Защо хората, които свършват работа в 17.00 часа имат по-добър живот?

Защо хората, които свършват работа в 17.00 часа имат по-добър живот?

Според проучвания, проведени по време на Втората световна война, няма абсолютно никакви ползи от работата в допълнителни часове, това носи вреди не само на работата, която вършите, но и на социалния ви живот и на вашето здраве като цяло. Може да не ви се струва така, когато е 18 или 19 часа и все още сте в офиса, но ни се доверете, хората, които си тръгват от работа навреме, са по-здрави и щастливи.

Ето защо е добре да си тръгвате от офиса в момента, в който работното ви време свърши:

Не сте подуктивни, когато работите прекалено дълги часове

Проучванията показват, че след определен момент човек започва да става все по-малко продуктивен- тоест всеки допълнителен час в офиса е много по-малко продуктивен от предишния. Ето защо много компании измерват производителността по резултатите, а не по часове и изобщо не ги интересува дали работите по-малко часове, стига да свършите работата си.

По-здрави сте

Допълнителното работно време води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, умора, ниски нива на енергия и лошо здраве. Проучване, проведено на 3 континента, установи, че хората, които работят над 55 часа седмично, имат 33% по-висок риск от инсулт, в сравнение с хората, които работят под 40 часа седмично. Освен това според това проучване, преуморените служители имат 13% по-висок риск от коронарна болест на сърцето.

Получавате повече през деня

Ако свикнете с идеята, че трябва да приключите с всичките си задачи до 17:00, ще разберете, че всъщност няма толкова много време - и това е чудесно! Без излишни разсейвания, дълги паузи за кафе или случайни разговори с колеги, означава по-добри умения за управление на времето. 

Знаете как да защитите собствените си граници

Задаване на граници и уведомяване на вашите колеги, че напускате офиса в 17:00 е нещо, което трябва да направите. Често хората не си тръгват навреме, само защото не искат да са черните овце и изглеждат неотдадени на работата си. Важно е да разберете къде свършва работата и започва вашият собствен живот, или можете напълно да забравите за себе си.

Ще имате повече свободно време и ще си почивате по-качествено

Може никога да не се чувствате уморени и да не ви пречи да стоите в офиса до късно и дори може да обичате работата си, но когато започвате да си тръгвате навреме, ще разберете колко е хубаво да имате допълнителен час или 2 всеки ден, само за себе си. Да се занимавате със семейството и приятелите си, да спортувате, да водите кучето си в парка и да отделяте време за вашите хобита!

Тези дейности ни зареждат с енергия. Не е нужно да включвате други хора в дейностите си в свободното време, ако не искате. Дори да правите медитация, да лкирате ноктите си или да прекарвате време сред природата - да имате време за себе си е от съществено значение за дългосрочното психическо и физическо здраве и със сигурност има голямо влияние върху нашата производителност и качеството на живот като цяло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay