Селин Дион проговори за тежкото си здравословно състояние

Селин Дион разкри, че е диагностицирана със Синдром на скованата личност (SPS), рядко неврологично състояние с характеристики на автоимунно заболяване.

Легендарната и обична от поколения певица каза на своите 5,2 милиона последователи в Instagram, че състоянието ѝ кара мускулите да изпитват неконтролируеми спазми. Това е довело до трудности при ходене и пеене, което означава, че няма да може да участва в планираните концерти в Обединеното кралство и континентална Европа през следващата година.

"Боря се със здравословни проблеми от дълго време. И за мен беше наистина трудно да се изправя пред тези предизвикателства и да говоря за всичко, през което съм преминала. Наскоро бях диагностициран с много рядко неврологично разстройство, наречено синдром на скованата личност, което засяга един на милион души.", казва Дион.

Певицата добави, че все още се информира за характера зна заболяването, но поне вече знае, че то е причината за всички спазми, които изпитва в последно време.

"За съжаление, тези спазми засягат всеки аспект от ежедневието ми, понякога причиняват трудности, когато ходя и не ми позволяват да използвам гласните си струни, за да пея по начина, по който съм свикнала. Боли ме да ви кажа днес, че това означава, че няма да съм готов да подновя турнето си в Европа през февруари.", допълва певицата.

През 2014 г. дивата каза, че спира кариерата си "за неопределено време", тъй като съпругът ѝ Рене Анжелил се бори с рака. Въпреки че участията ѝ бяха възобновени година по-късно, тя отново се оттегли от сцената в началото на 2016 г. след трагичната смърт както на Анжелил, така и на брат ѝ Даниел Дион.

В крайна сметка тя се завърна със студийния албум Courage през 2019 г., който включваше колаборации със Sia, Sam Smith и David Guetta.

Какво представлява синдромът на скованата личност и има ли лек за него?

Синдромът, познат още като SPS, е много рядко състояние и не е достатъчно изследване. Според Националния институт за неврологични разстройства, то се характеризира с променлива мускулна ригидност в тялото и крайниците и повишена чувствителност към стимули като шум, докосване и емоционален стрес, което може да предизвика мускулни спазми. Характерно за заболяването е пргърбената и скована стойка.

Хората със SPS могат да бъдат  инвалидизирани, така че да не могат да ходят или да се движат, или се страхуват да напуснат къщата, защото уличните шумове, като звука на клаксон, могат да предизвикат спазми и падания. Повечето страдащи от това заболяване често падат и тъй като им липсват нормалните защитни рефлекси, нараняванията могат да бъдат тежки."

Въпреки че няма лек за SPS, съществуват лечения - включително лекарства против тревожност и мускулни релаксанти, които могат да забавят прогресията му.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay