Работа от вкъщи и грижи за децата- как да се справим?

Работа от вкъщи и грижи за децата- как да се справим?

Във връзка с развилата се пандемия в света, все повече държави започват да предприемат сериозни мерки. У нас беше обявено извънредно положение в петък, поради което се наложи всички хора, които имат възможността да работят от вкъщи, да го направят и да ограничат излизането навън максимално. 

Също така всички училища и детски градини са затворени, което означава, че децата са вкъщи. Ако сте от хората, които работят дистанционно в момента, вероятно се чудите как ще смогнете с работата и грижите за децата едновременно. 

Ето няколко съвета:

1. Направете график 

Ако партньорът ви също работи от вкъщи, на предната вечер обсъждайте задачите, които имате и часовете, в които трябва да ги изпълните. Например, ако единият от вас има важен разговор сутринта, е добре другият да разграфи задълженията си така, че да може през това време да се грижи за децата. Ако пък партньорът ви ходи на работа и не е вкъщи през деня, опитайте да създадете график на децата, който да е съобразен с възрастта им. Ако имате малко дете, планирайте задълженията си за часовете, в които то спи. Ако децата ви са големи, можете да определите например 2 часа, в които да четат книги или да решават задачи и вие ще можете да свършите работата си през това време. 

2. Обяснете на децата, че трябва да работите

Опитайте да обясните на децата си, че тези дни не са почивни и че вие всъщност сте на работа и е абсолютно задължително да работите. На децата им е изключително скучно, когато са затворени вкъщи, но е важно да разберат, че има моменти от деня, в които не бива да ви разсейват. 

3. Осигурявайте си достатъчно пространство 

Не е лесна работа всички да бъдат вкъщи постоянно. Определено това е изнервящо, но ако си осигурявате достатъчно пространство един на друг, всичко ще бъде по-лесно. Отидете в другата стая с децата и оставете партньорът ви да изгледа един филм на спокойствие или да прочете някоя книга. След това може той да направи същото. Така ще усещате личното си пространство и ще се чувствате значително по-добре. 

4. Говорете си с колегите си 

Колкото и да сме недоволни, че трябва да ходим на работа, в този момент на повечето от нас им липсва работната атмосфера в момента. За да не усещате тази липса толкова много, говорете си по телефона с колегите си. 

5. Работете късно вечер или рано късно 

Ако имате малко дете, ще ви бъде много трудно да му обясните, че трябва да си играе само в продължение на 2 часа, за да свършите нещо. Ако имате бебе или малко дете, използвайте късните часове на деня или работете рано сутрин, докато още спи. 

6. Наслаждавайте се на това време! 

Опитайте да приемете ситуацията с усмивка. Бъдете благодарни, че имате възможността да прекарате повече време с децата си. Използвайте момента да заздравите връзката с партньора си. Светът е изправен пред изпитание, но винаги трябва да се опитваме да гледаме позитивно на нещата. Насладете се на времето, което имате за себе си и за семейството. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay