Луничките, нарисувани с къна трябва да останат в миналото

Луничките, нарисувани с къна трябва да останат в миналото

Докато допреди няколко години се опитвахме да се отървем от луничките по лицето, прикривайки ги с безброй продукти, в днешно време те са моден тренд. Но как нещо толкова естествено може да се превърне в тенденция? Ами като си ги нарисуваме!

TikTok изглежда е център за такива тенденции за красота, като различни "гурута" нанасят къна върху лицети си, за да постигнат вида на луничките. Така те се сдобиват с желаната визия за известен период от време, тъй като къната не е перманентен продукт.

Татуирането с къна е практика за рисуване на тялото, която се наблюдава в много култури и религии. То е често срещано в Индия, където се нарича още мехнди и често се използва за индуистки сватбени церемонии.

Но защо трябва да оставим фалшивите лунички в миналото?

Някои от основните опасения около тенденцията за татуировки с къна и лунички са свързани с потенциалните рискове за здравето от прилагането на къна върху лицето. Първо, има различни видове къна, някои от които не са безопасни за кожата. Когато закупувате къна е много важно тя да бъде с нарурален произход. Из китайските сайтове се предлага т.нар. черна къна, която няма нищо общо с обикновената - тя е пълна с химикали като р-фенилендиамин, които са изключително опасни за кожата и могат да доведат до алергични реакции, изгаряния и червени петна по лицето, ръцете или друго място, на което я нанасяте. Въпросните играяния оставят белези за цял живот!

Изборът на правилния вид къна е от съществено значение, но дори и тогава все още има риск, ако имате чувствителна кожа. Експертите препоръчват да използвате само къна с естествени и органични съставки, но също така е важно да извършите тест на малък участък от кожата, преди да нанесете къна върху лицето.

Някои творци виждат луничките с къна като злоупотреба с културно значима практика

Луничките, нарисувани с къна трябва да останат в миналото

Те смятат, че използването на къна за такива цели пренебрегва нейното културно значение. Както споменахме, използването на къна има дълга и значима история в някои култури от Близкия изток и Африка и все още се използва в празненства и церемонии.

Някои творци твърдят, че алергичните реакции и неправилното приложение на лунички от къна ще бъдат избегнати, ако хората с бяла кожа се образоват правилно относно къната и се вслушат в тези, които имат повече опит.

Дори и да не можем да вземем страна, смятаме, че изобразяването на лунички с къна е малко прекалено. Определено не изглежда естествено  и крие достатъчно много рискове, че да ни накара да се откажем. В крайна сметка, нека се приемаме такива, каквито сме. След като природата не и е дарила с лунички, явно нямаме нужда от тях.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay