Може ли алергиите да причинят кашлица или това е просто настинка?

Може ли алергиите да причинят кашлица  или това е просто настинка?

Без значение защо се случва, кашлицата винаги е досадна - силна е, неудобна е и успява да привлече вниманието към нас.

Но какво наистина стои зад тази кашлица? Може ли алергиите да причинят кашлица или просто имате досадна настинка?

Е, оказва се, има някои доста отчетливи разлики между алергична кашлица и кашлица заради настинка.

Защо все пак кашляме?

Целта на кашлицата е да ни помогне. Това е начинът на тялото ви да се опита да изхвърли нещо, което възприема като заплаха в дихателните пътища.

Тези възприемани заплахи могат да бъдат куп различни неща: парче храна, заседнало в гърлото ви, прашец, замърсяване на въздуха, подуване или оттичане на допълнителна слуз в гърлото ви. Всички тези неща дразнят сензорните влакна във вашия дихателен път, които след това стимулират кашлица.

И така ... може ли алергиите да причинят кашлица?

Накратко, да. Обикновено алергиите причиняват суха кашлица, това е пряка реакция към нещо, към което сте чувствителни или алергични в дихателните пътища. Ако това е така, вероятно ще имате други симптоми като сърбящи, сълзящи очи; хрема; сърбящо гърло и кихане. Главоболието и хриповете често също са от алергии.

Времето също е фактор. Ако сте алергични към цветен прашец, вероятно ще забележите симптоми, включително кашлицата ви, почти веднага или в рамките на час след излагане. И тези симптоми могат да продължат с часове след като сте били изложени на въздействието на прашеца, дори след като алергенът вече не е наблизо.

Кашлиците, свързани с алергии, също зависят от видовете, така че лекарите винаги се опитват да разгледат голямата картина. Кажете, че получавате кашлица всеки март. Това може да е знак, че всъщност страдате от алергии, вместо от обикновена настинка. Трябва да наблюдавате всичко, което се случва.

Как да разбера, че кашлицата ми е от настинка?

Кашлиците от настинки или грип са склонни да бъдат от по-влажни, това всъщност е слуз, която тялото ви се опитва да изхвърли от тялото.

Този вид кашлици обикновено вървят със задух, заедно с постназално капене, известно още като слуз, която тече по гърба на гърлото, а това може да причини болки в гърлото или гръден дискомфорт.

Как да се преборим с настинката?

Настинките не са като алергиите. Те се развиват в течение на няколко дни. Можете да опитате няколко различни неща, за да помогнете за облекчаване на кашлицата.

Трябва да се каже обаче, че сухата кашлица не всякога е алергия, точно като влажната кашлица не винаги е настинка. Алергиите могат да нападнат носа ви, например, да причинят мокра кашлица, докато леките настинки може да не успеят да причинят достатъчно храчки.

Трябва ли някога да се притесняваме за кашлица?

Настинките обикновено протичат в рамките на няколко седмици, което означава, че кашлицата, свързана със настинка, трябва да отшуми след около три седмици, въпреки че някои могат да се задържат за цели осем седмици. Продължителността на кашлицата, свързана с алергия, ще варира в зависимост от това как се лекувате.

Но ако забележите, че все още накашляте след два месеца симптоми, посетете личния си лекар. И ако нещо Ви притеснява достатъчно, за да нарушите комфорта си, не отлагайте да го проверите.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay