Въпроси за Хари Потър, на които самата Джоан Роулинг отговаря

Въпроси за Хари Потър, на които самата Джоан Роулинг отговаря

Последният филм за Хари Потър излезе преди 10 години. Но най-големите фенове още не са готови да се сбогуват с любимите на всички герои. Така че те правят всичко възможно, за да разберат какво се е случило с магьосническия свят след поражението на Волдемор. Освен това някои хора се опитват да открият несъответствия между книгите и филмите.

Ние също не можем да приемем факта, че сагата за Хари Потър приключи и сме жадни за повече подробности за живота на героите, които обичаме толкова много. Ето отговорите на Роулинг на въпросите, които феновете задават от много дълго време. 

Защо портретът на Дъмбълдор не помогна на Хари да намери Хоркруксите?

Албус Дъмбълдор даде мъдри съвети дори след смъртта си - чрез портрета, окачен в кабинета му. Но защо не помогна на главните герои да открият Хоркруксите и да ги унищожат?

Работата е там, че портретът не е точното копие на съветника, а само проекция. Портретът на Дъмбълдор отразява само това, което Хогуортс знаеше за него, плюс знанията и мъдростта, които директорът сподели с портрета си. Така че, ако Албус не е казал на картината нищо за Хоркруксите, това означава, че картината няма информация за тях и не може да помогне на Хари. 

Какво се случи с родителите на Невил Лонгботъм?

Франк и Алис Лонгботъм загубиха ума си, след като бяха нападнати от Пожирателите на смъртта, които използваха проклятието Cruciatus, за да разберат къде се намира Волдемор. Двойката се озова в болницата Сейнт Мунго, когато синът им Невил бил само на 1. Много фенове се надяваха, че двойката ще успее да се възстанови, но Дж. К. Роулинг реши, че няма да се случи. 

Колко струва да учиш в Хогуортс?

Веднъж беше изчислено от статия на Mic, че посещаването на Хогуортс струва повече от 43 000 долара годишно с наметалата и казаните. Така че, според тези изчисления, 7 години в училището ще струват повече от 300 000 долара. Това е голяма сума. Но в своя Twitter Джоан Роулинг утеши феновете на книгата, които все още очакват своето писмо от Хогуортс: посещението в Хогуортс се заплаща от Министерството на магията.

Когато станеш анимагус, можеш ли да избераш животното, в което да се превърнеш?

За съжаление не. Роулинг казва: "Ако можехме да изберем нашия анимагус, можете да бъдете сигурни, че всички бихме били лъвове, очарователни кученца или великолепни орли. Но в действителност, анимагус е тясно свързан с характера."

Между другото, изучаването на тази магия е наистина трудно и не всеки магьосник може да го направи. Но много магьосници могат да разберат какво животно биха били. Например, Джеймс Потър е елен, а Минерва Макгонъгол е котка.

Как изглежда общата стая на Хафълпафите?

Нито в книгите, нито във филмите има описание на общата стая на Хъфълпафите. Според Роулинг тя е планирала да разкрие как изглеждат всички стаи, но така и не намерила причина Хари да посети общата стая на Хъфълпафите. Тя казва: "Независимо от това, за мен това е толкова реално, колкото и останалите 3 и винаги знаех точно къде отиват онези Хъфълпафове, когато тръгваха към стаите след уроците."

Общата стая на Хафълпафите е уютна кръгла стая с нисък таван, който прилича на дупка. Цветовете там са жълто и черно с полирано дърво, използвано за масите и вратите, водещи към общежитията.

В общата стая има много растения. Някои от тях размахват клоните си и танцуват пред хората, които влизат.

Имаше ли Снейп шанс да бъде с Лили?

От книгите и филмите знаем, че Лили Потър е държала Северус в приятелската зона. Но според Роулинг те биха могли да станат двойка. Писателката казва, че Лили обичала Северус като приятел и това чувство можело да се превърне в нещо по-голямо. Ако не се беше занимавал толкова с черна магия и ужасни неща.

Точно като много несигурни хора, Северус искал да стане част от нещо по-голямо, по-мощно и впечатляващо. Той бил толкова заслепен от жаждата си за Тъмната магия, че си помислил, че може да впечатли Лили, като се превърне в истински Пожирател на смъртта.

Защо Хари не оправи зрението си с магия?

Защо Хари не използва магия, за да оправи зрението си? Някои хора смятат, че очите му са повредени от Avada Kedavra, който Тъмният лорд използва срещу него. Според Роулинг нараняванията, причинени от магия, не могат да бъдат напълно излекувани от магьосници.

Магьосниците забелязали ли са промени в света след победата на Тъмния лорд?

Роулинг каза през 2007 г. "Да, светът изглежда много по-слънчево място (буквално - с изчезването на дементорите времето се подобрява!).

Наистина ли Петуния мразела толкова много своя племенник?

Веднъж журналистите попитаха Роулинг какво искаше да каже лелята на Хари, когато завинаги напуска дома им. Авторът каза: "Тя се опитваше да каже: "Знам срещу какво ще трябва да се бориш и се надявам, че всичко ще бъде наред."

Петуния наистина искаше да бъде вещица и беше много ядосана, когато разбра, че не може. И тогава тя се омъжи за Върнън, най-големият противник на магьосниците. Но дълбоко в себе си тя обичаше Хари и искаше той да е добре. Но тя не можеше да се насили да го каже. 

Бонус: Знаят ли главните актьори как завършва историята?

Роулинг разкри в едно от интервютата си: "Те се страхуваха да ме попитат за нещо. Веднъж дойдох на снимачната площадка и започнах да говоря с Даниел Радклиф и казах: "Пиша седмата книга и ми е трудно с Дъмбълдор." И той каза: "Но той е мъртъв!" И тогава веднага каза: "Не казвай нищо! Не казвай!" Разказах историята на всички актьори на малки парченца. Ема Уотсън, която играеше Хърмаяни, знаеше най-много. Тя почти падна от стола, когато разбра кого ще целуне в последната книга.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay