Всичко, което трябва да знаете за инсулта

Всичко, което трябва да знаете за инсулта

Инсултът може да се случи на всеки, на всяка възраст. Според статистическите данни жените на възраст между 18 и 40 години са по-податливи на инсулти, отколкото мъжете на същата възраст.

Ще ви споделим някои факти за иинсултите. Инсултите убиват повече жени, отколкото рака на гърдата, и затова е важно да ги разпознаете бързо.
Видове инсулт
Исхемичен инсулт. Увреждането на мозъчната тъкан е причинено от липсата на кръвоснабдяване, поради запушване или стесняване на съдовете.
Хеморагичен инсулт. Причината за хеморагичния инсулт е разкъсване на мозъчните съдове, което причинява подуване и натиск.
Рискови фактори
 
Високо кръвно налягане
Диабет
Различни сърдечни заболявания
Тютюнопушене
Наднормено тегло
Високо ниво на холестерола
Алкохол
Стрес
Липса на физическа активност
Симптоми, които обикновено жените имат: 
 
Една от последиците от инсулт е парализа на лицевия нерв. Ето защо едната страна на лицето увисва. Понякога и ръката и крака от същата страна остават неподвижни. Статистиката сочи, че 80% от жените, които са имали инсулт, са имали такива симптоми.
Международните статистически данни показват, че жените са по-склонни да умрат от инсулт, в сравнение с мъжете. Една от причините е неспецифичните симптоми, които понякога не се третират като симптоми на инсулт.
Нещо повече, рискът се увеличава по време на бременност, когато се използват орални контрацептиви, когато се използва хормонална терапия по време на менопаузата и в случаи на други хормонални заболявания. 
Увреждане на зрението. Внезапно зрително увреждане, причинено от инсулт, може да засегне едно или и двете очи. Бели петна също могат да се появят, поради увреждане на оптичните листове.
Остро главоболие. Внезапно се появява главоболие и понякога има следните симптоми: гадене и повръщане.
Внезапна и остра болка в гърдите. Този симптом може да придружава сърдечен удар. Но ако човек има и хълцане, това е по-вероятно да бъде инсулт.
Нарушена координация. Внезапната загуба на координация и ориентация в пространството говори за увреждане на зоната на мозъка, която е отговорна за движението.
Внезапна умора. Активен човек може внезапно да преживее промени в настроението, сънливост и нежелание да направи нещо. Освен това жените могат да се чувстват депресирани.
Загуба на съзнание. Ако човек ще припадне, лицето му става червено. Недостиг на въздух и сърцебиене също могат да възникнат.
Болка от едната страна на лицето. Още един "женски" симптом на инсулт е остра болка от едната страна на лицето, тялото или в един от крайниците.
Тест за инсулт 
 
Ако забележите някой от симптомите, тествайте човека или себе си (зависи от това кой изпитва симптома). Това ще помогне за разпознаването на инсулт.
Усмивка. Усмихнете се или помолете човека да се усмихне. Усмивката ще бъде асиметрична в случай на удар (единият ъгъл на устата ще остане неподвижен).
Ръце. Вдигнете или помолете човека да вдигне и двете си ръце и да ги задържи за 5 секунди под ъгъл от 90 °. В случай на инсулт едната ръка ще падне.
Реч. Да се произнесе или да поиска от лицето да произнесе проста фраза или име. Бавната реч или отсъствието на отговор са признаци на инсулт.
Ако забележите някой от тези признаци, незабавно се обадете на линейка. Лекарите разполагат само с 4-5 часа, за да спасят човек и да го върнат към нормален живот.
Надяваме се, че никога няма да трябва да използвате към тези съвети. Но определено трябва да ги знаете. 
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay