Какво трябва да направите, ако се затрудните по време на интервю за работа

Какво трябва да направите, ако се затрудните по време на интервю за работа

Когато не знаете как да отговорите на въпрос по време на интервю, мълчанието може да изглежда ужасно. Обикновено, усещането е сякаш земята ще се отвори и ще ви погълне. Не се притеснявайте обаче - имайте предвид тези съвети следващия път, когато сте на интервю.

1. Успокойте се

На първо място, най-важното нещо, което трябва да направите, е да останете спокойни. Ако започнете да изпадате в паника, тялото ви ще започне да реагира физиологично. Например, кръвното ви налягане ще започне да расте и сърцето ви ще започне да бие като лудо. След като стресът започне да се отразява, ще станете неадекватни. Поемете дълбоко въздух и кажете на себе си, че е нормално да не знаете отговора на въпроса. Просто трябва да измислите нещо; няма какво да направите, за да промените нещата, но трябва да останете спокойни, за да намерите правилния отговор.

2. Не казвайте веднага "Не знам"

Не трябва да казвате на интервюиращия, че не знаете отговора, без да го обмисляте. 

3. Задавайте въпроси

Може да има въпрос, който не разбирате. Помолете интервюиращия да изясни какво е казал. По този начин може да получите повече детайли. 

4. Кажете на интервюиращия това, което знаете

Ако имате известни познания по въпроса, отделете време да кажете на интервюиращия си какво знаете за ситуацията. Казвайки всичко на глас, може да започнете процеса по измислянето на решението на проблема.

5. Обяснете как ще намерите отговора 

Дори ако не знаете какъв е отговорът, можете да кажете на интервюиращия стъпките, които ще предприемете, за да измислите решение на проблема. Интервюиращите ви задават трудни въпроси, защото искат да видят какви са вашите мисловни процеси. Понякога процесът на мислене може да е по-важен от действителния отговор. Те искат да видят, че поемате инициатива и не се отказвате. Докато се опитвате да намерите решението, можете да признаете, че не знаете определени части; По този начин вие сте честни. Показването на малко честност показва уязвимост и прозрачност. Това също ви прави по-приятни.

6. Трябва да уцелите момента, в който да бъдете чисти

Въпреки че споменахме, да не признавате на интервюиращия, че не знаете отговора, има изключение от това правило. Има ситуации, в които трябва да признаете, че не знаете отговора. Ето какво можете да кажете на интервюиращия: "Това е добър въпрос, съжалявам, че нямам отговор. След интервюто непременно ще отговоря на въпроса".

7. Изпратете и-мейл след това

И-мейлът след интервюто може да бъде вашия втори шанс. Опитайте да отговорите на въпроса, на който не сте успели. Покажете спокойствие и говорете само за въпроса, чийто отговор не сте знаели. Не привличайте вниманието върху неща, които интервюиращият не е забелязал. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay