Колко кофеин има в различните напитки?

Колко кофеин има в различните напитки?
Pexels

Кофеинът е вещество, което се среща в различни видове храни и напитки. Известно е, че когато се приема, повишава нивата на активност и бдителност. Обикновено се съдържа в напитки като сода, кафе, чай и енергийни напитки. Може би се чудите: колко точно кофеин има в различните напитки?

Колко кофеин има в кафето?

Количеството кофеин в кафето всъщност зависи от вида кафе, начина на приготвяне и други фактори. Например, кафе, направено от накисване на кафени зърна във вода, може да има над 200 мг кофеин на чаша.

Сварено кафе

Свареното кафе има едно от най-високите нива на кофеин сред всички видове кафе. Една чаша сварено кафе може да има около 100 мг кафе на чаша. Междувременно чаша еспресо може да има дори повече кофеин, до 200 мг кофеин на чаша.

Разтворимо кафе

Смесите за разтворимо кафе обикновено съдържат по-малко кофеин от свареното кафе. Например чаша разтворимо кафе може да съдържа само 30 мг кофеин, като максималното количество е 90 мг.

Фрапучино

Фрапучиното е напитка, която може да бъде с основа кафе или с основа сметана. Повечето видове фрапучино, които имат кремообразна основа, като ванилия или карамел, не съдържат кофеин. Матча фрапучиното например има малко кофеин. Тези с вкус на шоколад също може да съдържат малко количество кофеин, макар и не толкова много, колкото напитките на основата на чай или кафе. Съдържанието на кофеин във фрапучиното на основата на кафе също зависи от размера на напитката. Например средно голяма (голяма) чаша съдържа около 100 мг кофеин.

Безкофеиново кафе

Противно на общоприетото схващане, безкофеиновото кафе съдържа малко кофеин. Например чаша кафе без кофеин има около 10 мг или по-малко кофеин. 

Колко кофеин има в чая?

Най-общо казано, чайовете имат по-малко количество кофеин в сравнение с кафетата. Това е така, въпреки че чаените листа всъщност съдържат повече кофеин от кафените зърна. По-малките количества кофеин в чаените напитки са резултат от начина на приготвяне. 

Не всички чайове съдържат кофеин. Чаените напитки, направени от чаеното растение (Camellia sinensis), имат различни количества кофеин в тях в зависимост от това как са направени. Чайовете, направени от други растения (като джинджифил и лайка), не съдържат кофеин.

Зелен чай

Чаша зелен чай или матча има около 40 до 70 мг кофеин в него. Това все пак е по-малко от типичната чаша черен чай.

Черен чай

Напитките с черен чай обикновено съдържат повече кофеин от зеления чай. Една чаша черен чай може да съдържа до 100 мг кофеин.

Студен чай

Средно една чаша студен чай съдържа около 47 мг кофеин.

Чай с мляко

Количеството кофеин в чая с мляко зависи от използваната основа. Азиатските млечни чайове обикновено се правят от черен чай, което означава, че съдържат кофеин. А можете да добавите мляко и към обикнвен билков чай, който не съдържа кофеин.

Колко кофеин има в газираните напитки?

Газираните напитки като кола и пепси обикновено съдържат по-малко кофеин от кафето. Те имат приблизително същото количество кофеин като чая.

Едно кенче кола съдържа около 34 мг кофеин. Диетичните напитки (без захар) обикновено съдържат малко повече кофеин. 

Колко кофеин съдържат енергийните напитки?

Количеството кофеин в енергийните напитки зависи от марката и количеството. Кенчетата на най-популярните марки като Red Bull и Monster имат между 110 и 120 мг кофеин в тях. Изненадващо, това е приблизително същото количество кофеин като еквивалентно количество кафе, въпреки че енергийните напитки компенсират с много повече захар. 

Колко кофеин е твърде много?

Здравните експерти казват, че възрастните не трябва да приемат повече от 400 мг кофеин на ден. Високата консумация на кофеин е свързана с различни здравословни проблеми като дихателни и здравословни проблеми, безсъние, тревожност и дори проблеми с храносмилането. Кофеинът също може да предизвика пристрастяване, но не до степента на наркотиците или алкохола.

Някои проучвания показват, че прекомерната консумация на кофеин може да бъде свързана с по-висок риск от спонтанен аборт. И накрая, консумацията на енергийни напитки може да причини други проблеми със здравето. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay