Колко часа на ден са ефективни изпълнителните директори?

Колко часа на ден са ефективни изпълнителните директори?

Лора Арнаудова е CEO и основател на НЛП България и Българска Коучинг Академия, с петнадесет годишен опит в обучаване, коучинг и консултиране на висши управленски кадри във водещи български и международни компании. Бакалавър и Магистър по икономика от престижния Луис Гуидо Карли в Рим и Магистър по Бизнес администрация от университета Хъл, Лондон. Специалист по Спираловидни динамики от института на Наташа Тодорович, сертифициран НЛП Треньор и единствен НЛП Коуч треньор в Източна Европа от Обществото по Невро-лингвистично програмиране на д-р Ричард Бандлър в Орландо, САЩ. Лора е част от асистиращия екип на създателя на НЛП, д-р Бандлър. Също така, Лора е експерт по стратегически корпоративни реорганизации по метода "Био-психо-социални системи" на Д-р Клер Грейвс.

Прочетете разговор между Лора Арнаудова и двама изпълнителни директори на големи международни компании- фармацевтична и автомобилна.

Има ли по- достъпен канал за своевременен обмен на познание от диалога? Изпълнителни директори и ключови мениджъри високо ценят възможността за извличане на актуално съдържание. Ефикасните решения пестят време. Избирам два телефонни разговора, които надявам се щрихират темата за ефикасността. Моите събеседници са две успели дами, изпълнителни директори в големи, но много различни по стратегия, структура и собственост организации. Вярвам, беседата ще поднесе полезни гледни точки.

Колко време от деня чувстваш, че работиш ефикасно?

Е, ти какъв въпрос ми зададе! Малко, почти никакво. Всичко ми върви на автомат. Всичко е планирано: полетите, срещите с маркетинга, с продажбите, с финансите, конферентните разговори с централата. Тези конферентни разговори ми изяждат цялото време. Стават все повече и повече. Може би станаха 30% от всички срещи. А имейлите- ужас!!! В копие съм на почти всичко. Преди поне оставах сама в края на деня. За по час или повече. Ей така, на спокойствие разглеждам справките, мисля си за потенциални партньори, доставчици, клиенти. А сега, само срещи. Да не говоря, че местим и офиса. Разширяваме се. Прекрасно, но и това иска внимание! Тези майстори работят, но много бавно става. Пак ще ни продават, знаеш. Отчети, отчети! А време за дюдилиджънса, кажи ми кога да го гледам? В четвъртък заминавам. Да! В самолета ще го чета.  Дано на връщане полетът от Виена не закъснее, иначе пак ще се върна в събота и край с фитнеса. Ти защо ме питаш? Ще ходим ли във Флоренция? По-добре за три дни в началото на септември. 

 
Чакай малко! Казваш ми, че не работиш ефикасно ли?

Ох, не знам! Казвам ти, че имам чувството, че съм на автопилот. Леле станаха 13 години. Ужас, остарявам. Чакай малко, защо така ме разпитваш? Какво пак си измислила?

Четох статия в Харвард Бизнес ревю за това как изпълнителните директори си разпределят времето и реших да питам няколко приятели. Искам да проверя дали съвпада статистиката.

Браво. Аз вече почти нямам време да чета. А преди четях много. Сега питам за по-бързо. Другите какво казват?

Горе-долу като теб. Работят по 9-10 часа на ден. В неделя опитват да почиват, но в събота поне до обяд си доработват. Казват, че се наспиват и като останат на спокойствие си довършват задачите и започват да се радват на работата. Мотаят се малко, отиват на обяд с приятели, разговарят леко, неформално. И тогава им хрумват нови идеи как да решат даден проблем или някоя нова тактика!

Еми да, естествено. И аз съм така. Как да му хрумне нова идея на човек, като прекарва 60% от си времето в офиса във взимане на оперативни решения, проследяване на стратегия и планиране. А срещите? Аз обичам срещите лице в лице. Така най-лесно се решават казусите. Иначе като се почнат едни безконечни конферентни разговори с онези от централата, направо мога да се застрелям. Първо през 6 месеца си сменят мениджмънта и второ имам чувството, че постоянно обяснявам едни и същи неща, а после нищо съществено не се случва.

Абе, разбирам те ама все си мисля, че има момент от деня в който свършваш повечето важни задачи.

Естествено! Сега като се замисля, аз се чувствам ефикасна от сутринта. Влизам в офиса и до 12:00 съм направила повечето оперативни срещи. Какво друго казват?

Изпълнителните директори, които имат повече търговски функции се чувстват по ефикасни, когато са имали ползотворен обяд с бъдещ партньор, клиент, или са възвърнали контакт. Тези, които имат предимно представителни функции усещат, че са свършили някаква работа, когато са направили добра презентация на конференция или са ги избрали в някоя асоциация или камара.

Аз за това ли се чувствам ефикасна, като заедно с търговския директор и маркетинга работим по стратегията? Добре де, ама много ме дразнят тези безкрайни конферентни разговори. Приказваме си едно и също.

Сигурно така развиват международна организационна култура?

Дрън-дрън - виртуални екипи! Само приказки и после "Намалете хед каунта и съкратете разходите. Само сменят ЧР на глобално ниво и нищо. Ти знаеш ли новото? Годишните бонусите вече са тримесечни. Аз сега какво да му кажа на търговския! Две години половина работи за тоя бонус. Остави ме мене. Я кажи другите имат ли време за себе си?

Малко какво да ти кажа. Зависи от функцията, от сферата, от органиграмата, от процесите, от делегирането!

Голяма част от служебното ми време е ангажирано с индивидуални и екипни срещи, продължаващи около час. Времето за идеи и творчество е малко, а всеки решава индивидуално. Някои четат бизнес статии, историческа или футуристична литература. Пети си правят хороскопи. Оня ден питам един приятел, как вървят продажбите на автомобили. Той се смее: " В ретрограден Меркурий никой не купува коли, по-добре да отида на морето!" Някои предпочитат забавления с децата. Черпят радост и вдъхновение. Нали ме знаеш, аз съм по спорта. С моите хич не мога да се занимавам. Добре, че е майка ми. От както голямата влезе в пубертета всички полудяваме дружно.

Ще ти звънна след малко, че Нели е на втора линия. Тъкмо ще я питам, дали ще идва във Флоренция.


Добре и направо да запазваме полетите.

Ооо, Лорка, какво правиш?

Организирам Флоренция.

А супер и аз ще се включа. Три дни нали? Септември е малко сложно с времето. Бюджети, бизнес пътувания.

Естествено! И при нас септември има 60 дни. Прочете ли статията?

Лорка относно темата, не знам точно каква е поставената задача, но изхождам от въпроса, който приемам като тема/ заглавие. Смятам, че подходът ти е много оригинален, свободен и до известна степен небрежен разговор по сериозна тема. Последните два абзаца с процентите не ги разбрах много, вероятно само си ги нахвърляла и ще работиш по приобщаването им към текста. Истината е, че ефективността се съдържа в правилното съотношение планирано и спонтанно. Форсмажорът също следва да се предвиди, но всичко е пряка зависимост от структурата и организацията на компанията, като цяло. Последното не винаги е в правомощията на Изпълнителния Директор. Собственикът променя посоката и така се получава вложено усилие 100 единици, постигнат резултат 10 единици - твърде ниска полезност. Бърнаутът е готов! Българска черта е кардиналната и безпричинна смяна на решението. Тъкмо си създал условията и хората са свикнали на промяната, собственикът обръща решението на 180 градуса, 20 години и петорен бай пас…! Но така е само понякога.

Разбирам! За щастие са измислени процесите.

Процеси направихме, когато спря да се бърка. Има чудесен нюх за бизнес, но за отношението си към хората трябва доста да поработи. Аз не очаквам се промени разбира се. Той си е такъв. Поне овиква по-малко хората. Средата се е променила от деветдесетте. Младите не искат да идват при нас. 

Той или остарява или му е писнало! Доволна ли си от новото ЕРП?

Хаха! Да. Този път, когато го избирахме, той реши да не се бърка. Успяхме да направим миграцията за година без кой знае какви доработки и сега си работим чудесно. Ако искаш, като довършиш статията ми я пусни да я прочета. Да запазим Флоренция за 5-8 септември. Тръгваме в четвъртък след работа и в неделя се прибираме. Искаш ли да проверя полетите?

Да. Значи станахме 6. Аз ще разгледам сайтовете за някое местенце до Понте Векио и ще пусна линкове в групата.

Добре. Прегръдки. Чао мила.

До скоро мила.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay