Интересни факти за живота в Монако, където има милионер на всеки ъгъл

Интересни факти за живота в Монако, където има милионер на всеки ъгъл

Морето, спортните коли, яхтите и палмите, това са нещата, за които се сещате, когато чуете някой да говори за "Монако". Това място лесно може да се нарече рай за милионери и знаменитости. Княжество Монако е малка, но много просперираща държава. Освен това има богата история, разнообразие от забавления и отлично време почти през цялата година. Но какво се крие зад тази красива и примамлива "фасада"?

Решихме да разберем какъв е животът в тази малка и луксозна страна:

Монако е микродържава на Френската Ривиера, близо до италианския регион Лигурия. Това е една от малкото държави, които имат граница само с една държава (в случая на Монако това е Франция). Но между тези 2 държави не се изискват визи. Между другото, официално Монако не е член на Европейския съюз, но те използват еврото като своя валута.

Монако се управлява като конституционна монархия от 1911 г., като Суверенният принц на Монако е държавен глава. В момента Монако се управлява от Къщата на Грималди, а начело му е принц Алберт II, син на принц Рение III и Грейс Кели. Дълго време Алберт не беше официално женен, въпреки че имаше деца. Въпреки това, той се жени за Шарлийн Уитсток, бивша южноафриканска плувкиня, през 2011 г. 3 години по-късно двойката има близнаци - момиче и момче, които стават престолонаследници.

През 2002 г. в нов договор между Франция и Монако се уточнява, че ако няма наследници, които да продължат династията Грималди, княжеството ще остане независима държава, вместо да се върне към Франция. Военната отбрана на Монако обаче все още е отговорност на Франция.

Разбира се, животът на монарсите в Монако винаги е под зорките погледи на своите поданици. Миналата година принцеса Шарлийн шокира всички с новата си прическа, която беше с обръснати слепоочия. В интервю тя каза, че тази подстрижка е нейно решение: "Исках го отдавна, стилът ме радва. Това е всичко." Разбира се, това предизвика всякакви коментари, но, както отбеляза Шарлийн, "Живеем в 2021 г. и в тези времена, които са толкова обезпокоителни, толкова трудни, има и други, много по-важни теми, които заслужават нашето внимание.”

Монако е втората най-малка държава по площ в света, само Ватикана е по-малка. Площта му е само 0.81 квадратни мили, което означава, че можете да разгледате цялото княжество пеша. В същото време Монако е най-гъсто населената държава в света.

Днес княжеството е разделено на 3 общини: Монако-Вил, старият град и седалище на правителството на княжеството, което е на скалист нос, простиращ се до Средиземно море, Монте Карло, основната жилищна и курортна зона с казино Монте Карло на изток и североизток и La Condamine, югозападната част, която включва пристанищната зона, Порт Херкулес.

Монако има най-високия в света номинален БВП на глава от населението и най-ниския процент на бедност в света. Също така има безработица от 2%, с над 48 000 работници, които пътуват всеки ден от Франция и Италия. Освен това страната има най-много милионери и милиардери на глава от населението в света.

Княжеството привлича богати хора от цял свят, защото няма данък върху доходите и има ниски данъци върху бизнеса. Нещата обаче не са толкова прости. В момента в Монако живеят около 38 хиляди жители, докато според данните за 2020 г. само 9573 души са граждани на тази малка държава.

Факт е, че е наистина трудно да се получи гражданство и паспорт от Монако. По-голямата част от живеещите там имат разрешителни за пребиваване. Поданиците на княжеството се наричат монегаски. Сред монегаските има доста известни хора. Например братята Чарлз и Артър Леклерк, които са състезатели от Формула 1.

В княжеството не можете нито да получите незабавно гражданство по правото на раждане на негова територия, нито чрез брак с монегаска. Да си гражданин на Монако е привилегия, която трябва да си спечелиш. Само принцът на Монако решава кой може да получи паспорт за страната му.

Чуждестранна жена, която е омъжена за монегаска от 10 години, има право да кандидатства за гражданство, при условие че все още живее със съпруга си. В случаите на вдовство жена може да кандидатства, ако докаже, че не се е омъжила повторно.

Ако сте живели на територията на княжеството поне 10 години, след като сте навършили 18 години, тогава можете също да кандидатствате при принца с искане за гражданство. Хората, които правят това, също трябва да се откажат от каквато и да е чужда националност. 

През 2020 г. сред гражданите на Монако имаше повече жени, отколкото мъже: 5222 срещу 4351.

За да пребивавате в Монако, трябва да имате сметка в местна банка и за отварянето й е необходим впечатляващ депозит. Но преди да отворите сметка, банков служител внимателно ще провери източниците на вашите средства. Без банкова сметка няма да можете да наемете апартамент или да получите SIM карта.

Освен това няма класически банкови клонове: вратите им винаги са затворени и за да влезете вътре, трябва да ударите специална камбана. Клиентите на банката имат личен банкер, който изпълнява отговорностите на финансов съветник и управлява техните сметки. Например, те могат да плащат сметки за апартаменти по ваше желание. Но няма да можете да получавате SMS известия за извършените операции, тъй като средствата се дебитират със закъснения до няколко седмици.

Между другото, ако някой ви изпрати определена сума пари, те няма да бъдат кредитирани веднага. Първо, ще трябва да предоставите на банката информация за източника на тези пари, подателя и т.н. Например, ако сте продали автомобил, трябва да покажете договор за продажба. Ако сте получили плащане, ще бъдете помолени да приложите трудов договор. 

Много хора обръщат внимание на това как изглежда човек. В княжеството има определен код за облекло. Например можете да носите бански или да ходите без риза на плажа. Можете също така да свалите обувките си само на плажа, в противен случай ще бъдете глобени. Забранено ви е да носите къси панталони в някои хотели и други обществени места. Също така, може да не бъдете допуснати до много места, когато носите раница или маратонки.

Княжеството има 10 държавни училища, 2 частни училища и едно международно училище. Държавните училища са безплатни там. Децата посещават училище в продължение на 12 години, а учебният процес е разделен на 4 етапа: начално училище, средно училище, колеж и лицей. Това означава, че през последните няколко години децата се фокусират върху предметите, които ще им бъдат полезни в бъдещата им кариера. Децата прекарват доста време в училище - от 8 до 16 часа.

Между другото, всички ученици изучават монегаския диалект. Проблемът е, че в страната живеят много по-малко монегаски, отколкото французи, и само по-старото поколение говори монегаски сега. Така че, ако децата не го изучават в училище, езикът може да изчезне.

В Монако има един университет. Преподаването се провежда на английски език там. Той е специализиран в обучение на мениджъри за международни премиум компании. Една от най-популярните области е Луксозният мениджмънт. След дипломирането си можете да станете мениджър в автокъща с премиум автомобили, мениджър на 5-звезден хотел или специалист в набавянето на луксозни дрехи или бижута.

Минималната заплата в Монако е 1300 евро на месец, средната заплата е 4 410 евро на месец. Това не е много, като се има предвид фактът, че цените на недвижимите имоти през 2018 г. достигнаха 100 000 евро за 1 квадратен метър.

В същото време в Монако се осигуряват социални жилища. Само че гражданите на княжеството, монегаските, могат да използват тази привилегия. Много от тези апартаменти са на 2 нива. Кухнята, всекидневната и спалнята са разположени долу, други спални са разположени на горния етаж. Не можете да продадете този апартамент, но можете да го купите от държавата на специална цена. Броят на стаите, като правило, съответства на броя на хората, живеещи в апартамента. Например, ако една двойка има 2 деца, тогава се предполага, че имат 4-стаен апартамент, но когато децата напуснат, родителите ще трябва да се преместят в 2-стаен апартамент.

Когато децата навършат 18 години, те имат право на собствено жилище. За целта трябва да направят заявка и да изчакат няколко години.

Разбира се, винаги можете да наемете апартамент. Това обаче може да стане само чрез агенция. Наемател не би комуникирал или се срещал със собственика на апартамента - всички проблеми се решават чрез агент. Агенцията ще вземе до 3 месечни наема за техните услуги и ще трябва да направите депозит. Като цяло е обичайно да плащате годишен наем предварително, но можете да се договарите за редовни плащания на всеки 3 месеца. Тук не се приемат месечни плащания. Средно наемането на апартамент струва около 3 500 евро на месец.

Всяка година, от 1929 г. насам, Монако е домакин на едно от най-популярните състезания в автомобилния спорт - Гран при на Монако, което е част от световното първенство във Формула 1. Пистата минава по улиците на града. Приготвянето му отнема 6 седмици и още 3 седмици за демонтирането му след състезанието. Пистата е тясна и стегната, а нейният тунел, тесни ъгли и множество промени я правят може би най-трудната писта от Формула 1. 

Княжеството разполага и с опера, симфоничен оркестър и компания за класически балет. Поради богатия си социален живот хората в Монако предпочитат елегантен стил, що се отнася до външния им вид. Ако видите момиче с розова или зелена коса на улицата, тя най-вероятно е турист. Местният жител предпочита по-класически вид. 

Монако има много високо ниво на сигурност - много хора дори не заключват колите си. За това има 2 причини. Първо, има доста висока концентрация на полицаи на глава от населението (около 515 служители на 38 000 жители). Второ, огромен брой камери за видеонаблюдение (над 1000 единици) се намират на територията на страната.

Там има много нисък процент на престъпност: 1 кражба на кола годишно, 1 убийство на всеки 10 години. И най-сензационният случай беше кражбата на рисунка на бижутер, която, разбира се, беше бързо открита.

В същото време ще трябва да взаимодействате с полицията в доста неочаквани ситуации в Монако. Например, ако трябва да купите лекарства след 20:00, първо трябва да се обадите на полицията, за да бъдете придружени до аптеката. Страната има система от дежурни аптеки и за да ги отворят, е необходимо присъствието на служител на реда.

Монако показва широк спектър от архитектура, но стилът на княжеството, особено в Монте Карло, е този на Belle Époque, който се характеризира с наличието на голям брой декоративни елементи, включително кули, балкони, върхове, многоцветна керамика. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay