Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2022 се удължава с 30 дни

Дамите учени ще имат възможност да се борят за общ награден фонд от 15 000 евро до 30 април 2022 г.

Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2022 се удължава с 30 дни

Жените учени в България имат нови 30 дни, за да се включат в надпреварата за 3 награди от 5000 евро всяка. Крайният срок за участие в 12-ото издание на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" е удължен до 30 април 2022 г. Решението за това бе взето от организаторите – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, СУ "Св. Климент Охридски" и L'Oréal България, поради големия интерес и впечатляващия потенциал на вече постъпилите проекти. Общ награден фонд от 15 000 евро очаква трите дами, които впечатлят най-силно авторитетното Жури по програмата със своя талант, кариера и авторски научни проекти в сферата на природните науки.

"За жените в науката" е сред най-престижните научни конкурси в България, който се провежда у нас вече 12 години. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2010 насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите "За жените в науката" целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера, чиято роля през последните години за пореден път се оказа ключова за развитието на света.

Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2022 се удължава с 30 дни

За тазгодишното издание на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. 

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2022 г.

Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2022 се удължава с 30 дни

Националната стипендиантска програма "За жените в науката" е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече над 10 години в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 12 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 30 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 150 000 евро. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, съставено от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2022 г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2022 се удължава с 30 дни

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на "За жените в науката" от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

*Научен репорт на ЮНЕСКО (2021) с прогноза за 2030  г.

Националната програма "За жените в науката"

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.

Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма "За жените в науката"

Световната програма "За жените в науката" е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите "За жените в науката".  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата InternationalRisingTalents, както и национални и регионални стипендии. Програмата "За жените в науката" се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3900 жени от 110 държави.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay