Какво точно е еспресото?

Какво точно е еспресото?

Ако пиете кафе, вероятно често си поръчвате еспресо в заведенията или искате допълнително еспресо към топлата си напитка, но по всяка вероятност не знаете точно какво означава това. 

Еспресото, което произхожда от Италия, се прави от същите зърна като кафето, но се прави много по-късо и се сервира в много малка чаша, заради силата му.

Еспресото се приготвя с вода под налягане, която се процежда през много фино смлени кафени зърна. Ето защо еспресо машините обикновено са много скъпи, но напълно си заслужават, ако искате да пиете истинско еспресо.

Чашата еспресо, когато е приготвено правилно, е покрита с "крема", златистокафявата пяна, която виждате в горната част на напитката си. Тази пяна има интензивен вкус и някои хора предпочитат да я разбъркат в кафето си. 

Въпреки че еспресото се прави от зърна, които са отгледани, обработени и изпечени точно като другите кафени зърна, крайният продукт е по-силен, по-плътен и с повече кофеин от класическото кафе. Но поради различните размери на порциите (еспресото винаги се сервира самостоятелно като шот) едно еспресо е с по-малко кофеин от чаша обикновено кафе. За справка, еспресото може да варира между 29 и 100 милиграма кофеин, а стандартната чаша кафе обикновено е с около 80 и 200 милиграма.

Еспресото се използва и за други кафе напитки като американо и капучино и тези комбинации също могат да повлияят на количеството кофеин. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay