН са:
– трайно повишена температура и тежко главоболие
– гадене, болки в корема и повръщане
– тежка и постоянна диария
– отслабване на тегло (синдром на изчерпване)
– пневмония и други белодробни заболявания
– кашлица, недостиг на въздух
– възпаление на очите с отслабване или загуба на зрението
– развитие на менингит или други мозъчни възпаления
– мускулна слабост, болки в мускулите
– нарушена походка, парализи
– промени в поведението, отслабване на паметта и др.
– припадъци, кома

Как и къде да се изследвам за HIV?
HIV инфекция или СПИН се доказва чрез установяване на специфични
антитела в кръвта, насочени срещу вируса HIV. Времето за поява на антитела
(позитивиране на теста) средно е от около 30 до 90 дни след инфектиране с
вируса. Тъй като резултатът от изследването може да не установи наскоро
придобита инфекция, при съмнение за рисков контакт е желателно да се изчака
3 месеца, преди да се изследвате. Според някои проучвания, в редки случаи,
налична HIV инфекция може да се позитивира след 6 месеца.

Може да проверите своя HIV-статус:
- във всяка медицинска лаборатория
- в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за HIV/СПИН
(КАБКИС)
- чрез бърз скрининг тест за домашна употреба. Тестът да се извърши от или под
контрола на медицинско лице!
Вирусът на ХИВ и неговата присъда
КАБКИС (Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/
СПИН) в България:
СРИОКОЗ
0700 1 30 40

София
ул. "Враня" No 20
ет. 5, стая 502
тел./факс: 02/833 40 99

Сдружение "Асоциация здраве и бъдеще”– Студентски град
София
кв. "Студентски град"
ул. "Арсо Пандурски" No 8
ДКЦ 5 (бившата Студентска поликлиника)
ет. 1, стая 15
тел./факс: 02/862 60 79

Център за сексуално здраве
Сдружение "Здраве без граници"
Майчин дом
ул. "Здраве" No 2, кабинет 164
тел: 02/952 33 99; 952 02 88

Национална Потвърдителна лаборатория по ХИВ
София 1233
бул. "Столетов" 44А
тел. 02/931 80 71

Здравен център на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
София 1504
бул. "Дондуков" 67
тел.: 02/943 46 77

РИОКОЗ Пловдив
ул. "Перущица" No 1
eт. 1, стая Б–1
тел./факс: 032/ 64 34 36

РИОКОЗ Бургас
ул. "Александровска" 120
ет. 5, стая 38
тел: 056/ 81 62 57
факс: 056/81 62 61

РИОКОЗ Варна
ул. "Брегалница" 3
ет. 5, стая 501
(до Токсико-физиологичната лаборатория)
тел./факс: 052/ 66 52 71

РИОКОЗ Плевен
ул. "Княз Александър Батенберг I" No 7
ет. 3, кабинет 307
(до Вирусологична лаборатория)
тел./факс: 064/ 80 60 67

РИОКОЗ Благоевград
ул. "Братя Миладинови" No 2, ет. 1
тел./факс: 073/ 88 76 90

РИОКОЗ Велико Търново
ул. "Никола Габровски" No 23
ет. 5, стая 504
тел./факс: 062/ 61 43 30

РИОКОЗ Стара Загора

ул. "Стефан Караджа" No 10, ет. 1
тел./факс: 042/ 60 41 51

РИОКОЗ Русе
бул. "Скобелев" 40А
тел./факс: 082/ 82 89 64

КАБКИС Пазарджик (Сдружение "Асоциация здраве и бъдеще”)
ул. "Болнична"15 (в сградата на МБАЛ Пазарджик)
ет. 4, ст. 38-39
тел./факс: 034/ 44 20 81

КАБКИС Перник (Сдружение "Асоциация здраве и бъдеще”)
ул. "Брезник" 2
(в сградата на МБАЛ "Рахила Ангелова"-АД)
(самостоятелен вход откъм вътрешния двор на болницата)
Минна болница, партер
тел./факс: 076/60 41 11

РИОКОЗ Добрич

ул."Кирил и Методий" 57, ет.1, стая 115
тел./факс: 058/ 60 46 13

РИОКОЗ Видин
ул."Цар Симеон Велики" 76, ет.1
тел./факс: 094/ 60 04 55

РИОКОЗ Враца
ул. "Черни Дрин" 2, ет.2, стая 201
тел./факс: 092/ 62 27 07

РИОКОЗ Хасково
пл. "Общински" 2, ет. 1
тел. 038/60 32 37
8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.32
Емилия ОтЛьонеберя 29.01.2013|16:47
хората би трябвало вече да са по-умни
31
София Павлова 29.01.2013|13:54
това е добър и полезен материал!
30
katya noveva 29.01.2013|13:51
РИОКОЗ вече не е ли РЗИ? Полезна информация.
29
Daniela Gulubova 29.01.2013|13:05
Информираността е първата стъпка към превенция . Същото се отнася и за наркотиците - първо се информирайте, тогава си заплашвайте децата.
28
Нели Георгиева 29.01.2013|12:20
Дано повече хора да разберат най-после какво представлява болестта и да спрат да говорят глупости.
27
Надя Богданова 29.01.2013|11:39
Информирайте се и информирайте и децата са,за да знаят как да се пазят!
26
roni peteva 29.01.2013|11:06
Колкото по информирани за нещо е по добре за нас,прав си.
25
stiljn stojnov 28.01.2013|23:45
Това са едни от най страшните болести и трябва да сме много добре информирани.
24
ivan asenov 28.01.2013|21:12
Такава информация е винаги от полза.
23
мая анкова 28.01.2013|18:42
това заболяване не намалява ли в световен мащаб?
22
didka abadjieva 28.01.2013|18:29
Колкото повече един човек е информиран по такъв вид тема,толкова е по добре.
21
desislawa pawlewa 28.01.2013|18:11
преявенцията вече е на сериозно ниво, вярвам в това
20
Velislav Zdravkov 28.01.2013|16:12
еми затова си има предпазни средства , за да се осъществи кефа ама безопастно
19
Росица Живкова 28.01.2013|16:12
Всяка година се повтаря едно и също, и все пак е пълно с хора, които са абсолютни невежи по този въпрос и са пълни с предрасъдаци.
18
nina stanislavova 28.01.2013|15:46
надявам се с тези кампании да намалее разпространението на вируса , дано все повече хора се пазят и изследват често
17
Ruslana Hristova 28.01.2013|15:13
трябва да се мисли, защото ако ни дойде до главата ще е късно за вайкане!
16
Emily Reed 28.01.2013|14:56
Не мисля, че човек с каквото и да е било заболяване трябва да се възприема като осъден, тъй като от това зависи и лечението му. Плюс това от едно известно време насам се говори за СПИН като автоимунно заболяване, което може да бъде и в резултата на други фактори...
15
Лолита Набокова 28.01.2013|13:10
Това е много страшно заболяване и хората трябва да са добре информирани за него.
14
Vanesa Apostolova 28.01.2013|13:08
За мен е глупост да предприемеш рисков сексуален акт, все пак толкова болести вилнеят,че за единия кеф е голяма глупост!
13
Ариана Оптимистикова 28.01.2013|13:03
определено са много по-светнати от преди
12
Ариана Оптимистикова 28.01.2013|13:02
важни инициативи
11
Ralica Hristova 28.01.2013|12:28
Аз си мисля,че хората са информирани и не смятам,че стискат палци, за да не се заразят ;) не може да се отрече,че в сегашно време сме по-знаещи и повече се пазим от преди!Но е добре да се провеждат такива кампании,ако все още е останал някой,който прави рисков секс да се замисли!
10
Katerina Dieva 28.01.2013|12:05
Хубаво е наистина повечето хора да осъзнаят, че сексът с предпазни средства е най-добрата превенция, както и да не робуват на измислени предразсъдъци и да се преглеждат при първото съмнение, това е болест, с която шега не бива.
9
Dukesa Bub 28.01.2013|11:55
Мисля си, че тези неща трябва да започнат да се казват на хората от малцинствата и да се ходи на място да ги информират. Тези, които четем списания и имаме интернет, по-добро образование и достъп до информация, би трябвало да сме запознати.
8
мили ванили 28.01.2013|11:49
Информацията е злато...Изследвайте се,безплатно е!
7
София Павлова 28.01.2013|11:41
Хубаво интервю!
6
Margо Filipova 28.01.2013|11:22
мисля, че хората са все по информирани какви са опасностите и т.н.!
5
Videlina Kirilova 28.01.2013|11:15
Определено обществото ни се нуждае от такава кампания, много хора са слабо информирани за вируса на ХИВ СПИН, едно обогатяване на общата култура би било от полза.
4
ivanka stoqnova 28.01.2013|11:09
Чрез разширяването на достъпа до лечение оказва благоприятен ефект върху превенцията.
3
cvetomira ivanova 28.01.2013|11:02
Много страшна работа е това,затова информираността сред младите трябва наистина да бъде първата стъпка към превенцията!
2
Анита Кралева 28.01.2013|10:33
Най-важното наистина е да знаеш много по темата!
1
Milen Stanchev 28.01.2013|10:33
Хора, пазете се, че това си е една от най-опасната болест, която може да ви сполети през този нов век. Превенцията му е майката.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти