Каква е средната възраст за побеляване на косата?

Каква е средната възраст за побеляване на косата?
Pexels

Независимо дали я обичате или мразите, побелялата коса е част от цикъла на живота. Но има ли средна възраст за получаване на тези бели косъмчета? Това е сложен въпрос, който заслужава изчерпателен отговор.

Прочетете, за да научите повече за процеса на побеляване, включително преждевременното побеляване и защо се случва това:

Кога хората обикновено побеляват? 

За да разберете кога хората обикновено побеляват, важно е първо да разберете защо изобщо косата губи цвета си.

След като косменият фоликул произведе косъм, цветът на косата се установява и настройва. С течение на годините обаче, поради стареенето, космените фоликули започват да произвеждат по-малко цвят, което също е известно като намаляване на меланина. Така че, когато косата преминава през естествения цикъл на умиране и регенериране, в един момент просто започва да расте бяла коса. Това обикновено се случва около 35-годишна възраст. 

Но стареенето не е единствената причина косата на хората да побелява. Други фактори, като стрес, хранене, заболявания, генетика и някои фактори на околната среда, също могат да играят роля при по-ранното побеляване. 

Каква е средната възраст за побеляване на косата? Pexels

Средната възраст за побеляване на косата

И така, каква е средната възраст, на която хората побеляват? Повече от едно проучване е установило, че средната възраст на начало на този процес е около 40 години, без значение дали сте мъж или жена. Въпреки това, възрастта, на която косата побелява при всеки човек, може да варира.

Играе ли роля расата при побеляването на косата?

Да, расата може да играе роля в средната възраст, на която нечия коса може да започне да побелява. 

Фактори, които могат да накарат косата да побелее

Сега, след като знаете повече за средната възраст, на която косата побелява, ето различните фактори (освен стареенето), които могат да допринесат за по-ранно побеляване на косата: 

Стрес

Има една стара поговорка да не се стресирате твърде много или косата ви ще побелее. И се оказва, че има известна истина: макар че косата ви няма да побелее за една нощ, стресът може да играе роля в побеляването на отделни косми. Добрата новина е, че побелялата коса от стрес често е обратима.

Генетика

Фамилната история също може да бъде чудесен показател за това кога може да откриете първите си бели косми - и това може да се случи много по-рано от средната възраст на побеляване. Поради генетиката някои хора са склонни да получават бели косми приблизително по същото време като членовете на семейството си. 

Здравословни проблеми

Въпреки че побеляването в ранна възраст не винаги е причина за безпокойство, преждевременното побеляване може да е признак за определено заболяване. 

В някои случаи преждевременното побеляване на косата може да е сигнал за състояния като витилиго (когато кожата губи своята пигментация) или пернициозна анемия (когато тялото трудно усвоява витамин B-12). Други възможни състояния са проблеми с хипофизната жлеза и проблеми с щитовидната жлеза.

Фактори на околната среда

Други неща, които могат да доведат до преждевременно побеляване, включват определени фактори на околната среда като тютюнопушене, мръсен въздух и излагане на ултравиолетови лъчи, които могат да предизвикат оксидативен стрес.

Недостиг на витамини

Недостигът на витамини също може да доведе до побеляване на косата по-рано. Според проучванията, дефицитът на витамин B12, фолиева киселина и биотин може да допринесе за преждевременно побеляване.

Побеляването на косата може да повлияе на самочувствието

Каква е средната възраст за побеляване на косата? Pexels

Без значение дали процесът на побеляване е резултат от здравословен проблем, генетика, хранене, оксидативен стрес или естествен процес на стареене, той може да причини срив на самочувствието. Здравата коса се смята за признак на младост и косата често служи като естетически инструмент и форма на невербална комуникация. Цветът и оформянето на косата могат значително да променят външния вид на човек, така че когато косата побелее, това може да повлияе на възприемането. Имайки предвид това, няма нищо лошо в боядисването на побелялата коса. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay