Рефлукс- какво трябва да знаем?

Едно неприятно състояние

Рефлукс- какво трябва да знаем?

Рефлуксът или рефлуксна болест представлява състояние, при което усещаме болка и парене зад гръдната кост. Също така е придружено с усещането, че поетата храна и стомашните сокове се връщат към хранопровода.

Неприятни усещания като споменатите могат да се случат инцидентно, при преяждане или при хранене с тежки, мазни, препържени храни. Но когато се проявява рефлукс постоянно, това вече е сериозен здравословен проблем, налагащ лечение.

Има множество лекарствени средства, които регулират киселинността на стомашните сокове или тяхното количество. Някои медикаменти потискат продукцията на солна киселина – основен компонент в стомашния сок, други неутрализират по чисто химически път наличните количества.

Хомеопатията също има своите средства за лечение на рефлукс. Много е важно при избора на подходящ хомеопатичен продукт това да бъде направено компетентно, от лекар хомеопат. Не е така лесно да се каже, че лекарството Х. лекува киселини: резултатът от въздействието при хомеопатичните средства зависи от много характеристики на общото здраве, характерните прояви на рефлукс и т.н.

Няма как да отминем и усилията на народната медицина: редица билки постигат ефект, аналогичен на този от лекарствените средства. При тях обаче предварително трябва да е ясно, че пътят на терапията е по-дълъг и че всички указания за приготвяне и прием на билковия продукт срещу рефлукс трябва да се изпълняват точно и редовно. Сред билките, които лекуват от рефлукс и спасяват от киселини, оригване, подуване, тежест и всички останали неприятни симптоми, са лайка, сок от прясно зеле, хидрастис, мента, жълт кантарион, джинджифил.

При съмнения за рефлукс, породени от субективните усещания – киселини, болка, лекуващият назначава специални изследвания за поставянето на точна диагноза. Ето кои са най-често практикуваните:

  • Рентгеново изследване – прави се снимка на зона, включваща хранопровода и стомаха. Преди изследването пациентът трябва да приеме бариева каша, която позволява да се установят изменения в лигавиците на наблюдаваните органи.
  • Ендоскопско изследване – през хранопровода се въвежда в стомаха гъвкава тръбичка с миниатюрна камера, чрез която се прави оглед на проблемните органи. Ендоскопското изследване позволява да се вземат проби за биопсия, ако има признаци на сериозни изменения в лигавиците.


При рефлукс има опасност от проявата на анемия – това е свързано с непълноценното преработване и усвояване на приетата храна. Нелекуваният рефлукс може да причини язва, а кървенето при такива условия е сериозна причина за намаляване стойностите на хемоглобина и развитие на желязодефицитна анемия.

Ако имате съмнения, че имате рефлукс, незабавно посетете специалист.

Източник: lekar.bg


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay