Няколко неща, които правят живота в Португалия много атрактивен

Няколко неща, които правят живота в Португалия много атрактивен

През 2018 г. Lonely Planet нарече Португалия една от най-добрите страни за посещение през тази година. Неща като пейзажа, националната кухня и плажовете бяха изброени сред основните фактори за привлекателността на страната. Освен това там можете да намерите поне 15 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, както и да бъдете изумени от цените, които са относително ниски за Европа, и да се насладите на гостоприемството на местните жители. Всички те привличат толкова огромен поток от пътници от цял свят, че гражданите на страната поискаха от властите да ограничат броя на влизащите туристи.

1. В португалската култура съществува култ към копнежа

Основната характеристика на португалската култура е фатализмът, който тук се нарича "Фадо". Смята се, че правилното фадо ще ви опустоши с меланхолия, самота и копнеж толкова много, че ще ви донесе сълзи в очите. Има специален музикален жанр, който включва песни с тъжни мелодии, които най-често са за морето, несподелената любов и неизбежността на съдбата. Това до голяма степен се дължи на факта, че Португалия е била голяма морска сила. 

Ето защо, ако имате късмет да видите изпълнение на фадо, не пляскайте с ръце в края на песента. Фадо е за чувствата. През 2011 г. ЮНЕСКО призна този жанр като нематериално национално богатство. Също така в Лисабон има музей, където можете да проследите историята на фадото от началото на 19 век до наши дни.

2. Тук животът е много премерен

Местните хора не се опитват да правят милион сделки наведнъж. Никой не бърза за никъде, всеки се радва на всеки миг от живота си. Всички сделки могат да бъдат отложени за утре. Нормално е да закъснявате за среща с 30 минути или дори час. Често опашките в супермаркетите се движат много бавно, тъй като касиерът и клиентът може внезапно да започнат случаен разговор. В същото време никой не се чувства стресиран от това, никой не въздъхва, никой не върти очи, не поглежда часовника си и т.н. 

3. Природната красота е приоритет

Момичетата, които са се преместили да живеят в Португалия, подчертават, че местните жени обръщат много по-малко внимание на грима и маникюра. Те изглеждат по-естествени и се приемат такива, каквито са. В Лисабон няма много салони за красота и услугите им не са много разнообразни.

4. Португалците обичат пълничките момичета и имат съвсем различно отношение към тялото

Всички момичета от самото си детство знаят, че трябва да обичат телата си и да уважават телата на другите хора. Целулит, стрии, изкривяване - хората тук не са срамежливи по отношение на тези неща и дори показват тези свои характеристики. Едни от най-често срещаните тоалети, носени от жените, са къси дънкови шорти и топ.

5. Фамилиите в Португалия са доста сложни

Фамилиите на много местни жители се състоят от 2 части: първата идва от бащата, втората идва от майката. В някои семейства, освен фамилните имена на родителите, те добавят и фамилните имена на баби и дядовци, които също са двойни. Всичко това прави едно дълго име. Ето защо португалците имат много дълги фамилии, които са трудни за запомняне и произнасяне. Между другото, имената често също са двойни - като например Мария-Луиза, например.

6. Благодарение на португалците, алергичните към животни могат да опитат да осиновят куче

Португалското водно куче е почти хипоалергичен домашен любимец. То не отделя толкова много косми, колкото другите породи, има ципести лапи и много спокоен характер. Днес това куче може да се превърне в любим домашен любимец за тези, които страдат от лека форма на алергия към козината.

7. Те организират цветни фестивали и тържества в Португалия, които дори могат да засенчат бразилските

Всяка година тази страна провежда 3 карнавала. Въпреки това португалците, които решили да внесат стила на карнавалите от Рио в родината си, пропуснали едно важно нещо: те се намират в Северното полукълбо, докато Рио-де-Жанейро се намира в Южното полукълбо. Ето защо, докато великолепните бразилски жени танцуват под слънцето, техните португалски колеги се забавляват под дъжда. 

8. Тази държава има както най-дългите, така и най-късите мостове

Лисабон има един от най-дългите мостове в Европа - мост Васко да Гама, който служи като магистрала. Тази инженерна структура се превърна в нов символ на португалската столица. Също така има малка рекичка, течаща между 2 села - португалското село Várzea Grande и испанското село El Marco. Потокът служи като символ за техните граници. Тук двете страни са свързани с моста Ел Марко, който е дълъг само 3 метра, което го прави най-краткият международен мост в света.

9. Природата в Португалия е запазила следите от динозаврите

Кабо Еспихел е скала, където можете да видите следите от динозаври, останали преди милиони години. Не е лесно да се достигне до тях, защото следите са запазени само по стръмни склонове, но въпреки това те са ясно видими.

10. Тази страна има един от най-чистите плажове на планетата

Португалия е една от 5-те държави с много плажове със син флаг. Това е известна международна награда за изключително качество и безопасност на водата за къпане. През последните години Португалия беше изпреварена от държави със значително по-дълги брегови линии.

Независимо от това, тази страна е една от златните насоки за пенсионна миграция. В своята златна епоха богатите европейци идват тук заради прекрасния климат, ниските цени и данъчните облекчения в сравнение със съседните държави. Туристите също обичат тази страна: заради богатата култура, вкусната храна и гостоприемното отношение на местните жители.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay