Имат ли нужда ноктите да "дишат"?

Имат ли нужда ноктите да "дишат"?

Темата за ноктите и грижата за тях изглежда достатъчно проста, нали? Малко масло за кожички, пила, полиране и един-два слоя лак, за да се почувстваме красиви. В днешно време най-предпочитаният метод за лакиране у нас е гелът, който има дълготраен и безупречен ефект.

От време на време обаче се появяват поне един или два въпроса. Например: "Трябва ли да оставя ноктите си да подишат ?" или "Изрязването на кожичките не е ли вредно?". Ето какво казват специалистите в маникюра:

Това е фраза, която чуваме отново и отново ... "Оставете ноктите си да дишат!" Има дори лакове за нокти, които изтъкват, че са "дишащи", каквото и да означава това! 

Ясно че, че ноктите не дишат, поне не и в истинския смисъл на думата. "Живите" части на нокътя получават кислород и хранителни вещества чрез кръвта. Нокътната плочка, която представлява мъртвия твърд слой, не диша. Сама по себе си тя е пореста и абсорбира различни неща, но не и кислород и витамини. Що се отнася до дишащия лак за нокти, това е само маркетингова тактика. Той представлява продукт, който позволява на водата и кислорода да стигнат до нокътната плочка. Също така дишащият лак подпомага движението на естествените масла по повърхността на ноктите, което спомага за по-добра хидратация.

Експертите обясняват, че този тип продукти имат своите предимства, но ноктите ни приемат вещества от начина, по който се храним.

Вреден ли е гел лакът?

Съставките, използвани в тези продукти, са регулирани спрямо законите на съответната държава, за да бъдат по-безопасни. Посещението в реномиран салон гарантира, че продуктите за нокти са преминали правилните процеси, преди да бъдат поставени на пръстите ви. Въпреки това, точно като боята за коса, някои козметични продукти не се считат за "добри".

Истинският проблем обаче се крие в премахването на продукта, което може да навреди на нокътната ви плочка, ако не е извършено методично и внимателно. Постоянното накисване и отстраняване в един момент започва да води до проблеми.

Вредно ли е изрязването на кожичките?

Като цяло специалистите подкрепят тази техника. Но уточняват, че това което не бива да бъде изрязвано е проксималната гънка на нокътя, наречена епонихиум. Опитните специалисти знаят разликата, поради което е важно да отидете при добре обучен маникюрист, работещ в салон с високо ниво на хигиена.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay