Планирането позволява баланс на кариера и отмора

Планирането позволява баланс на кариера и отмора

Някога Лий Якока, човекът, който бил начело на Ford по времето, когато е разработен легендарният модел Ford Mustang и който по-късно спасил от фалит Chrysler Corporation, казал че никога не би държал на работа мениджър, който не може да свърши задачите си за деня за 3-4 часа.

Може да звучи малко пресилено, но истината е, че умственото и емоционално натоварване не ни позволяват да сме истински ефективни повече от 5-6 часа, когато работим в офис среда и сред колеги. Разбира се, организмът може да издържи и на 16-часов работен ден, но не за дълго, а качеството на свършената работа ще е съмнително.

Планирането е всичко

Ако наистина искате всичките ви работни задачи да са приключени в срок, а същевременно да постигате и дългосрочните си цели, то трябва да планирате всичко. Планирайте дори времето, което ще прекарате в отмора в някой сайт за забавления като онлайн казино Gaming Club.

Мнозина биха възразили, че нещо винаги се обърква и не върви така, както е планирано. Не, просто не сте планирали възможните проблеми, а също и времето и начините за справяне с тях.

Нещо повече, дори и при млади хора на възраст около 40 години се наблюдават трудности да се справят с проблеми при нормална 5-дневна работна седмица и затова планирането на дългосрочните и средносрочни задачи е задължително.

Балансирайте работата и забавленията

Когато организирате работата си по начин, който ви позволява да свършите всички задачи, нуждаещи се от непосредственото ви внимание, в рамките на 5-6 часа, то естествено ви остава повече време и за семейството и приятелите, за различни забавления.

Забавление не е мръсна дума, а необходимостта на човешкия мозък да се разтовари от ежедневните работни натоварвания. Не се чувствайки гузни, когато се забавлявате – просто опитвайте да намирате необходимия баланс между работа и отмора.

Свежият мозък работи по-добре и по-ефективно. Митът за мениджъра, който ръководи огромна компания, прекарвайки 15 часа в офиса е точно това – мит. Дори да прекарвате 20 часа на работното си място, времето на ефективна работна дейност няма да надхвърля 5-6 часа общо.

Планирането позволява баланс на кариера и отмора
Source: unsplash.com

Прилагайте ясни приоритети

Планирането и отпочиналият мозък не са достатъчни, за да сте ефективни и да успявате с всички работни задачи в рамките на няколко часа. Нужно е приоритизиране на проблемите, както в офиса, така и извън него.

Може да ви звучи като въвеждане на допълнителна бюрокрация на работното място, но всъщност е точно обратното. Става въпрос за това да отделяте плявата от зърното и да давате приоритет на задачи, които спомагат за дългосрочното решаване на проблеми. Освен това има достатъчно софтуерни инструменти, които ви помагат автоматично да създавате задачи и да определяте приоритети.

Когато Лий Якока е спасявал Chrysler от наближаващ фалит, приоритетът му не е бил дали ще произведе 100 или 120 коли днес, макар че това също е важно. Приоритетът му е бил как да произведе тези автомобили по-евтино и по-ефективно утре и след месец. Когато се концентрирате върху истински важните неща, то и дребните детайли постепенно ще дойдат на мястото си.

В крайна сметка, целта ви е да прекарвате по-малко време, а не повече, на работното място. Което не означава да не си свършите работата, а да планирате по такъв начин, че наистина да се радвате на тридневна работна седмица.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay