Може ли ChatGPT да "открадне" работата ви?

Може ли ChatGPT да "открадне" работата ви?
Pexels

Вероятно сте забелязали, че AI напоследък предизвиква много шум. Истината е, че тази технология съществува от известно време, а концепцията за изкуствен интелект съществува от десетилетия. 

Изкуственият интелект е това, за което си мислите, когато чуете "AI". Все още не сме близо до разработването на този вид AI и все още не знаем дали изобщо е възможно. Терминът AI, както се използва днес, обикновено се отнася до високоспециализирани софтуерни инструменти. Всичко, от чатботове на уебсайтове с виртуални асистенти (Alexa на Amazon или Siri на Apple), днес има псевдоним "AI". 

ChatGPT е авангарден езиков модел, проектиран от OpenAI. По-новите AI модели като ChatGPT се различават значително от автоматизираните системи от миналите години. Те могат да обработват информация и да генерират собствено съдържание на естествено звучащ език, което ги прави по-сложни от чатботовете или търсачките. Но какво означава всичко това за обикновения човек? 

OpenAI проектира ChatGPT като инструмент, който помага на хората да получават информация бързо и да рационализира определени задачи от работния процес. Бяха обаче изразени опасения, че ChatGPT и други AI системи могат да заменят изцяло човешките работни места. Вярно е, че бъдещето на AI технологията има потенциала да автоматизира някои рутинни процедури и да промени характера на определени професии. Въпреки това е важно да запомните, че AI системите са просто инструменти, предназначени да подпомагат и подобряват човешките способности, а не да ги заместват. 

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е иновативен софтуерен езиков модел, който в момента се разработва от OpenAI, американска изследователска лаборатория за машинен интелект. Все още в своите етапи на тестване, тази AI система е специално проектирана да разбира обработката на естествения език и да генерира убедителни отговори на запитвания. Работен тестов модел наскоро беше предоставен на обществеността. 

ChatGPT може да участва в разговори с потребители, да отговаря на въпроси и да предоставя информация. Той се захранва от масивен набор от въведени текстови данни, събрани от различни места. Това му позволява да генерира висококачествени отговори, които звучат много като тези на човешки същества.

Въпреки че има опасения относно въздействието на AI технологията върху пазара на труда, ChatGPT е създаден, за да подпомага и подобрява човешките способности. Мислете за него по-скоро като за AI помощник. Той не е предназначен да замени хората и това не е част от мисията на OpenAI. Тъй като тази футуристична технология продължава да се развива, е вероятно да видим появата на по-усъвършенствани езикови модели. Оптимистичният възглед е, че тези AI системи могат да бъдат много полезни инструменти, които да ни помогнат да взаимодействаме с технологиите по нови и уникални начини. 

Заплаха ли е ChatGPT за работните места?

Лесно е да се разбере защо привидно внезапната поява на усъвършенствани AI системи като ChatGPT породи опасения относно изместването на работа. Но е важно да запомните, че концепцията зад ChatGPT е доста проста: това е езиков модел, който използва машинно обучение за създаване на човешки отговори на потребителски запитвания – това е всичко. 

ChatGPT може да се счита за нещо като усъвършенстван чатбот. Това е инструмент, създаден да подпомага различни задачи, от отговаряне на запитвания на клиенти до помощ при проучване и анализ на данни. И все пак е далеч от способността да замени хората изцяло.

Много по-вероятно е да се създадат нови възможности за работа в области като разработване на AI, анализ на данни и машинно обучение, отколкото ChatGPT да открадне работните места на хората. 

Въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда ще варира значително в различните индустрии, но в крайна сметка се свежда до това как е интегриран в тези индустрии и как фирмите и професионалистите избират да го използват. Но едно е ясно: AI технологията няма да отиде никъде и само ще продължи да се развива. Тъй като няма да натискаме бутона "изтриване" на AI, ще трябва да разгледаме предимствата и недостатъците, да намерим начини да използваме тази технология по продуктивни начини и да изградим бъдеще, в което AI системи като ChatGPT могат да се използват за наше предимство.

Как да защитите кариерата си от ChatGPT?

Тъй като технологиите и по-специално системите за изкуствен интелект продължават да растат и да стават все по-сложни, естествено е хората да се тревожат за сигурността на работата. Но вместо да гледат на AI като на заплаха или пречка, професионалистите трябва да работят за подобряване на уменията си, да изпреварват тенденциите и да се научат да използват тази технология в своя полза.

Най-сигурният начин да защитите работата си от AI е да се съсредоточите върху изграждането на уникални човешки умения, които са трудни или дори невъзможни за автоматизиране. Те включват креативност, критично мислене, емоционална интелигентност и сложни умения за решаване на проблеми.

В специфични области като копирайтинг и маркетинг е малко вероятно основни умения като междуличностна комуникация, умения за продажби и способност за адаптиране към гласа на марката да бъдат автоматизирани скоро. Работата с хора и изграждането на доверие с клиенти също е от основно значение за работата. Това е още едно нещо, което AI не може да направи.

Всъщност има много неща, които тези AI системи като ChatGPT не могат да направят. Тъй като тези модели на ИИ черпят от съществуваща информация, те не могат да създадат наистина уникално и иновативно съдържание.

Вместо да гледат на ИИ като на заплаха, работниците трябва да се стремят да предпазят кариерата си в бъдеще, като се фокусират върху изграждането на умения, които са уникални за хората и не могат да бъдат постигнати от изкуствен интелект. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay