Интересни факти за бразилската култура

Интересни факти за бразилската култура

В тази страна жените почти никога не използват самобръсначки и мият пода по начин, който никога не сте си представяли. Дори жестовете в тази страна имат съвсем различни значения. Например, невинният "ок" жест е почти същият като показването на среден пръст. 

1. Жените имат специален начин за справяне с космите на краката

Космите по краката се считат за "мъжки", затова жените не искат космите им да се виждат. Но вместо да бръснат краката си или да използват кола маска, жените избелват космите си, за да не се виждат. 

2. Те разбират точността по много особен начин

Точността в Бразилия е доста специална. Ако имате уговорена среща за 9:00, не очаквайте някой да се появи преди 9:15. Ако сте поканени на парти в 20:00, не отивайте преди 21:00, в противен случай домакините ще бъдат много изненадани.

3. По-добре е да не показвате нещата или парите си в Бразилия

За съжаление в бразилските градове има много джебчии, както е в много други градове по света. Ако някой ви види с iPhone или много пари, може да загубите и двете много скоро, така че не дръжте вещите си на показ. Не оставяйте нещата си никъде. И се препоръчва на жените да не носят скъпи бижута (пръстени, обеци, гривни и други).

4. Местните жители носят паста за зъби и четки за зъби навсякъде

Някои местни хора мият зъбите си след всяко хранене на работа, в кафенета или където и да е другаде. Затова те винаги си носят паста и четка за зъби. 

Освен това може да видите и хора да мият ръцете си преди и след като отидат до тоалетната и има моменти, когато това поведение се очаква от туристите точно толкова, колкото и от местните жители.

5. В Бразилия обичат кучетата повече от котките

Сред всички собственици на домашни любимци в Бразилия, 58% имат куче и само 28% имат котка.

Кучетата тук са истински членове на семейството. Обличат ги в дрехи и дори чорапи. Някои кучета носят бижута (например обеци), които са фиксирани към козината им с нетоксично лепило.

6. В Бразилия се говорят стотици езици

Бразилският португалски се говори и пише малко по-различно от португалския, подобно на разликите между американския и британския английски.

Но португалският наистина е само върхът на айсберга. Всъщност над 200 местни езика се говорят от местните жители на Бразилия, като Арара и Йекуана. Има и бразилски жестомимичен език.

В допълнение към това има и езици, които са пренесени от имигранти, като японски или италиански, някои от които имат легален статут в определени региони. В случай, че се чудите, само около 4% от бразилците говорят испански.

7. Седмичен педикюр и маникюр е редовен ритуал за местните бразилски жени

Салоните за красота в бразилските градове са много популярни и почти всяка жена ходи там веднъж седмично. Няма значение какъв е социалният ви статус или доход, трябва да имате добре изглеждащи нокти. Местните жени наистина обичат ярки цветове, като червено. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay