Проблеми с ноктите, които не трябва да пренебрегвате

Проблеми с ноктите, които не трябва да пренебрегвате

Ако сте си запазили час за дерматолог, той ще иска да сте без лак на ноктите. Ако ще се подлагате на операция, това също е едно от изискванията. Защо е нужно обаче да сте без лак? Оказва се, че ноктите могат да разкрият много за вашето здраве. Ето как:

Потъмнели нокти

Това може да означава няколко неща. Първо, може да е просто естествена, генетична пигментна промяна, като луничките по лицето. Но ако има тъмна ивица по нокътя от кутикула до върха и има само една - или тя се променя бързо - това може да означава нещо по-сериозно: меланом на нокътя, например. Това е форма на рак на кожата и е потенциално смъртоносна. Някои гъбични инфекции на ноктите също могат да бъдат тъмно сиви или зелени.

Сини нокти

Това означава, че върховете на пръстите ви не получават достатъчно кръв, обогатена с кислород. Това може да е знак, че кръвообращението ви е лошо в ръцете и краката ви или че белите ви дробове не окисляват правилно кръвта в цялото ви тяло - било поради белодробно заболяване или сърдечно заболяване.

Белещи се нокти

Това може да означава няколко неща, но най-сериозното нещо, за което трябва да се притеснявате, е чернодробно заболяване. Така че, ако забележите това, не забравяйте да го споделите с вашия лекар.

Изтъняващи нокти

Тънките, обелени или лъжичковидни нокти (тези, които са извити във вдлъбната вместо изпъкнала форма) са свързани с анемия с дефицит на желязо.

Чупливи нокти

Ако имате твърди нокти, които се чупят лесно, това може да е признак на сухота или евентуално хипотиреоидизъм - особено ако имате и оредяваща или необичайно суха коса.

Надлъжни (вертикални) хребети

Те обикновено се развиват нормално с възрастта. Това е знак, че матрицата на ноктите (коренът на нокътя под кутикулата) изсъхва. Понякога е възможно да ограничите процеса, като  използвате изключително тежки овлажняващи омекотители и мехлеми върху кожичките и ноктите.

Хоризонтални хребети

Дълбокото хоризонтално било с нормален нокът от двете страни обикновено означава, че е имало някаква специфична травма, стрес, заболяване или друго метаболитно нарушение за определен период, преди нокътят да се върне към нормалните модели на растеж.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay