Мелазма - какво представлява и как се лекува

Мелазма - какво представлява и как се лекува

Хиперпигментацията се среща под всякакви форми. Малки тъмни петна, които се образуват по ръба на зоната около очите ви, зачервяване на петна по шията ви и постинфламаторни петна, които остават след пъпки. Мелазмата е друга често срещана форма на хиперпигментация и е по-разпространена, отколкото предполагате. Освен това е един от по-трудните видове за лечение, тъй като може да се върне отново и отново. Ако някога сте имали мелазма или сега се борите с нея, ние имаме отговори за вас.

Какво представлява мелазмата?

За разлика от други форми на хиперпигментация, мелазмата се проявява почти изцяло по лицето, включително бузите, челото и носа и се характеризира с повтарящо се, хронично обезцветяване.

Това, което също го отличава от другите видове обезцветяване е, че то засяга непропорционално жените в репродуктивна възраст и изглежда е тясно свързано с хормоните. Всъщност мелазмата дори има второ име – "маска на бременността" – защото често се появява или се задълбочава по време на бременност. Но това кожно състояние не се среща само при жените. Интересното е, че е установено, че мъжете с мелазма имат ниски нива на тестостерон, което също предполага хормонална връзка.

Какво причинява мелазма?

Все още не е определена или известна причина за мелазма, но е ясно, че хормоналните колебания оказват влияние. Големите промени, които настъпват с бременността и менопаузата, изглежда предизвикват това специфично кожно състояние.

От физиологична гледна точка мелазмата се причинява от "хиперфункционални меланоцити", известни още като клетки, произвеждащи пигмент. Те отлагат прекомерни количества меланинов пигмент в повърхностния слой на кожата (епидермиса) и най-дълбокия ѝ слой (дермата).

Мелазма - какво представлява и как се лекува

Мелазмата се влошава значително от излагане на слънце. Може да причини потъмняване или увеличаване на съществуващата мелазма хиперпигментация, дори ако е била лекувана и избледняла и може да предизвика нови епизоди.

Как се лекува мелазма?

Хиперпигментацията е трудна за лечениеМелазмата е известна с това, че е дори по-трудна за лечение, защото е силно чувствителна към хормони и слънчева светлина. Това, което го прави особено разочароващо, е, че мелазмата може да избледнее доста значително и след това да се върне отново.

Ето какво можете да направите:

Слънцезащита всеки ден без пропуск

Носете слънцезащитни продукти дори когато не е слънчево, а също и когато седите пред компютъра си на закритоСветлина от прозорците също ни засяга, поради което носенето на слънцезащита на закрито е толкова важно, колкото и на открито.

Следвайте рутинна грижа за кожата

Мелазмата може да наруши цялостта на кожната бариера между повърхностния слой на епидермиса, в който се намират пигментните клетки и по-дълбокия слой на дермата. Ако е налице сухота или възпаление на кожата, това допълнително ще изчерпи кожните бариери и ще подсили пигментните отлагания, което ще затрудни потенциалните лечения за мелазма като лазерни терапии или микроигли, да достигнат пигмента.

Мелазма - какво представлява и как се лекува

Пълноценният режим за грижа за кожата се състои от нежен почистващ продукт, хидратиращ серум, овлажняващ лосион и ежедневен SPF. Спазването на последователността е много важно!

Опитвайте ексфолиращи процедури и продукти

Заедно с превантивната грижа и поддръжка, можете да третирате мелазмата с ексфолиращи продукти и лечение. Има някои налични опции без рецепта, които лесно да помогнат, но по-агресивните лечения в кабинета вероятно ще дадат по-добри резултати.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay