Интересни факти за живота в микродържавите

Интересни факти за живота в микродържавите

Микродържавите са заобиколени от митове. Например, много хора вярват, че само мултимилионери живеят в Монако и само духовници живеят във Ватикана. Но обикновено легендите се появяват около нещо, което предизвиква интерес. Това е така, защото повечето от нас нямат представа какво е да живееш в страна, през която можеш да преминеш само за един ден.

Не можахме да подминем тази любопитна тема и открихме най-интригуващите факти за живота в микродържави.

Ватикана

Ватикана е най-малката държава в света. Жителите й имат 2 вида паспорти. Градът-държава издава обикновени паспорти, а Светият престол ви позволява да стигнете почти до всяка точка на света. Но гражданството тук е временно; само местните работници и членовете на техните семейства могат да го получат. След края на службата към Светия престол, паспортът на тази микродържава ще бъде променен на италиански, а бившият гражданин ще бъде придружен извън вековните стени.

Деца, родени от граждани на Ватикана, също получават гражданство. Но те го губят веднага щом навършат 18 години или родителите им губят правото си на паспорт от тази държава.

Ватиканските магазини не се облагат с данъци, а цените са по-ниски от тези в Рим с почти 25%. Това се отнася за храни, лекарства, козметични продукти и парфюмерия, технологии, маркови дрехи и обувки.

Гражданите на Ватикана не трябва да се появяват навън с голи рамене, нито да носят къси поли или шорти. Забранени са и шумните партита с танци до сутринта.

Във Ватикана няма барове и клубове, а жителите отиват в Рим, за да се забавляват. Основното правило е да не закъснявате, когато се връщате. Портата на микродържавата се затваря в 1:15 ч. и се отваря в 5:45 ч. Разбира се, гуляите няма да бъдат оставени да пренощуват на улицата, но ще бъдат включени в специален регистър на нарушителите.

Жителите на Ватикана могат да поканят приятели от други страни да ги посетят. Но точно в полунощ посетителите трябва да напуснат града-държава, а домакините трябва да ги придружат до портата. Само близки роднини могат да пренощуват.

Монако

Монако е втората най-малка европейска държава след Ватикана. "Бих могъл да ходя от единия край на страната до другия буквално за 50 минути, може би дори 40, ако тичам", пише един потребител на Reddit.

Гражданите на Монако имат определени привилегии, като например жилищна субсидия. Но получаването на паспорт от това княжество не е лесно: в повечето случаи трябва да сте местен жител на тази страна. Друг вариант е да се ожените за монегаска. Но гражданството ще бъде предоставено само 10 години след датата на брака.

Монако има строг дрескод. Например, не можете да ходите боси там. От друга страна е забранено да се носят обувки на яхта.

Там няма армия или флот, но има много полицаи на глава от населението. Благодарение на това в страната има много нисък процент на престъпност и хората влизат в затвора главно заради кражби или финансови измами. Казват обаче, че можете да стигнете дотам само за това, че сте обидили публично животно. Килиите гледат към морето, а затворниците дори имат фитнес зала.

Сан Марино

Сан Марино се управлява от 2-ма капитани -регенти, които се избират за срок от 6 месеца. По време на мандата им е забранено да шофират кола. 

В Сан Марино дълго време имаше само един затворник. На разположение имал фитнес зала, библиотека и телевизионна зала.

Това е единствената държава в света, която има повече коли от хора. Така че в Сан Марино има 1,6 коли на човек.

През 2017 г. Сан Марино бе обявена за най-малко посещаваната държава в Европа.

Малта

Зимите в Малта са топли. Но тъй като няма централно отопление или топлоизолация, вътре в къщите е толкова студено, колкото и навън.

Малтийският е единственият семитски език в света, написан на латиница. Звучи като арабски с нотка на италиански. Вторият официален език в страната е английският, който говорят почти всички. Но ако не познавате малтийски, никога няма да станете местни.

Тази държава има някои доста странни закони. Например, забранено е да "бягате насилствено" на обществени места, което означава джогинг, по време на който спортист работи твърде активно с ръце и крака и може да навреди на другите. Също така стълби или други инструменти, които могат да бъдат използвани от крадци или други натрапници, не трябва да се оставят по улиците на градовете. Така че можете да бъдете изправени пред съда за стълба, забравена до къщата ви.

Тук никой не бърза. "Прекарах месец, опитвайки се да вляза в магазина за домакински стоки на съседната улица", казва момиче, което отишло в Малта да учи и в крайна сметка останало там. Всяка седмица на вратата се появявали нови съобщения: "Извинете, ловим риба. Вероятно няма да се върнем скоро. "

Малта е много гъсто населена страна. "Независимо къде отивате, наоколо ще има някой друг; често са хора, които познавате ", казва британец, който живее в Малта.

Андора

Андора е малко княжество, граничещо с Франция и Испания. То се управлява от 2 съуправители, единият от които е президент на Франция, а другият е епископът на Ургел, представител на Испания.

През 1864 г. властите на княжеството забраниха на адвокатите да се явяват в съда, защото представители на тази професия "могат да накарат черното да изглежда бяло, а бялото да изглежда черно".

Като цяло това не е най-търсената професия в тази страна. Поради ниския процент на престъпност, Андора е много безопасна страна. "Родителите ми не бяха толкова притеснени да ме оставят да стоя до късно или да се скитам наоколо или да отида сам до някъде наблизо, като ски курортите. Сестра ми прекара по-голямата част от тийнейджърските си години в Барселона, Испания и нямаше толкова свобода, колкото аз", пише потребител на Quora.

Лихтенщайн

Лихтенщайн има нулева бедност. И повече от половината от всички служители идват ежедневно от съседните страни, Австрия, Швейцария и Германия.

Принцът на Лихтенщайн, Ханс-Адам II, се разхожда без бодигард. Той лесно общува с минувачи и дори организира парти в замъка си, на което са поканени всички жители на страната.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay