Съвети за отглеждане на лимоново дръвче вкъщи

Съвети за отглеждане на лимоново дръвче вкъщи
unsplash

Стайното лимоново дърво е цитрусово дърво джудже, което става много по-малко от останалите лимонови дръвчета, но дава плодове със същия размер. Лимоновите дървета на открито обикновено растат до около 6 метра височина в естествената им среда. Сортовете джуджета, които растат на закрито, достигат между 1 и 1.50 метра височина и дават плодове значително по-бързо. 

Как да отгледаме лимоново дърво на закрито?

Съвети за отглеждане на лимоново дръвче вкъщи Pexels

Ако решите да посадите семена и по този начин да си отгледате растение, ще се наложи да чакате няколко години, докато даде плодове. Най-добрият вазриант е да си купите две-до тригодишно дърво джудже, от местния разсадник или градински център. Следвайте тези стъпки:

1. Изберете правилното дърво

Най-добрите видове лимонови дървета джуджета за отглеждане в саксии са лимоновите дървета Ponderosa и Meyer. Ponderosa е хибридно цитроново-лимоново дърво, което дава най-големите лимони. Лесното за отглеждане лимоново дърво Meyer е хибрид на мандаринов портокал и лимоново дърво. Пъстрите розови лимонови дървета също са подходящи за закрити помещения и раждат лимони с розова месеста част.

2. Изберете подходяща саксия

Засадете вашето лимоново дърво на закрито в теракотена саксия с дренажни отвори, за да предотвратите прекомерно намокряне на дървото и развитие на кореново гниене. За да определите размера на вашата саксия, измерете кореновата топка на вашето дърво и потърсете саксия, която е поне 10 см по-голяма от всички страни. Когато дървото порасне, трябва да го пресадите в по-голяма саксия. 

3. Използвайте добре дренирана почва

Потърсете почва, формулирана специално за цитрусови дървета. Идеалната почва трябва да изсъхва лесно, за да се предотврати евентуалното гниене на корените. Напълнете саксията с пръст, направете дупка за дръвчето, поставете го и просто заравнете почвата, без да я притискате твърде много. 

4. Полейте обилно и добавете течен тор

След като сте пресадили дръвчето, полейте обилно, докато водата започне да изтича от отворите. На следващия ден добавете течна тор, която е подходяща за цитрусови растения. Това ще помогне на дръвчето по-лесно да преживее стреса от пресаждането. 

5. Изберете местоположението на дървото

Цитрусовите растения се нуждаят от осем до десет часа пряка слънчева светлина на ден, за да дават плодове, така че поставете дървото си близо до прозорец с южно изложение. 

Стайните лимонови дървета предпочитат температури между 18 и 25 градуса, така че не ги поставяйте в близост до климатика или радиатора. 

Как да се грижите за растението?

Съвети за отглеждане на лимоново дръвче вкъщи Pexels

Подхранвайте редовно със специален тор

Наторявайте дървото си с органичен тор с високо съдържание на азот, за да му осигурявате необходимите хранителни вещества. Следвайте инструкциите на опаковката на тора, за да определите колко да използвате и колко често да добавяте.

Преглеждайте растението за вредители

Наблюдавайте лимоновото си дърво за често срещани вредители по стайните растения като паякообразни акари и листни въшки. При първите признаци на заразяване незабавно третирайте дървото си с подходящ пестицид.

Подрязвайте го редовно

Подрязвайте кореновата система на дървото на всеки три до четири години. За да подрежете дърво, внимателно го извадете от саксията му, внимателно подрежете краищата на корените с ножица и го поставете обратно в дупката му.

Не прекалявайте с поливането 

Поливайте лимоновото си дърво само когато горните 2 см от почвата са сухи. Поддържайте почвата влажна, без да я пренасищате с вода. Спрете поливането, след като течността изтече от дренажните отвори на саксията. Поливайте лимоновото си дърво по-често през лятото, отколкото през зимните месеци, особено ако го преместите навън през лятото. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay