Малайзия- тропическа страна с богата култура и странно нисък брой туристи

Малайзия- тропическа страна с богата култура и странно нисък брой туристи

По едно време Малайзия беше класирана на 9-то място в света по туристически дейности. Със сигурност можем да кажем, че тази автентична мултикултурна държава също заслужава вашето внимание, защото в Малайзия има някои уникални неща, които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света.

Ние обичаме да пътуваме и да изследваме нови места, поради което събрахме най-интересните неща за Малайзия и нейните жители. 

На летището в Куала Лумпур има истинска дъждовна гора

Малайзия започва да ви изумява веднага след като направите първата си стъпка в тази страна: можете да се разходите през истинска тропическа гора на международното летище Куала Лумпур. По време на строителството на летището било решено да се запази част от природата в оригиналния й вид и сега пътниците могат да се разходят в джунглата, докато чакат полетите си, и дори да бъдат хванати от дъжда, без да напускат летището.

Велосипедистите носят якетата си наобратно 

Що се отнася до времето в Малайзия, има средно 210 дни гръмотевични бури в годината. Слънчевият ден може да стане дъждовен за броени минути. Освен това въздухът в градовете е доста замърсен и хората казват, че дрехите се замърсяват много бързо.

Това отчасти обяснява защо малайзийските мотористи и велосипедисти обичат да носят ядетата си наобратно. Дори да е ясен и горещ ден, те винаги носят якетата си, защото якето ги предпазва от вятъра и праха, докато отвореният гръб осигурява необходимата вентилация. 

Най-голямото кръгово кръстовище в света се намира в Малайзия

Кръговото кръстовище се намира в Путраджая и е с диаметър около 2,2 мили.

Повече от 450 000 души преминават границата между Малайзия и Сингапур всеки ден.

Някои малайзийци пътуват до съседната държава по работа, поради което границата между Сингапур и Малайзия е една от най-пренаселените в света. Просто трябва да преминете моста. Почти половин милион души използват този 4-лентов път всеки ден. 

Бившият крал на Малайзия Мохамед V се жени за руска кралица на красотата и се оттегля от трона

Оксана Воеводина спечели титлата "Мис Москва" през 2015 г., а няколко години по-късно тя се срещна с Мохамед, който по това време беше султан на Келантан. Скоро той е избран да стане крал. През 2018 г. Оксана прие исляма и стана съпруга на краля. Двойката обаче се разведе в скандал на следващата година. В момента Оксана отглежда сина им.

Малайзийците обичат филмите на ужасите

Най-касовите филми в историята на малайзийската филмова индустрия са 2 филма на ужасите за зомбита и духове. Страната продуцира рекорден брой филми на ужасите.

Имат ярко осветление по време на прожекции в киносалон

И не защото зрителите се страхуват да гледат филми на ужасите на тъмно. Въпросът е, че Малайзия е мюсюлманска държава и моралните правила са доста строги в няколко държави. Те оставят светлините включени по време на прожекции и не е нечувано мъжете и жените мюсюлмани да нямат право да седят един до друг, ако не са женени.

Забранено им е да показват подмишници по телевизията

Забранено е да се показват интимни части от женско тяло. В Малайзия тези части включват и подмишниците. И така, какво правят производителите на женски дезодоранти и епилатори? Оказва се, че има изход: много марки рекламират дезодорант отстрани, без всъщност да разкриват цялата подмишница.

Освен това е забранено рекламирането на услуги на адвокати и лекари, както и на средства за контрацепция, по малайзийската телевизия.

Можете да бъдете глобени за пеене на Despacito

Идеята е, че в песента има текстове, за които се смята, че са твърде предизвикателни, които съдържат много ясни намеци за връзката между половете и това е неприемливо в мюсюлманска държава.

Тази цензура се разпростира и върху песните на Мадона, Лейди Гага и много други певци. Забранени са и филми и карикатури, съдържащи сцени на насилие и съдържание за възрастни.

Те имат състезания за приготвяне на чай

Любимата напитка на малайзийците се нарича Teh Tarik. Това е чай с мляко, който се прелива умело от една кана в друга, за да се създаде вълшебна пяна отгоре (Teh Tarik се превежда буквално на "Издърпан чай"). Изпълнението е толкова грандиозно, че понякога приготвянето на чай се превръща в състезание.

Тук живее най-малката мечка в света

Слънчевата мечка тежи между 55-143 паунда и е висока не повече от 4,6 фута. Козината й е къса, твърда и гладка. Храни се с буболечки и плодове, а понякога преследва птици и влечуги.

Малайзия е дом на бинтуронг, известен още като мечка. Бинтуронгите често влизат в домовете на хората, търсейки храна и не проявяват агресия като цяло, поради което е лесно да ги укротите. Оказа се обаче, че бинтуронгите не са особено добри домашни любимци, защото не могат да контролират уринирането си.

Важните съобщения и знаци са написани на 2+ езика

Основното население на Малайзия се състои от малайци, китайци и индийци. Понякога те говорят само на родния си език, така че правителството трябва да преведе всички важни послания на мандарин и тамил. Английският е полуофициален език, използван за туристи и други по-малки етнически групи, както и за много университети и училища.

Младоженците не могат да използват банята 3 дни след сватбата

В общността Tidong в Малайзия на младоженците не е позволено да използват банята цели 3 дни след сватбата. Двойката се наблюдава и им се разрешават минимални количества храна и напитки. Ако обичаят не бъде спазен, те вярват, че това ще донесе лош късмет на двойката.

Жената трябва да остане вкъщи повече от месец след раждането

Традиционно малайзийските жени не могат да напускат дома си за 30 до 45 дни след раждането. През това време само членовете на семейството могат да виждат майката и бебето. Също така на жената е забранено да мие косата си, въпреки че на някои жени е позволена билкова вана.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay