Успешните служители са на страната на шефа

Спечелете уважението на шефа си, като улеснявате работата му

Успешните служители са на страната на шефа

Ролята на всеки един мениджър е тежка и съпровождана от голямо физическо и психическо натоварване. Той поема отговорността за всяка съпка на екипа си и въобще отговаря за функционирането на фирмата или отдела, който оглавява. Стресът расте още повече, когато взаимоотношенията в и с екипа са обтегнати или когато той отказва да сътрудничи в постигането на основните цели. Затова, ако искате да се идентифицирате като "златен” служител на работното място, винаги се старайте да разбирате и да помагате на шефа си, като междувременно развивате ноебходимите качества и умения, които ще са ви от помощ в това начинание.

1. Опознайте мениджъра си
За да върви работата ви и тази на екипа спорно, е нужно да опознаете шефа си. Разберете как бихте му били най-полезни, какво изисква той от вас и как трябва да му го предоставите. Дали предпочита да му докладвате за процеса на работа писмено или устно? Дали рапортът да бъде представен на отделни листове или под формата на презентция? Дали иска да получава съответната информация по имейл, по време на работна среща, или на четири очи. Отговорите на тези въпроси са от съществено значение за функционирането на фирмата, а когато именно вие сте човекът, който ги знае, това прави доста добро впечатление.

Успешните служители са на страната на шефа

2. Бъдете наясно с целите на шефа си, не само със своите

Постигането на вашите лични цели e неизменна част от постигането на целите на вашия шеф, а оттук - и на самата фирма. Интересувайте се от настоящите проекти, сделки, предвиждани резултати на фирмата, за да сте от полза на екипа и "водача” си. Колкото по-старателни сте в желанието си да помагате, толкова по-голяма е вероятността той да ви приеме като служител "на своя страна”.

3. Без никакви изненади!
Никой мениджър не обича изненадите. Планирането на всяко задължение или стъпка е е обстойно премисляно и винаги става предварително. Затова, без значение дали се отнася за благото на фирмата или за вашето собствено участие в нея, не поставяйте шефа си в ситуации, които няма достатъчно време да обмисли и на които да реагира подобаващо. Това просто няма да му се хареса и рискувате да попаднете в черния му списък.

4. Не очаквайте от шефа си да ви храни с лъжичка
Ако имате въпроси относно здравното си осигуряване или не може да откриете някой документ или любимия си химикал, в никакъв случай не ангажирайте мениджъра си. Нека помощта му е свързана с професионални въпроси, които налагат съвместна работа, а не такава, която да бъде свършена от шефа.

5. Следвайте сроковете
Подхождайте позитивно към задачите, като избягвате нагласата "Ще се постарая да се справя.” Просто се отдайте изцяло на работата си и се целете към най-високите резултати. Винаги изпълнявайте в срокове всичко,, възложено ви от по-горе. Не чакайте до последния момент, за да предадете доклада или проекта си. Така не предоставяте възможност на шефа си да реагира адекватно, ако нещо не е свършено както трябва.

Успешните служители са на страната на шефа

6. Предлагайте решения и не натъртвайте на проблемите
Сигурни сме, че на всекиго се е случвало да попадне в ситуации, в които не е доволен от работата на някой колега. Ако това се случи и на вас, не бързайте да "обаждате” виновника на висшестоящите. Осъществете предварителен разговор с него, за да изясните недоразуменията.

Не бъдете от служителите, които винаги посочват зараждащите се проблеми в работния процес. Единственото, което ще си докарате, е неодобрението на мениджъра си. Вместо това винаги търсете алтернативи за подобряване на слабите страни и за справяне с предизвикателствата.

7. Дела, но не само на думи
Винаги дръжте на думата си. Ако кажете, че даден рапорт ще бъде предаден в сряда на обяд, се постарайте това да се случи. От него могат да зависят много съдби, както и вашето работно място.

За още полезни съвети следете Jenite.bg във Facebook.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay