Грозната истина зад скандалното интервю на Даяна пред BBC през 1995 г.

В живота на принцеса Даяна има много емблематични моменти, които светът ще помни вечно. Един от тях е скандалното интервю, което тя дава през 1995 г. след раздялата с Чарлз, разкривайки редица пикантни детайли от връзката ѝ с него.

Имаше много спекулации относно това дали сериалът "Короната" ще отрази интервюто на принцеса Даяна в рамките на този сезон. Те не само го нпаравиха, но го пресъздадоха напълно, посвещавайки няколко епизода на него. Решението да го включат е доста противоречиво, не само защото беше обект на продължително разследване, но и защото принц Уилям наскоро заяви, че никога не иска каквато и да е част от истинското интервю да бъде излъчена отново.

И докато сериалът даде да се разбере, че репортерът на BBC Мартин Башир е излъгал, за да получи достъп до принцеса Даяна, подробностите за случилото се зад кулисите не бяха напълно изложени. И истинската история е честно казано доста неприятна.

В какво се състои самото интервю?

То се случва на 20 ноември 1995 г. и се превръща в сензация. Даяна, която по това време вече е разделена с принц Чарлз, разкрива подробности за връзката им, включително твърдението, че е имало "трима души в брака ѝ". Това е ясна препратка към аферата на принц Чарлз с Камила Паркър Боулс. Само месец по-късно На 21 декември 1995 г. Бъкингамският дворец обявивява, че кралица Елизабет II е призовала с писмо принц Чарлз и принцеса Даяна да се разведат.

Както е показано в "Короната", интервюто предизвиква много драма в BBC, благодарение на това, че е проведено без знанието на председателя Мармадюк Хъси.

Тогава се появяват опасения относно това, че Башир получава достъп до Даяна, като показва на брат ѝ Ърл Спенсър фалшиви банкови извлечения, с които да изглежда, че служителите му продават информация. Това предизвика вътрешно разследване на BBC, което приключи на 13 април 1996 г. със следното изявление :

"Би Би Си успя независимо да потвърди, че тези документи не са били използвани, което е имало някакво отношение, пряко или косвено, към интервюто на Панорама с принцесата на Уелс."

След това въпросът бива разрешен, а Башир дори получава награда BAFTA, която обаче BBC връща.

След като The Sunday Times публикува нов доклад за използването на фалшиви банкови извлечения от Башир, за да осигури срещата си с Даяна, BBC наема бившия британски съдия от Върховния съд Джон Дайсън да ръководи независимо разследване. Но не преди Ърл Спенсър да направи остро изявление пред People, което гласи следното:

"[BBC] тепърва трябва да се извини за това, което наистина има значение тук: невероятно сериозното фалшифициране на банкови извлечения, което предполага, че най-близките довереници на Даяна са я шпионирали относно нейните врагове. Това от своя страна доведе до срещата, на която представих Даяна на Башир на 19 септември 1995 г. Това доведе до интервюто. BBC досега отказват да признаят горното. Те твърдят, че Диана не е била подведена. Те пренебрегнаха моето запитване дали извинението за техните фалшиви банкови извлечения се разпростира върху тези, които всъщност са убедили Даяна да се срещне с Башир."

В отговор на новината, че BBC започва ново разследване, принц Уилям пуска собствено изявление. 

"Независимото разследване е стъпка в правилната посока. Това трябва да помогне да се установи истината зад действията, довели до интервюто в Панорама и последващите решения, взети от хората в BBC по това време.", заява Уилям.

Бишир е използвал доста неетични методи:

По време на разследването на BBC се появяват доказателства доказателства, че Башир е показал на принцеса Даяна фалшив документ за аборт на нейната бавачка Тиги Леге-БуркПо онова време Даяна била подозрителна, че принц Чарлз има афера с Тиги.

Съдия лорд Дайсън завършва своето разследване с доклад от 127 страници, който разкрива, че Башир всъщност е използвал "измамно поведение", за да накара Даяна да се съгласи на интервюто му.

Уилям и Хари се изказват официално по случая като Уилям моли интервюто "никога повече да не бъде излъчвано", тъй като то "ефективно установява фалшив разказ, който в продължение на повече от четвърт век е комерсиализиран от BBC и други".

От своя страна Хари казва следното:

"Майка ни беше невероятна жена, посветила живота си на службата. Тя беше издръжлива, смела и безспорно честна. Вълнителният ефект на култура на експлоатация и неетични практики в крайна сметка отне живота ѝ. На тези, които са поели някаква форма на отговорност, благодаря, че го притежавате. Това е първата стъпка към справедливостта и истината. И все пак това, което дълбоко ме тревожи, е, че практики като тези - и дори по-лоши, са все още широко разпространени днес. И тогава, и сега, това е по-съществено от един търговски обект, една мрежа или една публикация. Майка ни загуби живота си заради това и нищо не се е променило. Като защитаваме нейното наследство, ние защитаваме всички и поддържаме достойнството, с което тя е живяла живота си. Нека си припомним коя беше тя и какво защитаваше.”

В крайна сметка Башир се извинява, макар и частично. След разследването журналистът напуска работата си в BBC и се извинява за фалшифицирането на документите, но казва, че остава "изключително горд" от интервюто.


0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay