Защо празнуваме Международния ден на жената на 8 март и защо този ден е толкова значим?

Защо празнуваме Международния ден на жената на 8 март и защо този ден е толкова значим?

Международният ден на жената се празнува по целия свят днес, 8 март. Това е световен празник на социалните, икономическите, културните и политическите постижения на женитеПровежда се всяка година на един и същи ден в продължение на повече от 100 години. Денят също така е възможност за размисъл върху и засилване на тласъка към равнопоставеност на половете.

Дискриминацията, основана на пола, влияе отрицателно върху момичетата и жените всеки ден в почти всяко общество. В някои страни те не могат да се обличат както искат, да шофират, да работят през нощта, да наследяват имущество и също така страдат от множество репресивни закони, включително контролиране за кого могат да се женят или задължаване да се оженят в случай на принудителни бракове.

И дори в страни като САЩ, където правата на много жени са защитени от закона, 42% от работещите дами казват, че са се сблъсквали с дискриминация на работното място  въз основа на техния пол, докато на жените редовно се плаща по-малко, за да вършат същата работа като техните клеги от мъжки пол.

За съжаление, въпреки дългите години на борба за по-справедлив свят, необходимостта  от Международния ден на жената остава толкова важна, колкото винаги.

Вссяка година отбелязваме празника под различна тема

За 2023 г. темата на Международния ден на жената е DigitALL . По същество това е призив за по-голямо равенство между половете в иновациите и технологиите.

Какъв е произходът на Международния ден на жената?

Най-ранната му версия започва през 1908 г., когато 15 000 жени участват в марш в Ню Йорк, призовавайки за по-кратко работно време, по-добро заплащане и гласуване. Година по-късно Социалистическата партия на Америка отбелязва годишнината от марша, като го обяви за първия Национален ден на жената.

На този етап това е само американско празненство, но през 1910 г. Клара Цеткин се обръща към Международната конференция на работещите жени в Копенхаген и предлага събитието да стане международно. Присъстващите 100 жени единодушно подкрепят идеята и през 1911 г. първият Международен ден на жената бива отбелязан в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, както и в Съединените щати.

Международният ден на жената остава самостоятелно събитие до 1975 г., когато ООН започва да отбелязва деня и организира тържества. През 1996 г. ООН започва да издава тема за всяка година, първата от които е  "Празнуване на миналото, планиране на бъдещето".

***

Предубеждението, независимо дали е умишлено или несъзнателно, затруднява жените да продължат напред, но осъзнаването, че това пристрастие съществува, не е достатъчно - необходими са действия за изравняване на игралното поле. Ето защо тазгодишният акцент е върху противопоставяне на пристрастията, дискриминацията и стереотипите, свързани с пола, всеки път, когато ги видите.

Източник: en.as.com

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay