Грешки при употребата на киселини, които могат да увредят здравето на кожата ви

Грешки при употребата на киселини, които могат да увредят здравето на кожата ви

Киселините са предочитана съставка в грижата за кожата поради техните ползи и ефективност при подобряването на текстурата, тена и общото здраве на кожата. Гликоловата, млечната и салициловата киселина например, имат ексфолиращо действие върху кожата. Те помагат да се премахнат мъртвите клетки от повърхността на кожата и да се стимулира обновяването на клетките. Това допринася за по-гладка и по-свежа кожа, както и за намаляване на появата на бръчки, петна и акне.

Някои видове киселини, като хиалуроновата киселина, имат изключителни свойства за задържане на влага в кожата. Те проникват в дълбоките ѝ слоеве и могат да подобрят нейната хидратация, уплътняване и еластичност.

Използването на киселини в грижата за кожата може да бъде наистина полезно, но е важно да се използват правилно, за да се избегнат възможни нежелани реакции. Ето няколко от най-честите грешки, които хората допускат при употребата им:

Пропускане на слънцезащитния крем

Повтаряме го ппостоянно, но ще го кажем и сега - слънцезащитата е задължителен елемент във вашата рутинна гржа за кожата, независимо от сезона и метеорологичните условия. Някои киселини, като гликоловата и салициловата киселина, могат да увеличат чувствителността на кожата към слънцето. Ако не използвате слънцезащитен крем с висок фактор (50 SPF), излагате кожата си на повишен риск от слънчеви изгаряния и увреждания.

Прекомерна употреба

Киселините са активни съставки и трябва да се използват с мярка. Прекомерната употреба може да доведе до прекомерно изсушаване, раздразнение и дори до нарушаване на бариерата на кожата. Внимавайте с концентрацията и честотата на употреба и следвайте инструкциите на продукта.

Комбиниране на неподходящи съставки

Когато използвате киселини, трябва да избягвате комбинирането им с други активни съставки, които могат да доведат до нежелани реакции. Например, комбинирането на киселини с ретиноиди или бензоилпероксид може да доведе до изсушаване и раздразнение на кожата.

Неправилно почистване на кожата

Преди употреба на киселини е важно да почистите кожата си добре. Ако има остатъци от грим, мръсотия или омазняване, киселините може да не бъдат абсорбирани правилно или да доведат до неравномерно действие върху кожата.

Неправилно подбиране на продукта

Различните видове киселини имат различни свойства и цели. Важно е да изберете подходящия продукт, който отговаря на вашите нужди. Консултирайте се с дерматолог, който ще ви обясни на какъв продукт да заложите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay