Могат ли модата и козметиката да бъдат екосъобразни

Могат ли модата и козметиката да бъдат екосъобразни

Ако сте от хората, които се опитват да водят по-екосъобразен начин на живот, то със сигурност сте се чудили на какви дрехи и козметични продукти би трябвало да заложите. От една страна трябва да сме наясно, че брандовете за бърза мода в никакъв случай не могат да бъдат полезни за природата, а от друга страна трябва да имаме предвид и материалите, от които с изработени дрехите ни. Полиестерът и другите синтетични материи замърсяват околната среда, но пък памукът изисква изключително много ресурси, за да бъде превърнат в дреха. Какво да правим тогава, при положение, че модата и личната грижа са неизменна част от живота ни?

При нас беше Рада Боева, която е посветила живота си на това да възпита у хората желание д бъдат едно с природата и да водят начин на живот, който да е благоприятен за заобикалящата ни среда. С нея поговорихме за редуциране и рециклиране, отпечатъкът, който пластмасата оставя в дългосрочен период, за това  как да се храним и как да генерираме по-малко количество отпадък. Наравно с това обаче тя поясни къде стоят модата и козметиката що се касае до еко начин на живот. Рециклира ли се текстилът и на каква какво да заложим разберете в следващите редове:

Един от основните замърсители в световен мащаб е текстилът. Бързата мода е основен фактор в това замърсяване като освен това се слави с лоши условия на труд за своите работници, които често са малолетни и работят за ниско заплащане. Как да процедираме, знаейки това?

Памукът например е доста противоречива материя, тъй като е естествена, разградима е, но в същото време памучната индустрия е страшно замърсяваща, защото за конвенционалния памук се използват много пестициди, които натравят почвата. Вследствие на това тя може да се използва в срок от 5 години, след което трябва да се изостави, защото е абсорбирала вещества, които не ь позволяват да роди нова продукция. Това се отразява и на пчелите, без които не можем. Компаниите на бърза мода няма да спрат да съществуват, но ключът е да се обърнат към по-устойчиви практики.

Получава ли се т.нар. Greenwashing  и рециклирането на текстил екосъобразно ли е?

Да, екосъобразно е стига действително да бъде рециклиран. Контейнерите, които се използват за таз цел не е задължително да рециклират текстила. Дрехите в магазините за втора употреба са дошли точно от такива контейнери. Дрехите се проверяват, вижда се дали ще бъдат годни за носене, разделят се на вид и качество. Неща, които стават, но не са за продажба се носят към третия свят, а това което е негодно се рециклира под формата на парцали за автомобилната индустрия, уплътнения на мебели и др.

Много масов стана рециклирания полиестер от пластмасови бутилки, с който обаче не трябва да се злоупотребява, защото отделя много микропластмаса. Големите брандове се възползват от него, защото е достъпен и в същото време се получава именно това баламосване. Няма как една компания да е екосъобразна, след като бълва по 12 колекции на година.

Кога една козметика е веган и cruelty free и какво да гледаме на етикета?

Най-сигурният начин да разберем са сертификатите. Но истинските сертификати, а не зайче, нарисувано на Paint, което казва, че продуктът е cruelty free. Повечето български компании нямат финансовата възможност да тестват върху живота ни, но нямат средства да си платя за сертификати. Това не значи непременно, че продуктите им не са cruelty free. Относно състава - аз използвам приложение, което да ми подскаже дали съставът е приемлив за мен.

Останалата част от разговора ни можете да видите във видеото по-долу:


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay