Странните бюти трендове на маите

Странните бюти трендове на маите

Всяка култура има свои собствени стандарти за красота и около 3-ти век, в разцвета на цивилизацията на маите, са измислени много от бюти трендовете, които познаваме и обичаме днес. 

Маите се помнят не само с човешки жертвоприношения, но и с тяхната преданост към красотата и въпреки че тези практики може да изглеждат екстремни на пръв поглед, днес следваме подобни тенденции - просто адаптирани към новите стандарти. 

Въпреки че не са съвсем еднакви, вижте кои са бюти трендовете, взаимствани от културата на маите:

1. Бижута по зъбите 

Украшенията по зъбите, които се срещат днес, не са нещо ново. Маите си слагали различни камъчета по зъбите- кварц, тюркоаз, хематит, жадеит и други. Те ги инкрустирали в предните си зъби, както правят някои хора и днес. 

2. Татуировките

Получаването на татуировка в ерата на маите било болезнено преживяване, което не много смеели да направят. Процедурата се състояла в издълбаване в кожата, придавайки на татуировката 3D вид. Не е изненадващо, че получаването на татуировка било символ на храброст и придавало по-красив вид на тези, които са избрали да си направят такава. 

3. Екстравагантни аксесоари за коса

Всяка велика култура има нужда от своята корона. Маите носели шапки. Те обикновено били направени във формата на популярните животни от тяхната култура, като използвали цветни пера и скъпоценни камъни като нефрит, за да ги украсяват.

4. Деформация на черепа

Смятало се, че дългите и плоски глави са привлекателни, тъй като приличат на тези на техните божества. За да постигнат този вид, родителите изкривявали меките черепи на новородените си бебета, като прикрепяли 2 дървени дъски към главите им. 

5. Кривогледство

Твърди се, че истинската красота се основава на очите, а маите са имали особен превод на тази поговорка. Те смятали кривогледството за символ на красотата. За да постигнат това, родителите са закачвали малка играчка между очите на малките си деца. Децата проследявали играчката и с времето погледът им се изкривявал. 

6. Пиърсинг на лицето

Пиърсингите са популярни аксесоари в съвременната култура и някога са били популярни и в културата на маите. Точно както днес, най-често пробиваната част от тялото били ушите, следвани от носа и устните. За маите носенето на пиърсинг символизира честта на техните богове, освен че подчертава красотата им.

7. Голям нос с гърбица 

Колкото и странно да звучи, маите искали да имат големи носове, с гърбица, които да наподобяват носовете на техните богове. Те си правели специални "шини" от глина, които да наподобяват гърбица. На днешно време хората си правят операции, за да направят носовете си по-малки и с вирнат връх, а тогава са избягвали тези носове. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay