Колко често е нормално да уринирате?

Мнението на специалистите

Колко често е нормално да уринирате?

Някои дни се чувствате така, сякаш постоянно тичате в тоалетната да пишкате: в момента, в който седнете пак на стола, пикочният ви мехур се обажда. В други дни пък не ходите до тоалетната с часове. Кое е нормалното? Отговорът на този въпрос не е особено лесен. Ето какво мислят експертите:

"Няма нормално", казва Кери Питърсън, лекар по вътрешни болести в Ню Йорк. "Средно хората ходят около шест до седем пъти на ден."

Това колко често посещавате тоалетната е повлияно от различни фактори, като например приема на течности- една жена трябва да приема поне 8 чаши вода на ден. Консумацията на сол, степента на изпотяване и капацитета на пикочния мехур също са от значение. Така че е нормално в дните, в които пиете повече вода и ядете повече сол да ходите до тоалетната по-често.

Обратният ефект може да се получи, когато повишите нивото на активност, следователно се потите повече. В тези ситуации тялото ви има нужда от повече вода, защото е загубило много чрез потта.

Има повод за притеснение, ако има драстична промяна в броя посещения на тоалетната.

Ако имате нужда да ходите до тоалетна често или имате чувството, че трябва да уринирате, а всъщност не можете. Това може да са признаци на раздразнен пикочен мехур или спастичен пикочен мехур. Тези състояния се лекуват с подходящите лекарства и диета, но задължително трябва да се консултирате с лекар.

Ако ходите много често до тоалетната и ви пари или боли, вероятно имате инфекция на пикочните пътища. Тези инфекции са често срещани при млади жени. Трябва да посетите лекар и вероятно ще ви изпишат антибиотик.

Също така трябва да посетите лекар, ако честотата на уриниране се е променила, виждате кръв в урината си или ходите до тоалетна нощем. Следете навиците си и ако забележите нещо необичайно, посетете лекар възможно най-скоро.

Не задържайте урината си, тъй като урината съдържа много бактерии и по този начин увеличавате риска от инфекция. Избягвайте задържането на урина повече от няколко часа.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay